Newsflash
Internaționale

Ziua Mondială a TB, marcată azi

de Florentina Ionescu - mar. 24 2022
Ziua Mondială a TB, marcată azi

În fiecare an, la 24 martie este marcată Ziua Mondială de luptă împotriva Tuberculozei – „World TB Day”. Ce arată statisticile de la nivelul Uniunii Europene despe această boală.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei este celebrată la 24 martie, în fiecare an, pentru a crește gradul de conștientizare asupra acestei boli în rândul populației generale și pentru a înțelege mai bine una dintre cele mai mortale boli infecțioase din lume – tuberculoza – și efectele devastatoare ale TB asupra sănătății, impactul economic și social asupra persoanelor din întreaga lume. 

ziua mondiala tb cifre ecdc

24 martie marchează ziua în care, în 1882, dr. Robert Koch a anunțat că a descoperit bacteria care cauzează apariția tuberculozei, descoperire care a deschis calea către diagnosticarea și vindecarea acestei boli infecțioase.

În fiecare an, potrivit OMS, 4100 de persoane mor din cauza tuberculozei și aproape 30.000 de persoane se îmbolnăvesc de TV, în ciuda faptului că este o boală care poate fi prevenită și care poate fi tratată.

Astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a TB, ECDC - Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a transmis un comunicat de presă cu cel mai recent raport de supraveghere și monitorizare a cazurilor de tuberculoză din Europa. Potrivit datelor, o scădere abruptă (de 24%) în cazurile de tuberculoză raportate între anii 2019 și 2020 a fost probabil exacerbată de pandemia de COVID-19, care a îngreunat detectarea bolii și raportarea cifrelor.

Tuberculoza rămâne una dintre cele mai mortale boli infecțioase din lume, arată ECDC, secondată doar de COVID-19, iar variantele de tuberculoză rezistentă la medicamente reprezintă în continuare un motiv major de îngrijorare în lumea medicală. În lupta împotriva TB, ECDC și OMS trag un semnal de alarmă: investițiile urgente sunt esențiale, în special în contextul pandemiei de COVID-19 din prezent.

„Din păcate, lupta împotriva tuberculozei a devenit mult mai dificilă în ultimii doi ani. Din cauza actualei pandemii, noi observăm o scădere bruscă în tendințele de notificare a cazurilor, lucru care este, cel puțin parțial, cauzat de o scădere în completarea datelor. După ce am întrebat statele membre, noi am văzut că de fapt colectarea datelor despre TB nu a putut fi prioritizată în fața muncii clinice în privința COVID-19. În plus, doar patru state membre ale noastre au putut să atingă pragul de 85% pentru succesul tratamentului în privința cazurilor noi și cazurilor cu recădere. Acum mai mult ca niciodată trebuie să ne regrupăm și să ne amplificăm urgent eforturile în lupta împotriva tuberculozei. Să nu uităm că aceasta este una dintre cele mai mortale boli infecțioase din lume”, a declarat Andrea Ammon, directorul ECDC.

Totodată, comunicatul de presă al ECDC transmis redacției conține date noi despre cazurile raportate de tuberculoză în ultimii ani.

Cazuri raportate

În 2020, peste 33.000 de cazuri de TB au fost raportate în UE / Spațiul Economic European, iar în mare parte din regiunea europeană a fost peste 160.000 de notificări de cazuri de TB.

În contrast, în 2019 au fost aproape 47.500 de cazuri raportate în UE.

Decese

În 2020, estimările arată că au fost 21.000 de decese cauzate de TB în regiunea europeană a OMS, echivalentul a 2,3 decese la fiecare 100.000 de locuitori, iar aproape 3.800 de decese au avut loc în Uniunea Europeană / Spațiul Economic European (0,8 decese la 100.000 de locuitori).

Prevalența comparativ cu HIV

În 2020, prevalența HIV în incidența cazurilor de TB a fost estimată la a fi 12%, arată ECDC. Coinfecția HIV-TB a rămas neschimbată din 2016, iar unul din șase pacienți cu TB este infectat cu HIV.

Rata de succes a tratamentului

Dintre toate cazurile notificate în 2019 cu un tratament raportat în 2020, 71,8% au fost tratate cu succes în UE și 76,5% în regiunea europeană a OMS. Cu toate acestea, rata de succes a tratamentului în regiune rămâne scăzută, arată ECDC, sub ținta respectivei regiuni de 85% pentru cazurile noi și cazurile cu recădere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe