Newsflash
Interviuri

Ana-Maria Marian: „Trebuie să fim mai conștiente de puterea care zace în noi”

de Dorina Novac - mar. 13 2020
Ana-Maria Marian: „Trebuie să fim mai conștiente de puterea care zace în noi”

Luna martie este despre femei, despre frumusețea și gingășia lor, despre rolul important pe care-l ocupă în societate. Ana-Maria Marian ne spune că dragostea față de oameni este cheia succesului și îndeamnă femeile să fie conștiente de puterea pe care o au.

ana-maria-marianAna-Maria Marian a absolvit Facultatea de Psihologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. În anul 2003 a venit la București și a urmat un master în același domeniu, la Universitatea din București. A lucrat la Regina Maria, între mai 2004 și octombrie 2013 iar în prezent este managing director al Intermedicas, prima clinică de second opinion din România.

Gestionați cu succes o echipă de profesioniști. Care este rețeta succesului?

Cred că rețeta succesului este dragostea, când îți iubești colegii și crezi cu tărie că fiecare persoană de lângă tine este o ființă umană care poate să aducă o contribuție valoroasă în ceea ce faci. Chiar îmi iubesc colegele cu adevărat, pentru că sunt niște persoane extraordinare și facem o echipă frumoasă.

Dragostea este ingredientul cel mai important. Ceea ce încercăm să facem aici, și încerc să le induc și fetelor, este să avem curajul să deschidem uși noi și să mergem pe căi pe care alții n-au mers înainte.

Chiar dacă vorbim despre second opinion sau despre programul de visiting professor – sunt lucruri noi pe care le-am adus în România pentru prima dată și am avut curajul să forțăm limitele. Iar asta contează foarte mult. Știi senzația aceea, când faci lucruri frumoase, vii cu ceva inovator pe piață, le arăți oamenilor că se poate și că este ceva util?

Este mai dificil pentru o femeie să activeze în acest domeniu?

Cred că este mai ușor pentru o femeie, decât pentru un bărbat. Pentru că atunci când ne referim la medicină, vorbim, de fapt, despre suferință, probleme medicale, oameni care au nevoie să găsească o soluție și despre cineva pregătit să-i asculte. Cred că noi, ca femei, suntem născute să fim mai disponibile emoțional decât bărbații. Aceasta este o industrie medicală în care femeile își găsesc extraordinar de bine împlinirea și menirea.

A doua opinie medicală, un pas firesc

Ce vă motivează cel mai mult în cariera dumneavoastră?

Pentru mine, Intermedicas este parte din viața mea, nu este un simplu job sau o afacere. Este parte din mine, pentru că are în spate o poveste emoțională personală. Totul a pornit în urma unei suferințe pe care am avut-o în familie. Am ajuns într-un stadiu în care ne blocasem și aveam nevoie de o părere din afară iar eu nu știam unde să merg, pe cine să sun și ce să fac.

Tot ce se întâmplă aici, la Intermedicas, este foarte adânc înrădăcinat în inima mea. Cred că cea mai mare motivație, ce te face să mergi înainte, este să știi că poți să ajuți. Iar cel mai important lucru este atunci când vine pacientul și-ți spune „mulțumesc”. Nu văd o motivație mai puternică decât aceasta.

Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat?

Cel mai greu a fost și este în continuare, după atâția ani, să reușim să-i convingem pe pacienții români că este absolut firesc și benefic să ceri a doua opinie medicală atunci când ai o problemă serioasă de sănătate. Să reușim să-i convingem că este dreptul lor, că nu au de ce să se teamă, că nu trebuie să le fie frică de medicul care i-a văzut prima dată, este pur și simplu un proces de educație.

Este un proces în care încercăm să-i învățăm pe pacienți ce înseamnă acest second opinion. Încercăm să-i „educăm”, ca să nu ajungă să citească pe Google despre ce afecțiuni pot avea, încercăm să-i convingem să se lase pe mâna unei echipe competente din punct de vedere medical, care să-i ghideze. Însă procesul acesta este unul care durează. Dar sunt niște provocări pozitive!

Ați face ceva diferit dacă ați fi din nou la început de drum?

Probabil că aș face multe lucruri diferit. Nu mi-ar mai fi frică de costuri. (zâmbește) Adică, atunci când începi o afacere de multe ori te uiți, mai ales ca antreprenor, cum să faci să ții costurile cât mai mici. Probabil că aș fi mai relaxată în privința asta, cu siguranță. Da, aș fi un pic mai curajoasă și mai încrezătoare. Am făcut la Intermedicas lucruri interesante de-a lungul timpului dar, probabil, le-aș fi făcut și cu mai mult curaj.

„Cel mai bine am lucrat cu femeile”

Credeți că medicii din România pot forma o echipă sau sunt, mai degrabă, individualiști?

Medicii de la noi sunt individualiști și un pic egoiști. Într-adevăr, în România nu este obiceiul acesta de a lucra în echipă. Dar asta nu înseamnă că este imposibil și cred că se poate. Generația de medici de peste 40 de ani, de exemplu, care fac un stagiu de pregătire în străinătate, se întorc cu alte viziuni asupra lucrurilor și înțeleg beneficiile muncii în echipă.

La Intermedicas noi facem tumor board cu echipă interdisciplinară (medicii sunt din diverse instituții private, dar și din spitale de stat). Sunt câte 6-7 medici, în funcție de patologia analizată, care se adună aici la o masă, stau împreună ca o echipă și discută, vin cu argumente pro și contra și la final fac un raport medical care conține părerea tuturor, ca o adevărată echipă. Deci, se poate!

Luna martie le este dedicată femeilor. Se simte atmosfera de sărbătoare și în instituția în care activați?

Da, se simte! (zâmbește) La noi este foarte fain, pentru că toată echipa administrativă este compusă doar din fete. Și îmi place la nebunie. Cel mai bine am lucrat cu femeile, deoarece în industria aceasta ele fac treabă bună. Încercăm să ne răsfățăm pe cât putem, cu un mărțișor, cu o ciocolată, cu o floricică.

Primiți, în această perioadă, mesaje de la pacienți?

Da, primim mesaje foarte frumoase de la pacienți. Am primit, de exemplu, un mesaj de la o mămică a cărei fetiță a fost ajutată de noi, pe zona aceasta de second opinion. Este vorba despre un caz complicat, despre un diagnostic complicat. Sunt mesaje foarte drăguțe, cu multă căldură. Pacienții ne urează o primăvară frumoasă și ne mulțumesc din tot sufletul. Asta este cel mai important.

Care este modelul dumneavoastră feminin în viață?

 Am mai multe modele feminine, dar niciuna dintre ele nu este vreo vedetă. Sunt toate persoane din jurul meu, cunoștințe și prietene care mă inspiră prin munca lor și prin felul în care văd lucrurile în viața de zi cu zi.

Una dintre cele mai dragi prietene, cred că are 60 de ani, își dedică o mare parte din timp educației copiilor și face asta total gratuit, fără niciun alt interes decât să-i ajute pe micuți să-și dezvolte abilități și virtuți.

Este mamă, bunică, muncește foarte mult pentru copii și este o femeie educată și cultă. Este o doamnă din toate punctele de vedere, este o inspirație. Pentru mine modele sunt, mai degrabă, oamenii obișnuiți care-și fac treaba cu simțul datoriei și cu convingerea că rostul lor pe lumea asta este să facă totul cât de bine pot.

Aveți un mesaj pentru colegele dumneavoastră din sănătate?

Mi-aș dori din tot sufletul ca noi, femeile, să fim mai conștiente de puterea care zace în noi, indiferent că este vorba de noi ca mame, sau că este vorba de abilitățile și de capacitățile profesionale pe care le avem și pe care le ținem ascunse.

Le doresc femeilor să aibă mai mult curaj, să iasă în față, să spună lucruri și să se implice. Să aibă curajul să spună ceea ce vor, pentru că asta ar fi un câștig pentru toată societatea. Dacă majoritatea femeilor ar încerca, cumva, să fie mai unite, să se susțină unele pe altele în demersurile lor, cred că ar ieși ceva frumos.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe