Newsflash
Internaționale

Zgomotul traficului rutier și feroviar ar putea crește riscul de demență

de Florentina Ionescu - sept. 14 2021
Zgomotul traficului rutier și feroviar ar putea crește riscul de demență

Un studiu publicat recent în British Medical Journal arată că zgomotul produs de trafic ar putea crește riscul de a dezvolta demență.

În prezent, factorii de risc pentru demență ce pot fi modificați câștigă din ce în ce mai multă atenție, iar oamenii de știință descoperă că poluarea fonică ar putea avea numeroase efecte adverse pentru anumite patologii, printre care și demența. 

zgomot trafic risc dementa studiu danez

Un studiu danez arată o posibilă legătură între zgomotul din trafic și un risc crescut de a dezvolta diverse forme de demență, în special boala Alzheimer, scrie www.medicalnewstoday.com.

Identificarea factorilor de risc pentru demență care au potențialul de a fi modificați este esențială pentru prevenirea și controlul acestei patologii. Recent, un studiu danez, care a apărut în jurnalul The BMJ, sugerează că prin faptul că o persoană a fost expusă la zgomotele traficului rutier, ea are un risc mai mare de a dezvolta demență indiferent de cauze, în special boala Alzheimer.

Sursa citată amintește că există foarte puține cercetări în ceea ce privește efectele zgomotelor și poluării fonice asupra demenței. Studiul acesta a inclus aproape două milioane de adulți, cu vârsta de 60 de ani și peste, care au locuit în Danemarca între anii 2004 și 2017.

Cercetătorii au estimat expunerea la traficul rutier și la zgomotele făcute de traficul feroviar pentru toți participanții care aveau adresa în zone rezidențiale și s-a axat pe zonele cele mai expuse și cele mai puțin expuse ale clădirii în care locuiau participanții.

Echipa de cercetători a folosit registrele naționale de sănătate din Danemarca pentru a identifica acele cazuri de demență indiferent de cauze și alte tipuri de demență raportate pe o perioadă de 8,5 ani. Aceste patologii au inclus atât boala Alzheimer, cât și demența vasculară și boala Parkinson.

Peste 103.000 de noi cazuri de demență au apărut în acest interval de timp, arată studiul. O analiză mai amănunțită a datelor incluse în cercetare a scos la iveală că zgomotele de la traficul rutier și de la traficul feroviar au fost asociate cu un risc mai mare de a dezvolta toate formele de demență, în special boala Alzheimer.

Pe de altă parte, mai multe studii realizate pe animale au indicat faptul că o expunere continuă la zgomote activează formarea unor gene importante, care ar putea duce la modificări neuropatologice asociate cu boala Alzheimer, în anumite zone din creierul șoarecilor.

Revenind la studiul danez, deși a fost mare și comprehensiv, el a fost totuși un studiu observațional și din acest motiv, nu este posibil să se stabilească o cauzalitate cu demența, scrie site-ul citat.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com/image/3111977/free-photo-image-traffic-cars-pollution-car

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe