Newsflash
Internaționale

Ziua Internațională de Conștientizare a HPV, marcată la 4 martie

de Florentina Ionescu - mar. 4 2022
Ziua Internațională de Conștientizare a HPV, marcată la 4 martie

Anual, la 4 martie este marcată Ziua Internațională de Conștientizare a HPV.

Este vorba despre o campanie globală menită să ajungă la cât mai multe persoane pentru a atrage atenția asupra faptului că papilomavirusul uman este o problemă de sănătate care ne afectează pe toți, în mod direct sau indirect. 

HPV cancer orofaringian test saliva

Scopul principal al acestei campanii este de a stiula persoanele din toate domeniile, indiferent de vârstă, să întrebe, să afle mai multe și să ia măsuri pentru a stopa infecția cu papilomavirusul uman (HPV). 

Actualităţi în cancerul de col uterin 

Potrivit International Papillomavirus Society (IPVS), HPV este o problemă gravă de sănătate, asociată cu unul din 20 dintre toate cazurile de cancer din lume. În fiecare an, potrivit unui comunicat de presă al IPVS din 2020, aproape o jumătate de milion de persoane mor din cauza unui cancer ce are legătură cu infecția cu HPV. Însă multe dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin facilitarea accesului la vaccinui și la programele de screening pentru cancerul de col uterin.

Sursa citată amintește un fapt extrem de important: de cât de comună este infecția cu HPV. Este cea mai prevalentă infecție cu transmitere sexuală din lume și aproape 80% dintre persoane vor contracta virusul HPV la un moment dat în decursul vieții lor. Din păcate, multe persoane nu cred că virusul le afectează sănătatea și mulți oameni nu vor ști că au această infecție în organism, lucruri care le cresc riscul de a dezvolta un cancer cauzat de tulpinile de HPV. De aceea este important să înțelegem riscurile infecției cu acest virus și să le ținem sub control. 

Ianuarie, luna de conștientizare a cancerului de col uterin 

„Din fericire, din ce în ce mai multe persoane fac legătura între HPV și anumite forme de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin. Acest lucru ne ajută să mergem mai departe, să încurajăm măsurile eficiente de prevenție pentru a stopa infecția cu HPV. Dacă stopăm HPV, cazurile de cancer vor scădea cu 50%. Acest lucru salvează vieți”, declara în 2020 profesorul  Margaret Stanley, președinta International Papillomavirus Society – IPVS. 

Inițiativă pentru eradicarea cancerului cervical 

Vaccinarea anti-HPV la băieţi 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe