Newsflash
Internaționale

Ziua mondială a oceanelor: revitalizare prin acțiune colectivă

de L. Budin - iun. 8 2022
Ziua mondială a oceanelor: revitalizare prin acțiune colectivă

Sărbătorită în fiecare an, pe data de 8 iunie, Ziua mondială a oceanelor are rolul de a reaminti importanţa pe care o au vastele întinderi de apă asupra bunăstării omenirii și a planetei.

„Revitalizare prin acțiune colectivă” este tema din acest an a Zilei mondiale a oceanelor, după cum se arată pe site-ul Organizației Națiunilor Unite.

ocean

Oceanele acoperă trei sferturi din planetă și sunt sursă de viață, asigurând subzistența întregii umanități și cea a tuturor vietăților de pe Terra, se subliniază pe site-ul ONU.

Cel puțin jumătate din oxigenul planetei este produs de oceane – iar apele lor găzduisc cea mai mare parte a biodiversității. Tot oceanele sunt sursa principală de proteine pentru peste un miliard de oameni; sunt cheia economiei mondiale, cu circa 40 de milioane de angajați în industriile aferente.

Omul are deci nevoie de ocean pentru a supraviețui, iar oceanul, azi mai mult ca niciodată, are nevoie de susținere pentru a continua să-și îndeplinească funcțiile de care depinde întreaga planetă”, se arată pe site-ul ONU.

Cu 90% din populația de pești mari deja epuizată și 50% din recifele coralifere distruse, oamenii iau mai mult decât poate natura să reconstruiască.

Pentru a proteja și păstra oceanul (...) trebuie deci să creăm un nou echilibru, ancorat într-o veritabilă înțelegere a sa și a modului în care umanitatea e legată de el. Trebuie să stabilim o relație cu adevărat incluzivă cu oceanul, o relație novatoare și luminată de lecțiile din trecut”, mai arată reprezentanții ONU.

Cu ocazia zilei de 8 iunie, Naţiunile Unite organizează prima sărbătoare hibridă a evenimentului, la sediul ONU din New York, pentru a fi transmisă în direct, informează Agerpres. Găzduit de Divizia pentru Afaceri Oceanice şi Legea Mării a Oficiului pentru Afaceri Juridice al Organizaţiei Naţiunilor Unite, în parteneriat cu organizaţia non-profit Oceanic Global, evenimentul de anul acesta va face cunoscut modul în care oamenii pot conlucra, pentru a asigura sănătatea oceanului.

După Franța și Italia, Spania impune sancțiuni împotriva risipei alimentare

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe