Newsflash
Interviuri

Aglomerația din ambulatoriu

de Alexandra NISTOROIU - iun. 16 2017
Aglomerația din ambulatoriu
     Dr. Antoneta-Carmen Netejoru este medic neurolog la ambulatoriul de specialitate al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia” București. Vede aici nu doar pacienții cu probleme neurologice internați la psihiatrie, ci și pe cei neprogramați, din zonele limitrofe, precum și internările de zi.
     Ce patologie întâlniți cel mai des?
     – Vin oameni cu probleme variate: migrene, probleme ale aparatului locomotor, accidente vasculare, complicații ale diabetului. Apoi, este patologia din spital – psihiatria și neurologia sunt de multe ori complementare. De asemenea, am foarte mulți pacienți cu boală Parkinson, cu epilepsie, pacienți dispensarizați, care vin lună de lună și necesită atenție și monitorizare permanentă.
     Care sunt cele mai frecvente probleme de care vă loviți în practică?
     – Aglomerația la cabinet este o problemă și pentru mine, și pentru pacienți. La fel de apăsătoare este problema dispariției pur și simplu de pe piață a unor medicamente absolut necesare în unele patologii, pentru care ori nu există înlocuitor, ori nu e disponibil nici acela. Neplăcut este și când ne cade sistemul informatic, când trebuie să așteptăm destul până să își revină. Și adevărul e că nu mă ajută prea mult acest sistem momentan. Este doar o muncă în plus pentru noi. De exemplu, ca specialist, nu pot să accesez decât ce dau colegii mei din policlinică, nu și din alte spitale sau policlinici, ca să nu mai cert pacienții: „Ați venit fără schema de tratament pe care o aveți acasă”. Trebuie să știu această schemă, ca să pot decide ce le voi da în continuare, să știu dacă primesc tratament pentru hipertensiune, pentru diabet, dacă i-a recomandat și medicul de familie ceva. Dar sistemul nu mă ajută deloc în această privință. Doar se raportează undeva că a fost la mine, la colegul și la medicul de familie, cam atât.
     Pentru ce patologii au lipsit sau lipsesc medicamentele?
    – Au fost și încă sunt probleme cu tratamentul bolii Parkinson, al epilepsiei, unde chiar sunt limitată și nu pot să înlocuiesc anumite medicamente. De exemplu, în boala Parkinson, combinația levodopa/benserazidă a dispărut cu desăvârșire din farmacii. Pentru epilepsie, clonazepamul original a lipsit o perioadă, acum a apărut un înlocuitor, un generic. Încercăm să dăm ceva asemănător, să ajustăm dozele, dar este dificil și pentru noi, și pentru pacienți.
     Vă aglomerați, văzând pacienții dispensarizați, dar și pe cei din spital?
     – Se încearcă o oarecare programare, dar tot apar și urgențe. Pacientul este internat la psihiatrie, dar poate face un accident vascular cerebral, fiind vorba de persoane în vârstă, cardiace sau diabetice. În plus, sunt și internările de zi. Apoi, spitalul fiind universitar, mulți pacienți din localitățile limitrofe vin neprogramați: „Vă rog frumos să mă vedeți și pe mine, că nu mai am mașină, nu mai am tren” – și așa se aglomerează. E foarte bine că pot să rezolv, să îi trimit la un tomograf sau la un laborator, se întorc cu rezultatele imediat, dar consum timp de două ori în aceeași zi pentru un singur pacient. Asta iarăși nu este cu adevărat o programare și se aglomerează.
    – Aveți și pacienți în recuperare post-AVC?
    – În general, prima lună după evenimentul acut pacienții o petrec în secțiile de recuperare. Pe urmă însă sunt foarte importante monitorizarea, care se face și la noi, tratamentul anticoagulant, hipotensor, antiagregant, și îndemnurile de a-și continua acasă programul de recuperare. Sunt probleme la acest capitol, pentru că secțiile de recuperare sunt destul de reduse ca număr și capacitate. Spitalizarea ar trebui să dureze cel puțin trei săptămâni, ceea ce e mai greu de găsit chiar și în București, nu mai vorbesc de provincie. În general, recuperarea începe din spital, dar, cum și perioada de spitalizare este tot mai redusă, cât de mult posibil, de multe ori apar întreruperi sau perioade măricele de așteptare. Mai sunt și firmele care oferă servicii de recuperare la domiciliu. Totuși, ceea ce se face este insuficient față de patologia existentă.
     Lucrați și cu medicii psihiatri la capitolul de recuperare a abilităților cognitive?
     – Lucrăm și cu psihiatrii, și cu psihologul. Un capitol deficitar este însă logopedia. Multe accidente vasculare sunt urmate de sechele afazice, dar sunt foarte puțini specialiști care știu să lucreze cu acești pacienți. La noi în spital nu există niciunul.
     Dacă ați putea schimba ceva la felul în care se face managementul AVC în România, ce ar trebui schimbat?
     – În faza de urgență s-au făcut lucruri bune, mai ales că s-au înființat unitățile de AVC. Dar ar trebui mai multă atenție, ca pacientul să ajungă cât mai repede într-o astfel de unitate. Și încă nu se întâmplă, fereastra terapeutică nu poate fi atinsă, mai ales pentru cei din provincie. Din păcate, cei care supraviețuiesc rămân cu deficite mai mari din acest motiv.
     Cum stați la capitolul investigații imagistice?
     – Nu avem tomograf sau RMN propriu, dar sunt firme în apropiere care pot face investigațiile cu bilet de trimitere. Însă și aici există liste de așteptare. În urgență, dacă sunt probleme neurologice, trimit la Institutul Național de Boli Neurovasculare, chiar lângă noi. Bucureștiul are norocul că sunt foarte multe centre de imagistică și laboratoare, dar listele de așteptare pentru investigațiile decontate de Casă sunt destul de lungi, chiar și în aceste condiții. Până și în București se așteaptă cam o lună. Unii îl fac în privat, cu plată, dacă își permit. EMG nu putem face în spital, iar această investigație nici măcar nu este decontată de Casă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe