Newsflash
Interviuri

Ca medic concierge, ai ocazia să te ocupi mai mult de prevenţie

de Dr. Mariana MINEA - mar. 20 2020
Ca medic concierge, ai ocazia să te ocupi mai mult de prevenţie

Atunci când ești medic și nicio întrebare primită de la un părinte nu ţi se mai pare deplasată, ai toate șansele pentru a construi încredere, a face medicină preventivă și, nu în ultimul rând, a-l învinge pe „dr. Google”. Un exemplu ni-l oferă dr. Oana Sinișteanu, medic concierge pentru copii și adulţi la clinica Intermedicas.

Oana Sinisteanu Sp Medicina Familiei pediatrie

Dr. Oana Sinișteanu a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București în 2005. Ca rezident în medicina de familie, s-a ocupat cu precădere de zona de pediatrie. Din 2019, dr. Sinișteanu este medic primar medicină de familie. Considerând pregătirea știinţifică o permanentă prioritate, a participat, în calitate de cursant, la workshopuri și conferinţe de medicină de familie, pediatrie, neonatologie și ORL. În 2017, a devenit consilier metabolic balance.

Care este rolul unui concierge doctor?

Medicul concierge are rolul de a stabili o relaţie cât mai strânsă cu pacienţii, astfel încât să fie prima persoană la care pacientul să se gândească să apeleze atunci când are o problemă medicală – înainte chiar de „dr. Google”.

Care consideraţi că este partea cea mai frumoasă a meseriei dvs.?

Partea cea mai frumoasă este stabilirea relaţiei de încredere cu pacientul. Dacă vorbim de pacienţi copii, trebuie să le căpătăm încrederea că totul este în siguranţă, că toate manevrele din timpul consultului medical sunt pentru binele lui, să le arătăm simpatie, să se simtă bine și să nu le fie frică de doctor. Doar așa poţi avea un examen clinic corespunzător și poţi ajunge la un diagnostic cât mai corect.

Dar partea mai puţin frumoasă?

Nu există, cred. Sau poate că doar timpul. Timpul îndelungat petrecut la cabinet și timpul scurt petrecut acasă, cu familia.

Care este patologia cu care vă întâlniţi mai frecvent?

Patologia respiratorie este de departe cea mai frecventă: rinofaringite, laringite, rinoadenoidite.

În ce fel diferă consultaţia, respectiv patologia copiilor și problemele părinţilor, ca medic concierge, faţă de experienţa din cabinetul de medicina familiei?

Consultaţiile ca medic concierge sunt în mare parte de prevenţie. Părinţii vin să discutăm ce ar trebui să urmărească în starea de sănătate a copilului, ce alimentaţie să ofere etc. Patologia este aceeași în ambele cazuri. Timpul este relativ același, dar pentru că părinţii vin și atunci când copiii sunt sănătoși, pentru bilanţul stării de sănătate, atunci ai ocazia să vorbești mai mult despre prevenţie. Ceea ce este minunat!

Ce este mai dificil, să lucrezi cu copiii sau cu părinţii lor? Cum depășiţi aceste obstacole?

Evident că lucrul cu părinţii este mai dificil. Depășesc ușor acest obstacol de când sunt mamă și le înţeleg punctul de vedere, temerile, întrebările. Nimic nu mi se mai pare deplasat.

Cum comunicaţi cu părinţii? Obișnuiţi să fiţi disponibilă pentru ei și pe mediile digitale – pe WhatsApp, de exemplu? Dacă da, cu ce avantaje?

Da, obișnuiesc să folosesc și emailul, și WhatsApp, și chiar Messenger uneori. Avantajele sunt că atunci când părinţii au ceva să îmi arate (rezultatele analizelor cerute în urma consultaţiei, de exemplu, sau poze cu iritaţii, cu eczeme etc.), o fac mai ușor în
felul acesta.

Vi se întâmplă să aveţi situaţii în care opinia dumneavoastră medicală să nu coincidă cu aceea oferită de alt medic care a prescris un tratament copilului? Cum procedaţi în aceste cazuri?

Da, sigur, mi se întâmplă. Niciodată nu am comentat un tratament sau un diagnostic al unui coleg. Îmi exprim părerea, o susţin prin simptomele pacientului și prin rezultatele analizelor și comunic părintelui acest lucru, îmi susţin tratamentul dat și atât. Nu comentez părerea colegilor mei. Dacă îi cunosc și am ocazia, vorbesc cu ei și ajungem împreună la o soluţie optimă pentru pacient.

Care au fost femeile care v-au influenţat?

Este vorba de mentorul meu, doamna doctor Cristina Ivașcu, de la care am învăţat foarte multe, motiv pentru care îi sunt recunoscătoare.

Care sunt atuurile femeilor medic și în ce mod acestea le-ar putea folosi la maximum?

Femeia medic este mai empatică, mai apropiată de pacient, cu precădere de pacienţii copii, mai caldă și poate înţelege mai bine stările lor (frica, temerile legate de boală etc.).

Care a fost cea mai mare provocare profesională?

Examenul de primariat, fără îndoială. A fost testul maturităţii mele profesionale.

Ce mesaj le-aţi transmite medicilor care ne citesc?

Le-aș spune că trebuie să ne respectăm profesia și trebuie să ne respectăm unii pe ceilalţi!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe