Newsflash
Internaționale

Zincul ar putea scurta durata simptomelor infecțiilor tractului respirator

de Florentina Ionescu - nov. 11 2021
Zincul ar putea scurta durata simptomelor infecțiilor tractului respirator

Zincul este un mineral esențial, care îndeplinește un rol în sistemul imunitar, iar un studiu recent arată că ar putea scurta durata simptomelor de gripă și răceală.

Suplimentele cu zinc ar putea preveni și reduce durata simptomelor infecțiilor tractului respirator, arată o metaanaliză, citată de www.medicalnewstoday.com

suplimente studiu zinc

Autorii acestui studiu nou subliniază că opțiunile pentru a preveni sau pentru a trata infecțiile virale ale tractului respirator sunt limitate. O opțiune este vaccinarea. Însă autorii acestui studiu notează și faptul că:

Cu excepția vaccinării antigripale și vaccinării împotriva SARS-CoV-3, opțiunile terapeutice și profilactice sunt limitate.

Tocmai din acest motiv, cercetătorii au vrut să afle ce tratamente ar putea să reducă simptomele sau să scurteze durata infecțiilor tractului respirator. În cadrul unui studiu recent (care este un review sistematic rapid și o metaanaliză) a fost investigat zincul. Cercetătorii au exclus studiile care considerau zincul drept tratament în combinație cu alte intervenții medicamentoase, arată sursa citată.

Folosind anumite criterii, oamenii de știință au examinat 28 de studii care au implicat 5.446 de participanți.

„Am fost suprinsă să văd că doar unul din patru studii care au evaluat zincul ca metodă profilactică a fost identificat anterior și raportat în review-urile sistematice. Două au fost publicate în chineză, iar acesta a fost un bun factor care să ne reamintească de ce este atât de important să căutăm în bazele de date în alte limbi, și nu doar în engleză”, a declarat dr. Jennifer Hunter, unul dintre autorii studiului, pentru Medical News Today.

Analiza a generat rezultate mixte, iar cercetătorii au descoperit că:

  • Folosirea zincului cu administrare orală sau intranazală a prevenit infecțiile tractului respirator la unele persoane
  • Simptomele infecțiilor tractului respirator s-au scurtat cu două zile mai devreme în cazul persoanelor care au luat zinc cu administrare intranazală sau sublinguală, comparativ cu placebo.
  • Administrarea zincului a ajutat la reducerea severității simptomelor în a treia zi de evaluare a intensității simptomelor.

Cercetătorii au mai descoperit însă că administrarea zincului nu a avut impact asupra severității simptomelor. Ei au raportat o asociere între administrarea de zinc și mai multe efecte adverse, cum ar fi greața și disconfortul gastrointestinal.

Autorii studiului au conchis că, în cazul persoanelor care nu au deficit de zinc, administrarea acestuia ar putea ajuta la prevenirea infecțiilor virale ale tractului respirator și ar putea scurta durata simptomelor la acești pacienți. Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că unele studii incluse în analiză au unele limitări.

„Nu m-aș grăbi și nu aș începe să iau zinc, pentru că există riscul de un deficit de cupru odată cu folosirea continuă. Cu toate acestea, aș sugera ca persoanele cu boli cronice și adulții vârstnici să discute despre aportul lor zilnic de zinc cu medicii lor curanți”, a mai spus dr. Jennifer Hunter.


Notă autor:

Sursa foto: https://www.rawpixel.com/image/2307919/premium-photo-image-pill-pharmaceutical-pharmacy

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe