Newsflash
Internaționale

Ziua Internațională a Epilepsiei, marcată în a doua zi de luni din februarie

de Florentina Ionescu - feb. 8 2021
Ziua Internațională a Epilepsiei, marcată în a doua zi de luni din februarie

Un raport din februarie 2007 al Organizației Mondiale a Sănătății arată cî la nivel mondial, 50 de milioane de oameni suferă de epilepsie.

Raportul este intitulat „Bolile neurologice: Provocările din sănătatea publică” și arăta, la nivelul anului în care a fost publicat, că pe măsură ce populația planetei îmbătrânește, impactul bolilor neurologice va fi resimțit atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare.

ziua internationala epilepsie

„În ciuda faptului că sunt disponibile tratamente cu costuri scăzute, extrem de eficiente, până la nouă din zece persoane care suferă de epilepsie în Africa nu își tratează boala. Sistemele de sănătate trebuie să fie întărite pentru a oferi îngrijiri mai bune pentru persoanele cu boli neurologice”, declara în 2007 dr. Margaret Chan, directorul general al OMS din acea perioadă.

Anual, în cea de-a doua zi de luni din februarie, este marcată Ziua Internațională a Epilepsiei (sau International Epilepsy Day). Anul acesta, ziua pică astăzi, 8 februarie, ocazie cu care mai multe organizații nonguvernamentale și asociații de pacienți din țară și de peste hotare trag un semnal de alarmă cu privire la această boală.

Ce reprezintă Ziua Internațională a Epilepsiei?

Potrivit www.epilepsy.com, această zi specială a debutat în anul 2015 și a fost organizată de Biroul Internațional pentru Epilepsie (IBE sau International Bureau for Epilepsy) și de Liga Internațională Împotriva Epilepsiei (ILAE sau International League Against Epilepsy). Această zi oferă de fapt o platformă prin care persoanele cu epilepsie pot să își împărtășească experiențele și poveștile cu o audiență globală.

Totodată, Ziua Internațională a Epilepsiei mai înseamnă un semnal de alarmă tras de organizațiile de pacienți, care militează pentru o legislație corespunzătoare care le va garanta pacienților cu epilepsie respectarea drepturilor omului, scrie www.epilepsy.com.

Cifre îngrijorătoare cu privire la epilepsie

Potrivit sursei citate, 65 de milioane de persoane din întrega lume trăiesc cu epilepsie. Totodată, între 4 și 10 persoane din 1000 de oameni din întreaga lume trăiesc având crize epileptice active, în orice moment.

Din păcate, o treime dintre persoanele care au primit diagnosticul de epilepsie trăiesc cu crize necontrolate, deoarece niciun tratament disponibil nu funcționează în cazul acestor pacienți.

Același site amintește că la 6 din 10 persoane cu epilepsie, cauza este necunoscută. Iar în fiecare an, mai mult de 1 persoană din 1000 de persoane cu epilepsie moare din cauza deces neașteptat cauzat de boală.

Campanie lansată în 2021

O campanie nouă de conștientizare a fost lansată de curând de Biroul Internațional pentru Epilepsie (IBE), în ajunul Zilei Internaționale a Epilepsiei din 2021. Se amintește totodată, cu această ocazie, că 50 de milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de epilepsie, potrivit cifrelor oficiale de la OMS. Există multe cauze diferite pentru epilepsie, printre care predispoziția genetică, un traumatism la cap sau o tumoare pe creier. Pentru unele persoane, însă, cauza este necunoscută.

Pentru a crește gradul de conștientizare asupra epilepsiei și pentru a crește fonduri vitale pentru organizațiile de pacienți cu epilepsie din întreaga lume, IBE roagă oamenii obișnuiți să parcurgă împreună 50 de milioane de pași cu ocazia Zilei Internaționale a Epilepsiei – câte un pas pentru fiecare persoană din lume care suferă de epilepsie, ca parte din provocarea intitulată „50 Million Steps for Epilepsy”.

Vă reamintim, așadar, că Ziua Internațională a Epilepsiei are loc anual în a doua zi de luni din februarie. În 2021, ziua a picat în 8 februarie, iar pașii participanților la provocarea lansată de IBE au fost numărați / contorizați în perioada 4 ianuarie – 8 februarie, timp în care pașii au fost adunați pe platforma 50MillionSteps.org.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe