Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Ziua Mondială de luptă împotriva BPOC, marcată astăzi

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 18 noiembrie 2020, ora 12:21

Anual, în a treia zi de miercuri din noiembrie, este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice.

Bronhopneumopatia obstructivă cronică ( BPOC) nu este o singură boală, ci un termen-umbrelă folosit pentru a descrie bolile pulmonare cronice care cauzează o limitare în fluxul de aer din plămâni. În stadii avansate, BPOC este o boală amenințătoare de viață, de aceea experții trag un semnal de alarmă asupra ei și asupra conștientizării pericolelor BPOC.

ziua mondiala a BPOC logo

Ziua Mondială a BPOC este organizată de Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD sau Inițiativa Globală pentru Bolile Pulmonare Cronice Obstructive), în colaborare cu profesioniștii din domeniul sănătății și cu grupurile sau asociațiile de pacienți cu BPOC din întreaga lume. Scopul zilei de 18 noiembrie (pentru că anul acesta, a treia zi din noiembrie pică în data de 18) este de a crește gradul de conștientizare asupra bolii, de a împărtăși cunoștințele despre bronhopneumopatia obstructivă cronică și de a discuta despre modalitățile care ar putea fi folosite pentru a reduce povara pe care o au pacienții cu BPOC din întreaga lume.

În fiecare an, GOLD alege o temă și coordonează distribuirea de materiale și resurse cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC. În fiecare țară sunt organizate activități și conferințe (în acest context epidemiologic, în mediul online) de către profesioniștii din domeniul sănătății, educatori, membrii ai societății civile.

Prima dată, Ziua Mondială de Luptă împotriva BPOC s-a ținut în anul 2002. În fiecare an, organizatorii din peste 50 de țări au desfășurat activități, făcând din această zi unul dintre cele mai importante evenimente de creștere a gradului de conștientizare și de educare.

Tema din anul 2020 pentru Ziua Mondială a BPOC este „Trăind Bine cu BPOC – Oricine, Oriunde”. Obiectivul de anul acesta este de a trimite un mesaj pozitiv atât pacienților, cât și furnizorilor de servicii medicale cum că, deși nu există un leac pentru BPOC, există multe modalități ca pacienții să trăiască bine cu acest diagnostic.

Potrivit firsnet.org, există 300 de milioane de cazuri actuale de BPOC în lume. BPOC este în prezent a treia cauză de deces la nivel global și are o prevalență extrem de ridicată în țările cu resurse scăzute.

Expunerea la fumul de țigară și la alte particule toxice inhalate, precum și la alte gaze reprezintă principalii factori de risc pentru BPOC, deși cercetările recente au identificat faptul că dezvoltarea insuficientă a plămânilor înainte și după naștere poate, de asemenea, să crească riscul de BPOC mai târziu.

Sursa foto: goldcopd.org

Etichete: BPOC ghid BPOC Bronhopneumopatie Bronhopneumopatia obstructivă cronică boala pulmonara boli pulmonare boli pulmonare cronice

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.