Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Interviuri

Al 38-lea Salon de inventică, Geneva, 21–25 aprilie 2010 - AUR PENTRU MEDICINA ROMĂNEASCĂ -

Interviu cu dl prof. dr. Alexandru Ciocâlteu
  – Domnule profesor, în această perioadă în care Medicina românească este „pusă la zid“, aţi reuşit să obţineţi o medalie de aur cu felicitările juriului, la al 38-lea Salon de inventică de la Geneva, desfăşurat în perioada 21–25 aprilie 2010.
  – Am aflat şi eu, ca şi dv., de la televiziune, despre importanţa … chiloţilor extensibili – acesta este motivul pentru care nu am dorit să mă alătur altor medalii
şi nici nu voi comunica în presa laică această reuşită a medicinii româneşti. Singurul ziar în care consider că merită să o anunţ este „Viaţa medicală“, deoarece nu anatemizează corpul medical, ci a ştiut şi ştie să prezinte şi lucrurile bune, ca şi pe cele mai puţin bune dintr-un sistem sanitar obligat să lucreze în „condiţii de avarie“. (...)

   – În ce constă invenţia dv. şi care ar fi beneficiile ei pentru pacienţi?
   – Împreună cu doi colegi, am propus o nou tehnică de dializă, care poate fi folosită la mai mult de 90% din pacienţii cu insuficienţă renală cronică, în stadiul terminal. În România, sunt peste 7.000 de bolnavi care fac dializă, costul per bolnav pe an fiind de aproape 20.000 de euro. Vă imaginaţi, desigur, şi impactul asupra fondurilor Casei de Asigurări! Iar la nivel mondial, costurile pentru finanţarea dializei se ridică la zeci de miliarde de dolari. Tehnica propusă de noi constă în crearea unei ascite artificiale, prin creşterea, gradual, a presiunii din sistemul venos port. Ascita este eliminată direct în vezica urinară printr-o valvă unidirecţională, realizată prin chirurgie laparoscopică. Această tehnică reduce preţul dializei cu cel puţin 80%, asigură un bun control volemic, este cvasifiziologică, iar riscul de infecţii – inexistent. Evident, creşte şi calitatea vieţii pacientului.
   – Cum speraţi să folosiţi această metodă şi să o puneţi în practică?
   – Când s-a apelat pentru prima dată la dializa peritoneală – ca şi la hemodializă! –, s-a recurs la voluntariat din partea pacienţilor. Cred că această tehnică oferă îndeajuns de multe beneficii şi avantaje pentru bolnavi, încât ei să o prefere în locul cateterului intraperitoneal sau al folosirii fistulei arteriovenoase de trei ori pe săptămână.
   – Nu există totuşi şi dezavantaje?
   – Un singur dezavantaj, care rămâne însă discutabil: cel al adaptării tratamentului la fiecare pacient. El va trebui să fie bine „şcolit“ pentru ajustarea volumului de „urină“ pe care va trebui să şi-l producă singur şi să îl elimine singur. Este posibilă administrarea unor soluţii de aminoacizi, în funcţie de pierderile zilnice. Tehnica pe care o propunem înlocuieşte glomerulul cu peritoneul. Am mai putea discuta despre un… „dezavantaj“ al acestei tehnici: faptul că ar putea distruge o întreagă industrie – cea a dializei. Nu mă aştept să fim foarte iubiţi de firmele producătoare de materiale consumabile în respectivul domeniu… În concluzie, tehnica acestei noi metode seamănă cu hemofiltrarea, dar foloseşte „materiale biologice“: peritoneul fiecărui pacient.
   – O invenţie aparent simplă, dar în fond extraordinară. O invenţie care va schimba cel puţin orizontul de aşteptare în Nefrologie. Felicitări, dle profesor!
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.