Newsflash
Internaționale

Intervenția precoce în bolile autoimune are beneficii

de Florentina Ionescu - sept. 30 2021
Intervenția precoce în bolile autoimune are beneficii

Bolile autoimune complexe care afectează numeroase sisteme de organe rămân, în continuare, una dintre cele mai mari provocări din punct de vedere medical, în ciuda progreselor uriașe în tratament.

Experții atrag atenția că în special simptomele neclare din stadiul incipient al bolilor autoimune complexe îngreunează diagnosticul condiției medicale cât mai devreme, lucru care întârzie tratamentul. 

boli autoimune studiu
PublicDomainPictures de la Pixabay 

Așa că o echipă de cercetători a demonstrat acum că tratamentul poate fi extrem de eficient dacă bolile autoimune sunt tratate cât mai devreme posibil, chiar înainte ca primele simptome clinice să apară, scrie www.sciencedaily.com.

Un exemplu de boală autoimună complexă este lupusul eritematos sistemic (LES) care afectează predominant femeile. Pe măsură ce boala avansează, sistemul imunitar al pacientului atacă pielea, vasele de sânge și organele interne, cum ar fi rinichii. Intervenția precoce este importantă pentru a preveni lezarea gravă a organelor. Opțiunile de tratament includ suprimarea sistemului imunitar, precum și unele terapii mai țintite, cum ar fi îndepărtarea anumitor clase de celule. Cu toate acestea, până acum a fost neclar modul în care momentul în care au fost inițiate diferitele tipuri de tratamente ar putea afecta progresia ulterioară a bolii.

O echipă de cercetători condusă de dr. Anja Werner de la Chair of Genetics din cadrul Friedrich-Alexander-Universität (FAU) Erlangen-Nürnberg a investigat recent această întrebare, pentru a descoperi un răspuns mai detaliat. Obiectivul echipei sale, după cum a explicat dr. Anja Werner, a fost să țintească răspunsul imun ghidat greșit, cât mai precis și cât mai devreme cu putință.

„Multe boli autoimune sunt caracterizate de o pierdere a toleranței (self-tolerance) cu mulți ani înainte de debutul clar al bolii, de exemplu, cu autoanticorpi care sunt produși și care pot ataca și distruge apoi organele, într-un stadiul ulterior, activ al bolii”, a explicat dr. Anja Werner.

Până acum, s-au efectuat doar cercetări limitate în acest sens, pentru a se afla dacă această pierdere temporară și precoce a self-tolerance poate să acționeze ca posibil biomarker pentru boala ulterioară.

Dr. Werner și echipa sa au demonstrat acum că țintirea și îndepărtarea temporară a celulelor B, care nu sunt doar implicate în producerea autoanticorpilor, dar cae pot influența și alte celule folosind substanțe pe post de „mesager”, are un impact major asupra modului în care progresează boala autoimună.

„Am fost surprinși să vedem că intervenția precoce și temporară, folosind o metodă bine stabilită de tratament, ar putea avea un astfel de impact dramatic asupra progresiei ulterioare a bolii autoimune. Pare într-adevăr că intervenția a ajutat în resetarea sistemului imunitar în cazul animalelor tratate, nu doar suprimând producția de autoanticorpi, dar în același timp prevenind sau întârziind semnificativ lezarea severă a organelor”, a declarat profesorul Falk Nimmerjahn, Chair of Genetics.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe