Newsflash
Interviuri

Abordarea multidisciplinară a cazurilor neuro-oncologice

de Dorina Novac - oct. 2 2020
Abordarea multidisciplinară a cazurilor neuro-oncologice

Problemele neuro-oncologice sunt particulare, de aceea abordarea într-o echipă multidisciplinară este foarte importantă, spune dr. Dan Mitrea. Partea cea mai grea, susţine medicul, este comunicarea cu pacientul, precum și modul în care acesta înţelege problema pe care o are.

Dr. Dan Mitrea este medic specialist neurolog cu specializare în neurooncologie și fondator al Clinicii de Neurologie Neuroaxis. A efectuat specializarea în neuro-oncologie în Franţa, la Spitalul Neurologic din Lyon, și în cadrul Universităţii „Claude Bernard”. De asemenea, este membru al Societăţii Române de Neurofiziologie Electrodiagnostică și al Societăţii Române de Neurologie.

Dr Dan Mitrea_5

Ce v-a determinat să alegeţi neurologia?

Este o poveste destul de veche, probabil istoricul familial, părinţii mei lucrând amândoi în domeniul medical. Neurologia este o ramură fascinantă a medicinei, care influenţează și deja revoluţionează tot ceea ce știm despre corpul nostru.

Ce vă motivează cel mai mult în cariera dumneavoastră?

Noutatea! [râde] Îmi plac lucrurile noi. Îmi place să explorez chestii noi, să lucrez în echipă cu oameni care sunt, de asemenea, interesaţi de acest aspect – de noutate și de inovaţie.

Aveţi vreun caz care v-a schimbat percepţia asupra profesiei sau asupra vieţii?

Fiecare caz are particularitatea sa. Nu pot spune că este unul care a fost cu un impact mai mare decât altul. Toate cazurile au avut o influenţă în dezvoltarea mea și a echipei pe care o avem în clinică. Ocupându-mă de cazurile de neuro-oncologie, ceea ce înseamnă tumori, am de-a face cu pacienţi cu o suferinţă aparte. Și atunci discuţiile și modul în care abordez subiectul este particular. Fiecare caz în parte este o experienţă.

Comunicarea medic-pacient

Care consideraţi că este cel mai dificil lucru legat de neuro-oncologie?

Partea dificilă ar fi, mai degrabă, legată de modul în care pacientul înţelege problema pe care o are. Și aici ar trebui foarte bine comunicat ce se întâmplă, atât lui [pacientului], cât și familiei, în cazul în care este de acord să fie și familia informată. Problemele neuro-oncologice prezintă anumite particularităţi, pentru că boala în sine, dacă nu este diagnosticată corect și precoce poate să scurteze mult din speranţa de viaţă și din calitatea vieţii, bineînţeles. Și atunci, abordarea într-o echipă multidisciplinară este foarte importantă. Pacientul trebuie să înţeleagă că nu doar un medic decide ce se întâmplă cu el, ci o echipă de medici este cea care trebuie să gestioneze problema cu care se confruntă. Din acest motiv, încercăm să-i explicăm cât mai clar și să aducem lângă el echipa de specialiști de care are nevoie.

Cum manageriaţi cazurile grele?

Cazurile grele sunt gestionate în echipă. De exemplu, dacă avem un caz mai complicat, medicul curant preia toate datele clinice și lansează ipotezele de diagnostic și de tratament. Ulterior, îi prezintă cazul și situaţia pacientului în cadrul întâlnirii neurologice săptămânale. În cadrul acestor întâlniri se iau deciziile în consens privind pașii de urmat pentru diagnostic și/sau tratament. În situaţia în care avem o dificultate în a gestiona un caz intern, apelăm și la partenerii externi.

Cine sunt partenerii externi?

Colaborăm cu echipa de neurochirurgie condusă de dr. Sergiu Stoica de la BRAIN Institute, dar și cu colegii de la Neurohope, în special cu doamna dr. Irina Orban. De asemenea, colaborăm și cu cei din Timișoara, conf. dr. Andrei Brînzeu. Apelăm și la echipa de neuropatologie de la Spitalul Pitié-Salpêtrière din Franţa, iar pentru testări genetice complexe cu Invitae din San Francisco (SUA). Local, pe neuropatologie și testări moleculare, lucrăm cu centrul Personal Genetics. Avem o reţea de parteneri care sunt în jurul pacientului cu suferinţe neuro-oncologice, dar și a celor cu boli neuroinflamatorii sau boli neurodegenerative pe care ne bazăm în momentul în care luăm deciziile de diagnostic și de tratament.

Care este riscul ca persoanele tinere să sufere un accident vascular cerebral?

Există un risc mai mic ca persoanele tinere să aibă un accident vascular cerebral. De obicei, este legat fie de afecţiuni genetice, fie de anumite malformaţii vasculare cerebrale, care sunt de cele mai multe ori congenitale. De asemenea, este legat și de regimul de viaţă, și aici mă refer la pacienţii care consumă substanţe care pot să producă accidente vasculare cerebrale hemoragice. Pot să fie, de asemenea, pacienţi tineri care să aibă mutaţii genetice privind modul în care se coagulează sângele, deci trombofilii sau hemofilii. Și asta ar putea să ducă la accidente vasculare cerebrale. La cei vârstnici lucrurile stau altfel: factorii de risc cardiovascular, cum ar fi prehipertensiunea arterială, diabetul, supragreutatea, cresc riscul de accident vascular cerebral.

„Lucrurile au revenit aproape la normal”

 Ce impact a avut pandemia de COVID-19 asupra activităţii clinicii?

Am reușit să ne organizăm în echipe care veneau săptămânal în clinică și consultau pacienţii clinicii. Iar în paralel s-au făcut și consultaţii online. Noi aveam deja un serviciu care oferea o opinie medicală online, iar imediat după aceea am activat și serviciul de consultaţie online. Nu toate cazurile se pretează la consultaţiile online, după cum am observat și noi. Nu putem mereu ajunge la un consens sau la o recomandare fermă în planul de tratament, motiv pentru care îi solicităm pacientului să vină în clinică. Acum oferim zilnic consultaţii, atât în clinică, cât și online, toată echipa este activă. Iar din luna mai, lucrurile au revenit aproape la normal.

Ce aţi îmbunătăţi în sistemul de sănătate din România?

În momentul de faţă, cel mai util ar fi să avem un dosar electronic al pacienţilor din România. Astfel, să accesăm datele medicale ale pacientului oriunde ar veni. Pentru că este haos în documentele pacienţilor. Ar trebui să fie uniformitate în modul în care se stochează sau se arhivează documentele medicale ale pacientului, să le putem găsi. De asemenea, ar fi util să avem acces la partea de imagistică. De exemplu, să fie toată într-un loc de unde să putem să o accesăm. Nu există un caz la care să nu am nevoie de imagistică. De aceea, ar fi bine să existe o platformă în care să se adune aceste cazuri, iar noi să le putem accesa.

Care sunt sursele de informaţie și inspiraţie pe care le folosiţi în pregătirea dv. profesională?

În subdomeniul în care mă calific, sursele sunt revistele de specialitate, jurnalele de neuro-oncologie europene și americane, platformele internaţionale. Folosim evenimentele știinţifice, congresele, simpozioanele care au loc în ţară, dar și în afara ţării. În domeniul meu [neuro-oncologie], lucrez foarte bine și îl am ca mentor pe domnul profesor François Ducray.

Ce sfat îi puteţi oferi unui medic neurolog aflat la început de drum?

Să înveţe, în primul rând. Să asculte pacienţii și să fie foarte atent la detalii. Să caute întotdeauna să-și răspundă la întrebări, să nu-i fie frică să investigheze și nici să recunoască atunci când nu știe, să ţină minte că poate să și greșească. Să fie uman, deoarece pacientul nu vine de plăcere, vine pentru a rezolva o problemă sensibilă. De asemenea, este important să înveţe să lucreze în echipă, pentru că singur nu poţi să faci faţă. Așadar, să nu se oprească din învăţat!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe