Newsflash
Internaționale

Vreți să încetiniți declinul memoriei? Iată cele 6 alegeri pe care să le faceți în stilul de viață

de Florentina Ionescu - feb. 3 2023
Vreți să încetiniți declinul memoriei? Iată cele 6 alegeri pe care să le faceți în stilul de viață

Oamenii de știință au dezvăluit care sunt cele șase alegeri în stilul de viață care pot încetini declinul memoriei.

Dintre cei șase factori ce țin de stilul nostru de viață, cercetătorii sugerează că o alimentație sănătoasă este cel mai eficient factor în încetinirea declinului memoriei.

Un studiu recent care a urmărit aproape 30.000 de adulți vârstnici pe o perioadă de peste 10 ani a scos la iveală șase factori esențiali ce țin de stilul de viață sănătos. Acești factori, spun cercetătorii, pot să reducă semnificativ pierderea memoriei la o vârstă înaintată, scrie newatlas.com. 

stil de viata sanatos
Fotografie de la destiawan nur agustra: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/dieta-sanatoasa-racoritoare-bautura-racoritoare-tabel-1034940/

 

Rezultatele obținute au scos la iveală că acei adulți care adoptă între patru și șase dintre aceste comportamente asociate stilului de viață sănătos ar putea să își reducă semnificativ riscul de a dezvolta demență, chiar și atunci când acele persoane sunt purtători ai unor gene care le-ar face mai predispuse să dezvolte boala Alzheimer.

Această cercetare nouă și-a propus să cuantifice impactul pe care îl au mai mulți factori asociați stilului de viață sănătos asupra declinului memoriei odată cu vârsta într-o cohortă de persoane vârstnice. Obiectivul studiului a fost de a înțelege ce efect au anumiți factori ai stilului de viață asupra încetinirii declinului memoriei la vârste înaintate.

„Șase factori ce țin de stilul de viață au fost evaluați: o dietă sănătoasă (aderența la aportul recomandat de cel puțin 7 dintre 12 alimente eligibile), exercițiul fizic în mod regulat (peste sau cel puțin 150 de minute la intensitate moderată sau peste ori cel puțin 75 de minute la intensitate viguroasă, pe săptămână), contactul social activ (de cel puțin două ori pe săptămână), activitate cognitivă regulată (de cel puțin două ori pe săptămână), să nu fi fumat niciodată sau să nu fi fumat anterior, și să nu fi băut niciodată alcool”, au explicat cercetătorii implicați în acest studiu nou.

Participanții au fost împărțiți în categorii, în grupul „favorabil” dacă aveau patru până la șase factori ai unui stil de viață sănătos, în grupul „mediu”, care întrunea doi până la trei factori, și în grupul „nefavorabil”, care avea zero până la un factor. 

Rezultatele studiului au arătat că acei participanți care au fost incluși în grupul favorabil au prezentat rate semnificativ mai lente ale declinului memoriei pe o perioadă de 10 ani, în comparație cu acei participanți aflați în grupul mediu sau în grupul nefavorabil.

Analizând ratele unor noi diagnostice de demență în decursul perioadei de 10 ani de studiu, cercetătorii au descoperit că persoanele aflate în grupul favorabil ca stl de viață au avut un risc cu 90% mai mic de a dezvolta demență, în comparație cu acele persoane din grupul nefavorabil.

Participanții aflați în grupul mediu, cu două sau trei comportamente ale unui stil de viață sănătos, au fost doar cu 30% mai puțin predispuși să dezvolte demență, ceea ce sugerează că o creștere semnificativă a beneficiilor cognitive poate fi câștigată dacă persoana adaugă mai multe comportamente sănătoase în stilul său de viață.

Cercetătorii au subliniat că studiul lor nu era setat pentru a scoate la iveală în mod eficient care dintre cei șase factori din stilul de viață au fost cei mai buni pentru a ținti prevenirea demenței, ori ce combinație specifică de factori ar fi fost optimă pentru reducerea declinului memoriei.

Totuși, analizând datele obținute, acestea indică faptul că o dietă sănătoasă pare a oferi cel mai bun efect asupra prevenirii declinului mempriei. Dieta sănătoasă este urmată de activitățile cognitive active și de exercițiile fizice făcute în mod regulat. Studiul a fost publicat în „The BMJ”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe