Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Ziua Mondială a Rinichiului, marcată astăzi

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 11 martie 2021, ora 11:35

Ziua Mondială a Rinichiului reprezintă o campanie globală, menită să crească gradul de conștientizare asupra importanței rinichilor.

Marcată anual în cea de-a doua joi din luna martie, ziua aceasta are obiectivul principal de a crește gradul de conștientizare pe întreaga planetă cu privire la nevoia de a identifica boala cronică de rinichi, o problemă importantă de sănătate publică. 

ziua mondiala a rinichiului 2021

Screeningul regulat în cazul grupurilor cu risc ridicat ajută la identificarea precoce a bolii cronice renale.

Pentru anul 2021, tema Zilei Mondiale a Rinichiului este „Living Well with Kidney Disease” („Trăind bine cu boală renală”). Cu această ocazie, în întreaga lume sunt organizate seminarii educative, conferințe și evenimente pentru creșterea gradului de conștientizare.

Pe site-ul oficial dedicat acestei campanii globale, inițiatorii subliniază:

„Ziua Mondială a Rinichiului revine în fiecare an. Pe tot globul au loc multe sute de de evenimente (...). Facem toate acestea pentru a crește gradul de conștientizare. Conștientizarea se referă la comportamente preventive, la factori de risc, la cum se poate trăi cu o boală renală”.

Boala renală este o boală netransmisibilă și în prezent, potrivit www.worldkidneyday.org, afectează aproape 850 de milioane de persoane la nivel mondial. Unul din zece adulți are boală cronică renală. Diagnosticul cu o boală renală poate fi o provocare uriașă, atât pentru pacient, cât și pentru cei din jurul său.

Diagnosticarea și managementul bolii, mai ales în cazul pacienților cu boală cronică renală în stadiu avansat, are un impact uriaș asupra vieții lor: le reduce capacitatea de a participa la activități de zi cu zi (cum ar fi locul de muncă, călătoriile și socializarea); totodată, le cauzează numeroase efecte adverse problematice, ca de exemplu: oboseala, durerea, depresia, afectarea cognitivă, probleme gastrointestinale, tulburări de somn.

Etichete: ziua mondiala a rinichiului boala renala boala cronica renala boala cronica de rinichi prelevare rinichi

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.