Newsflash
Internaționale

Vonoprazan pentru terapia esofagitei erozive

de Dr. Diana Andronache - oct. 28 2022
Vonoprazan pentru terapia esofagitei erozive

Date recente arată că vonoprazanul, un blocant competitiv pentru potasiu, oferă o inhibare mai puternică, cu rate mai mari de vindecare și de menţinere a vindecării, comparativ cu lansoprazolul.

2Boala de reflux gastroesofagian este una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale tractului gastrointestinal, iar esofagita erozivă este cea mai deasă complicaţie a acesteia.

Timp de zeci de ani, inhibitorii de pompă de protoni (IPP) au fost pilonul de bază al tratamentului pentru esofagita erozivă. Date recente arată însă că vonoprazanul, un blocant competitiv pentru potasiu, oferă o inhibare mai puternică, cu rate mai mari de vindecare și de menţinere a vindecării, comparativ cu lansoprazolul.

Beneficiul a fost observat în principal la pacienţii cu esofagită mai severă. Diferenţele în ratele de vindecare au fost evidente după două săptămâni de tratament și au fost menţinute pe durata studiului (24 de săptămâni).

Faza de vindecare

În studiul PHALCON-EE au fost înrolaţi 1.024 de pacienţi adulţi cu esofagită erozivă, fără infecţie cu Helicobacter pylori sau esofag Barrett. Aceștia au fost randomizaţi să primească o dată pe zi vonoprazan 20 mg sau lansoprazol 30 mg, timp de până la opt săptămâni, aceasta fiind considerată faza de vindecare.

Cei 878 de pacienţi vindecaţi au fost ulterior din nou randomizaţi pentru a primi o dată pe zi vonoprazan în doză de 10 sau de 20 mg, ori lansoprazol 15 mg timp de 24 de săptămâni, faza de întreţinere.

Datele obţinute în analiza primară arată că terapia cu vonoprazan nu a fost inferioară terapiei cu lansoprazol în ceea ce privește procentajul de participanţi cu vindecare completă a esofagitei erozive până în săptămâna opt, rezultat demonstrat prin endoscopie.

De asemenea, în ceea ce privește menţinerea vindecării în săptămâna 24, vonoprazan nu a fost inferior terapiei cu lansoprazol în analiza primară și a fost superior în analiza secundară (80,7% pentru doza de 20 mg și 79,2% pentru doza de 10 mg, comparativ cu 72% pentru lansoprazol). Cel mai frecvent eveniment advers raportat în faza de vindecare a fost diareea.

Citiți și: Beneficiile vaccinării împotriva hepatitei B

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe