Newsflash
Interviuri

Anca Coliţă: „În ICF există o echipă tânără foarte valoroasă”

de Dan Dumitru MIHALACHE - mar. 17 2023
Anca Coliţă: „În ICF există o echipă tânără foarte valoroasă”

Prof. dr. Anca Coliţă ne-a dezvăluit unele dintre preocupările sale actuale în calitate de manager al Institutului Clinic Fundeni și de președintă a Societăţii Române de Onco-Hematologie Pediatrică.

Carte de vizită:

  • Absolventă a Facultăţii de Medicină, Universitatea „Ovidius”, Constanţa
  • Medic primar Oncologie și Hematologie pediatrică, medic primar Pediatrie
  • Stagii de pregătire în Israel, Germania, Italia
  • Profesor la UMF „Carol Davila”, București
  • Din 2019, manager al Institutului Clinic Fundeni
  • Din 2022, președinta SROHP

Prof. dr. Anca Coliță

Ce reprezintă Institutul Clinic Fundeni (ICF) pentru România?

ICF este un fanion al medicinei românești. Este locul unde, încă din anii ,70, se face o medicină de înaltă calitate, în special în zona de hematologie și transplant medular, gastroenterologie, chirurgie și transplant hepatic, nefrologie, urologie, transplant renal.

De asemenea, amintesc aici clinicile de excepţie de neurologie și pediatrie și clinica de terapie intensivă. De-a lungul anilor, aici au practicat mari specialiști, ceea ce a permis acumularea unei expertize importante, care în prezent se traduce și printr-un număr mare de proceduri de transplant medular, hepatic și renal.

Transplantul medular a început în ICF în 2001. Câte proceduri s-au realizat până acum?

S-au depășit 2.000 de proceduri în total, la adulţi și la copii. Au fost introduse proceduri din ce în ce mai complicate, iar de anul trecut suntem primul spital în care s-a deschis un program de terapii celulare – terapiile cu limfocite T modificate genetic (CAR-T).

90 din activitatea de transplant pentru copii se realizează la noi în institut.

Este vorba de un program început la iniţiativa prof. dr. Alina Tănase. Anul trecut, la 26 aprilie, un pacient adult și un pacient copil au primit aceste terapii, pentru prima dată în ţara noastră. De atunci s-au realizat peste 20 de proceduri CAR-T. Dorim să creștem acest program, pentru că din ce în ce mai multe afecţiuni hematologice, dar și non-hematologice pot fi tratate cu ajutorul CAR-T.

Ce indicaţii au aceste terapii?

Sunt indicate în leucemii acute, mielom, limfoame, pentru diverse tumori solide și chiar pentru afecţiuni non-maligne, afecţiuni autoimune. Sunt rezultate foarte bune în formele avansate de lupus eritematos sistemic.

Această tehnologie nouă a fost o provocare atât pentru colegii din laborator, cât și pentru colegii clinicieni, fie că lucrează la adulţi, fie că lucrează la copii.

Terapiile celulare probabil vor fi indicate în etape mai precoce ale evoluţiei bolii.

Am beneficiat și de aportul colegilor din neurologie, în evaluarea și monitorizarea pacientului care primește CAR-T, precum și de expertiza colegilor din terapie intensivă, care au găsit abordări noi pentru com­plicaţiile specifice acestor terapii.

ICF este singurul centru din ţară unde se pot face aceste proceduri. E suficient pentru România?

Cu siguranţă, nu. Noi, la Fundeni, avem, pentru pacienţii adulţi, o zonă cu 25 de paturi de transplant, iar pentru copii dispunem de 8 paturi de transplant, avem o echipă numeroasă, dar cred că pentru a asigura în timp util accesul cât mai multor pacienţi la aceste terapii este nevoie de creșterea numărului de centre care să efectueze procedura în România. Și deja lucrurile se mișcă în sensul acesta, suntem aproape de deschiderea unui astfel de centru în Iași și probabil vor urma și altele.

Este nevoie de un nou Institut Fundeni

Sunteţi manager al ICF. Care este cea mai mare dorinţă a dv. pentru această instituţie?

Să se mute în casă nouă. Avem nevoie de o clădire nouă în care să putem reloca activitatea medicală din cele două clădiri, deja vechi, care au și risc seismic. Mai ales clădirea B, care are un risc seismic RS2. Clădirea A a fost consolidată, dar cu mulţi ani în urmă și va fi din nou expertizată tehnic. Ambele clădiri nu mai sunt conforme cu tipurile de activităţi medicale pe care le desfășurăm. Sperăm să obţinem o finanţare prin Programul Operaţional Sănătate.

Din fericire, există și terenul necesar.

Așa este. În curtea institutului există suficient spaţiu pentru a putea construi un oraș medical. Sperăm ca, la un moment dat, aici să fie concentrată o activitate medicală de vârf care să permită o abordare integrată a pacientului, dar și implementarea unor programe de screening.

Dorim să avem laboratoare care să permită un diagnostic de mare fineţe, care să permită atât clasificarea riguroasă a diverselor tipuri de cancer, cât și identificarea eventualelor ţinte terapeutice – să permită implementarea conceptului de medicină personalizată.

Vă doriţi, dar ce șanse de reușită întrevedeţi?

Deja am început, prin alte surse de finanţare, să realizăm unele dintre aceste obiective. Spre exemplu, prin parteneriate cu diverse organizaţii non-guvernamentale, cu oameni de bine care doresc să ajute institutul, am dotat laboratorul de biologie moleculară cu aparatură foarte nouă și performantă, care să permită un diagnostic adaptat cerinţelor clasificărilor actuale. Vom achiziţiona platforme noi de citogenetică și de imunofenotipare.

Derulăm deja un parteneriat cu un spital privat, prin care efectuăm analize genetice extrem de amănunţite tuturor copiilor cu leucemii sau limfoame. Anul trecut, prin investiţii ale Ministerului Sănătăţii au fost dotate cu aparatură performantă atât secţiile de chirurgie, cât și secţiile de urologie.

Tot printr-o investiţie a ministerului, realizată în 2020, a fost dotat și laboratorul de radiologie cu echipamente de imagistică de înaltă performanţă. Am câștigat și un proiect prin PNRR pentru modernizarea ambulatoriului, unde dorim să desfășurăm activitatea de screening pentru cancerul mamar – va fi adus și un mamograf nou și performant.

Cheia succesului terapeutic

În majoritatea secţiilor aveţi bolnavi cu o imunitate foarte scăzută. Ce faceţi pentru a-i feri de infecţiile intraspitalicești?

Am aplicat și am câștigat un proiect PNRR pentru extinderea capacităţii de terapie intensivă cu posibilitatea izolării pacienţilor cu forme de infecţii cu rezistenţă crescută la antibiotice, precum și realizarea unui laborator de microbiologie performant, pentru că identificarea rapidă și foarte precisă a infecţiilor la acești bolnavi este cheia succesului terapeutic.

Un mandat ambiţios...

Așa este, dar Fundeniul are șansa de a avea o echipă ambiţioasă – lucrurile aceastea nu pot fi realizate de un singur om. Cred că în momentul acesta în ICF există mulţi oameni care doresc să ducă mai departe tradiţia și calitatea excepţională a asistenţei medicale, în paralel, de asemenea, cu îmbunătăţirea semnificativă a condiţiilor hoteliere.

Pentru că spitalele publice vor fi într-o competiţie cu cele private și va trebui să asigurăm, pe lângă servicii medicale de calitate, un spaţiu de cazare primitor, plăcut, în care să nu fie un număr prea mare de pacienţi în salon, să aibă acces la toalete ș.a.m.d.. Lucruri absolut normale în anii pe care-i trăim.

SROHP, preocupată și de „ziua de mâine”

Sunteţi și președinta Societăţii Române de Onco-Hematologie Pediatrică (SROHP). Care sunt intenţiile dv. pentru acest mandat?

SROHP este o societate mică, dar în care sunt foarte mulţi oameni ce și-au dedicat viaţa îngrijirii pacienţilor cu cancer. Este o societate în care sunt undeva la 60 de membri activi. Noi sperăm ca dintre tinerii absolvenţi să fie și mulţi doritori care să meargă pe drumul acesta. Este un drum greu, pentru că oncohematologia pediatrică este o meserie grea.

Necesită foarte multă dăruire și foarte multă empatie, necesită multă experienţă și capacitate de a aborda atât pacientul, cât și familia ca pe un tot unitar. Nu poţi trata pacientul dacă nu ești într-o relaţie de colaborare și de încredere cu familia.

Colaborări externe aveţi la nivel de societate?

Da, avem, dar îmi doresc să ne deschidem și mai mult către astfel de colaborări. Toţi colegii noștri au avut posibilitatea de a merge în centrele europene pentru schimb de experienţă.

Avem și două centre din România care sunt deja incluse în reţeaua europeană de referinţă (ERN) pentru oncohematologie pediatrică – ICF și Institutul Oncologic București, unde doamna profesor Monica Dragomir, care a fost mulţi ani președinta SROHP, a făcut același lucru.

În ce fel vă ajută această reţea?

Reţelele europene de referinţă creează o conexiune foarte bună între specialiști, astfel încât, fără a plimba pacientul dintr-un centru în altul, să-i aplicăm cea mai bună soluţie terapeutică. Avem colaborări foarte bune cu multe centre din Europa și din SUA – avem colegi care sunt plecaţi și cu care încercăm să facem reţele.

Participăm activ la toate conferinţele europene de oncohematologie pediatrică și dorim ca noua generaţie de doctori să fie una mult mai bine ancorată în ceea ce înseamnă medicina europeană. Dar, din păcate, și pentru mine aceasta este cea mai mare durere, tinerii și în special tinerii foarte bine pregătiţi ai acestei ţări aleg să profeseze în străinătate.

Cum credeţi că i-am putea convinge să se întoarcă să profeseze în ţară?

După ce au lucrat în instituţii în care au văzut care este calitatea actului medical, care sunt relaţiile între oameni, lipsa birocraţiei excesive, cred că se vor întoarce doar dacă le vom crea condiţii similare de muncă. De aceea, sper că făcând un spital, care să fie cu adevărat adaptat zilelor noastre, poate îi vom convinge pe tinerii noștri să se întoarcă.

Citiți și: Netratată, porfiria hepatică acută poate fi fatală

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe