Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Wikipedia devine sursă acreditată pentru informații de încredere despre COVID-19

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 26 octombrie 2020, ora 11:50

Organizația Mondială a Sănătății și Fundația Wikimedia, cea care administrează platforma Wikipedia, au anunțat o colaborare pentru a extinde accesul publicului la cele mai noi și mai de încredere informații despre COVID-19.

Potrivit site-ului OMS, colaborarea va face ca informațiile de sănătate publică de încredere să fie disponibile sub licența „Creative Commons Attribution-ShareAlike”, în această perioadă delicată generată de pandemia de COVID-19.

stiri de incredere covid-19 wikipedia

Prin intermediul acestei colaborări, oamenii din întreaga lume vor putea să aibă acces și să distribuie infografice, video-uri și alte bunuri din domeniul sănătății publice ale Organizației Mondiale a Sănătății ( OMS) pe Wikimedia Commons, o librărie digitală de imagini gratuite și de alte fișiere multimedia.

Articole despre coronavirus

Cu ajutorul acestor resurse noi și fără licență, peste 250.000 de editori voluntari de la Wikipedia vir putea construi și vor putea extinde acoperirea site-ului în ceea ce privește subiectul COVID-19, care în prezent acoperă peste 5.200 de articole referitoare la coronavirus, în 175 de limbi.

Totodată, conținutul OMS va fi tradus în limbile naționale și regionale prin intermediul rețelei vaste de voluntari ai librăriei Wikipedia.

„Accesul echitabil la informații de încredere din domeniul sănătății este esențial pentru a menține oamenii în siguranță și informați în timpul pandemiei de COVID-19. Colaborarea noastră cu Fundația Wikimedia va crește accesul la informații de încredere din sănătate de la OMS în mai multe țări, limbi și pe mai multe dispozitive”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS.

Pași pentru a preveni „infodemia”

De la începutul pandemiei, OMS a luat mai multe măsuri pentru a preveni o „ infodemie”, definită de reprezentanții organizației ca „un exces de informații și ca răspândirea rapidă a știrilor, imaginilor și video-urilor fabricate sau false”.

Și editorii Wikipedia au luptat pe același front, pentru a preveni infodemia, pentru a preveni răspândirea dezinformării în ceea ce privește coronavirusul și au asigurat informații despre pandemie, pe baza unor surse de încredere. Astfel, ei au actualizat regulat informațiile de pe Wikipedia pe acest subiect.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: director OMS OMS infodemie wikipedia stiri false

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.