Newsflash
Internaționale

Vitamina D, aliat al copiilor recent diagnosticați cu diabet de tip 1

de Florentina Ionescu - ian. 13 2022
Vitamina D, aliat al copiilor recent diagnosticați cu diabet de tip 1

Vitamina D arată rezultate promițătoare, spun specialiștii, pentru copiii care au fost recent diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1.

Includerea unei forme de vitamina D (sigure, deloc costisitoare și ușor de administrat) în tratamentul copiilor recent diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1 arată rezultate promițătoare, spun oamenii de știință, în ceea ce privește îmbunătățirea măsurilor menite să țină sub control progresia acestei boli. 

copil diabet zaharat vitamina d2
Fotografie creată de Pavel Danilyuk, de la Pexels

Carența de vitamina D poate crește riscul de boli cardiovasculare 

Rezultatele unui studiu clinic randomizat ce a comparat capsulele placebo cu administrarea suplimentelor pe bază de ergocalciferol (o formă a vitaminei D, numită și vitamina D2), condus de dr. Benjamin Udoka Nwosu, au fost publicate în numărul din ianuarie al revistei „Journal of the Endocrine Society”.

Potrivit dr. Benjamin Udoka Nwosu, profesor de Pediatrie, în acest studiu există noi rezultate de o importanță clinică deosebită. Ergocalciferolul protejează masa de celule beta pancreatice și a fost folositor în menținerea controlului glicemic îmbunătățit în acea perioadă parțială de remisie în diabet, numită și „lună de miere”. 

Studiu: Peste 80% dintre pacienţii cu COVID-19 au carență de vitamina D 

În studiul clinic randomizat, dublu orb, placebo controlat, care a avut o durată de 12 luni, 18 pacienți cu vârsta cuprinsă între 10 și 21 de ani, care au avut trei luni sau mai puțin de trei luni de la diagnosticul diabetului de tip 1, au primit 50.000 IU de ergocalciferol (vitamina D2) pe o perioadă de 10 luni, pe când 18 membri din grupul de control au primit o capsulă placebo. Toți participanții au respectat un plan de tratament cu insulină, strict controlat, scrie medicalxpress.com.

Cercetătorii au observat tendințe ce indicau creșterea valorilor medii ale glucozei din sânge pe parcursul mai multor luni (HbA1c) și a valorilor glicemiei în funcție de ajustarea dozei de insulină (IDAA1c), un factor ce măsoară funcția celulelor beta pancreatice. 

Asociația Americană de Diabet a actualizat standardele îngrijirilor medicale în diabet în 2022 

Aceste creșteri au fost însă semnificativ diminuate în grupul persoanelor la care s-a administrat suplimentul cu vitamina D2. Aceste rezultate, arată sursa citată, sugerează că adăugarea vitaminei D în terapia cu insulină ar putea să extindă și mai mult durata remisiei clinice parțiale în diabet, acea „lună de miere” în care celulele beta pancreatice care au supraviețuit continuă să producă o cantitate mică de insulină.

„Studiul nostru este primul care demonstrează diferențe semnificative funcționale și dinamice între ergocalciferol și placebo. De asemenea, cel mai lung studiu de acest gen, într-o populație exclusivă cu pacienți pediatrici cu diabet de tip 1, folosind un regim standardizat de insulină și o doză mare de ergocalciferol”, a declarat profesorul Nwosu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe