Newsflash
Interviuri

Aproape jumătate dintre pacienții cu epilepsie își ascund afecțiunea

de Dorina Novac - feb. 11 2022
Aproape jumătate dintre pacienții cu epilepsie își ascund afecțiunea

În ciuda unor metode eficiente și inovatoare de tratament al epilepsiei, persoanele care au acest diagnostic continuă să fie stigmatizate, a precizat Florina Alina Rad.

În fiecare an, la 10 februarie, este marcată Ziua Internațională a Epilepsiei. Cu această ocazie, Florina Alina Rad, psihoterapeut adlerian din Timișoara, a precizat, pentru Viața Medicală, că aproape jumătate din pacienții cu epilepsie își ascund afecțiunea, sperând să nu fie descoperiți.

epilepsie

„Stigmatizarea ca și concept este o «atitudine care desconsideră puternic și în întregime o persoană în virtutea unei afecțiuni, atribut, particularitate». Asadar destigmatizarea va pune accentul pe unicitatea calitativă a persoanei, a personalității sale, a ceea ce știe ea să facă, ceea ce cunoaște și îi place (aptitidini speciale, hobby-uri, interese). A i se da șanse să se exprime când este stabilizată boala, așa în întregimea ei, cu acele calități particulare îi va reconsidera statutul și încrederea în sine”, a subliniat Florina Alina Rad.

Potrivit ei, a trata cu respect, demnitate, dar și grijă orice persoană cu epilepsie stă la baza unei integrări sănătoase.

Legat de integrarea profesională a unei persoane cu epilepsie este important să i se ofere un mediu de lucru sigur,  spațial, lipsit de pericole în proximitatea mobilierului la care lucrează.

Citește și: Epilepsia, boala ascunsă de teama discriminării

Astfel, persoana cu epilepsie va ști că dacă criza se întâmplă va fi în siguranță, protejată și susținută.

„Schimbările din pandemie, când multe studii se pot urma online, precum și specificitateta unor profesii care se pot exercita exclusiv online din securitatea spațiului de acasă este o oportunitate pe care persoanele cu epilepsie o pot folosi în vederea incluziunii lor profesionale și implicit asupra creșterii stimei de sine și îmbunătățirea calității vieții”, a menționat psihoterapeutul.

Epilepsia la copii

Cu cât mai devreme copilul își înțelege crizele și ce se întâmplă cu el după ce acestea trec, siguranța că va fi bine și că nu este singur îi scade vulnerabilitatea și anxietatea, respectiv îi crește capacitatea de a se integra în sarcinile școlare sau în joc.

„La fel îi vor crește abilitățile sociale și succesul de a se integra în provocările vieții ca un copil sănătos. Pe de altă parte, cunoașterea cât mai devreme pe înțelesul său a particularităților bolii îi dă șansa să învețe să își cunoască și construiască mediul sau să îl aleagă în așa fel înccât să fie cât mai sigur, mai protectiv”, a adăugat psihoterapeutul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe