Newsflash
Internaționale

Virusul polio, în apele menajere din New York

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - aug. 19 2022
Virusul polio, în apele menajere din New York

În probele prelevate din apele menajere din New York a fost identificat virusul polio. Acest lucru sugerează că există o circulaţie intensă a virusului la nivel local, conform specialiștilor în sănătate publică.

polioMajoritatea persoanelor din Statele Unite ale Americii sunt protejate împotriva infecţiei cu virusul polio prin vaccinare. Seria de trei doze de vaccin asigură protecţie de 99%. Însă persoanele nevaccinate și cele care nu au primit toate dozele sunt vulnerabile. Pentru orice caz de infecţie cu virusul polio, sute de persoane pot scăpa detecţiei. În acest context, oficialii guvernamentali au declarat că vaccinarea cu schema completă este esenţială. Identificarea virusului în apele menajere vine după depistarea unui caz de infecţie cu virusul polio soldat cu paralizie în districtul Rockland. Reprezentanţi ai Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au comentat că acest caz este „vârful aisbergului”, pe lângă el fiind posibil să existe sute de cazuri neidentificate în comunitate. CDC a trimis o echipă de investigare în Rockland.

Pandemia a afectat vaccinarea

Conform datelor oficiale, acoperirea vaccinală a scăzut în Statele Unite începând cu 2019, astfel că, în prezent, doar 86,2% dintre copiii din New York cu vârste între 6 luni și 5 ani sunt vaccinaţi cu schema completă. Unii copii au ratat programările la medic pentru vaccinare din cauza pandemiei, iar alţii fac parte din comunităţi care au decis să nu se vaccineze. În anumite cartiere din New York rata de vaccinare este semnificativ mai mică în comparaţie cucu altele. Printre cartierele cu o rată mică de acoperire vaccinală se numără Williamsburg (56,3% dintre copii sunt vaccinaţi), Battery Park City (58%) și Bedford-Stuyvesant/ Ocean Hill/Brownsville (58,4%). La nivel naţional, rata de acoperire vaccinală anti-polio este de 93%.

Istoricul dizabilităţii

Anterior introducerii vaccinării împotriva polio, această infecţie era considerată cea mai de temut boală din SUA, anii ’40 însemnând 35.000 de persoane cu dizabilitate anual prin această boală. Vaccinul a devenit disponibil începând cu 1955 și a dus la scăderea semnificativă a numărului de cazuri.

Riscul pentru locuitorii orașului New York este unul real, însă metodele de prevenţie sunt simple, spun autorităţile sanitare: în primul rând, vaccinarea împotriva virusului polio.

Virusul polio se răspândește tipic prin fecale și, în mai puţine cazuri, prin picăturile de salivă emise în timpul tusei sau strănutului. Aproximativ 90% dintre persoanele cu polio nu au simptome vizibile, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Unele persoane au simptome pseudogripale, precum disfagie, febră, fatigabilitate și greaţă. Aproximativ 1 din 25 de pacienţi va dezvolta meningită virală, iar aproximativ o persoană din 200 va paraliza. Chiar și copiii care se recuperează complet pot avea dureri musculare și slăbiciune la distanţă de ani de zile. Paralizia poate determina dizabilitate permanentă și chiar deces, prin afectarea mușchilor respiratori.


Notă autor:

https://edition.cnn.com/2022/08/12/health/polio-wastewaternyc/index.html

ETICHETEvirusul polio

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe