Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Virusul SARS-CoV-2 supraviețuiește 28 de zile în condiții de laborator

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 12 octombrie 2020, ora 17:17

Coronavirusul responsabil de boala COVID-19 rezistă pe suprafețe cum ar fi bancnotele, ecranele telefoanelor mobile și oțelul inoxidabil pe o perioadă de 28 de zile, spun cercetătorii.

Coronavirusul care provoacă COVID-19 rezistă pe diverse suprafețe timp mult mai îndelungat decât se credea până acum. Această descoperire a făcută de oameni de știință australien, scrie bbc.com.

coronavirus supravietuieste 28 de zile pe suprafete bancnote ecrane telefoane mobile

Cu toate acestea, experimentul realizat de oamenii de știință a fost efectuat în întuneric. Lumina ultravioletă, amintește sursa citată, ucide acest virus, după cum s-a demonstrat anterior.

Ce anume a arătat studiul australian?

Testele anterioare de laborator au arătat că virusul SARS-CoV-2 poate supraviețui pe o perioadă de două-trei zile pe bancnote și pe sticlă și până la șase zile pe suprafețe de plastic și oțel inoxidabil, deși rezultatele au variat de la un studiu la altul.

Cu toate acestea, cercetarea efectuată recent de agenția australiană CSIRO a arătat că virusul a fost „extrem de robust” și că a supraviețuit 28 de zile pe suprafețe plate, cum ar fi sticla care intră în componența ecranelor telefoanelor mobile și bancnotele din hârtie, precum și bancnotele din plastic, atunci când aceste suprafețe sunt păstrate la 20 de grade Celsius (aproximativ la temperatura camerei) și în întuneric. În comparație cu noul tip de coronavirus, virusul gripal poate supraviețui în aceleași circumstanțe pe o perioadă de 17 zile.

Acest studiu a fost publicat în Virology Journal și a mai arătat că SARS-CoV-2 a supraviețuit o perioadă mai scurtă de timp la temperaturi mai mari, în comparație cu temperaturile mai scăzute. Virusul a încetat să mai fie contagios în interval de 24 de ore la o temperatură de 40 de grade Celsius pe unele suprafețe, potrivit sursei citate.

Totodată, oamenii de știință au amintit că noul coronavirus a supraviețuit mai mult pe suprafețe netede, non-poroase, în comparație cu materialele poroase, cum ar fi cele textile.

Credit foto: Gerd Altmann pe Pixabay

Etichete: infectii coronavirus noul coronavirus coronavirus SARS-Cov2 SARS-Cov-2 infectării cu SARS-CoV-2 infectia cu SARS-CoV-2 suprafețe suprafete

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.