Newsflash
Internaționale

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, marcată la 2 aprilie

de Florentina Ionescu - apr. 1 2022
Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, marcată la 2 aprilie

Anual, la data de 2 aprilie este marcată Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului – „World Autism Awareness Day”.

Statisticile Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA arată că tulburarea de spectru autist (TSA) este de 4,3 ori mai prevalentă în rândul băieților decât în cazul fetițelor. 

autism ziua mondiala de constientizare autism
Fotografie creată de Tara Winstead, de la Pexels

Acest lucru se întâmplă deoarece fetițele sunt „adeseori nediagnosticate, deoarece ele nu se încadrează în stereotipurile autismului, și ele pot masca simptomele mai bine decât o fac băieții”, potrivit experților de la Child Mind Institute.

Potrivit nationaltoday.com, nu există un mod mai bun de a celebra această zi decât a crește gradul de conștientizare asupra caracteristicilor persoanelor cu această tulburare și de conștientizare a modului în care fiecare dintre noi poate face mai mulet pentru a înțelege și a fi mai buni cu persoanele diagnosticate cu TSA. 

Simptomele autismului la fetițe, deseori trecute cu vederea 

An de an, Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului este marcată la 2 aprilie. Această zi recunoaște și aduce un plus de conștientizare pentru drepturile persoanelor cu o tulburare de spectru autist. De regulă, această tulburare apare în copilărie și continuă la vârsta adultă.

Istoria acestei zile

Odată cu investigarea continuă și cu cercetările numeroase efectuate în ceea ce privește autismul, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a fost stabilită la 2 aprilie, în fiecare an, de United Nations General Assembly (din cadrul Organizației Națiunilor Unite) prin Rezoluția 62/139 și a fost adoptată la 18 decembrie 2007, pentru a încuraja statele membre ale ONU să ia măsuri în ceea ce privește creșterea gradului de conștientizare asupra persoanelor cu TSA și să susțină cercetarea în vederea descoperirii unor noi modalități de a îmbunătăți bunăstarea și incluziunea persoanelor cu tulburare de spectru autist. 

Tehnologie pentru antrenarea abilităților sociale la copiii cu autism 

2013: Autismul este un spectru

Asociaţia Americană de Psihiatrie (American Psychiatric Association) a dezvotat o categorie unificată a spectrului autismului în cea de-a cincea ediție a Manualului de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale (manual numit DSM-5). 

O aplicație de smartphone poate identifica simptomele autismului la copiii mici 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe