Newsflash
Interviuri

Cancerul la copii, un dușman redutabil care poate fi învins

de Demostene ŞOFRON - aug. 14 2020
Cancerul la copii, un dușman redutabil care poate fi învins

La Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca se desfășoară un program pentru elaborarea unui ghid naţional de oncopediatrie. Despre acesta, dar și despre deficitul de medici în domeniu ne-a vorbit dr. Elena Diana Olteanu.

Dr Diana Olteanu

Dr. Elena Diana Olteanu este medic specialist oncologie medicală și oncopediatrie. Este doctor în știinţe medicale, iar în teza de doctorat a abordat „Mecanismele implicate în fotochemoprevenţia cu produși naturali”. A făcut rezidenţiatul în Institutul Gustave Roussy de la Paris, respectiv în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj. În prezent, lucrează în secţia de Oncopediatrie din Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.

De ce aţi ales oncopediatria?

Pentru satisfacţia de a lupta cu un dușman redutabil – cancerul la copii – ca parte dintr-o echipă multidisciplinară.

În raport cu alte ţări europene, cum se prezintă oncopediatria în România?

Din păcate, numărul de specialiști în oncopediatrie este redus, atât în România, cât și în străinătate. Sperăm că introducerea acestei specialităţi la rezidenţiat va crește numărul medicilor implicaţi în tratamentul cancerului la copii. Spitalele care au secţii de oncologie pediatrică au beneficiat în ultima perioadă de programe naţionale și europene care au îmbunătăţitinfrastructura, achiziţionându-se apa­ratură modernă de diagnostic și tratament. Tratamentul cancerului la copil în România este complet gratuit, inclusiv pentru copiii care beneficiază de indicaţie de tratament în străinătate.

Care este, în prezent, situaţia în institut?

Conducerea Institutului Oncologic din Cluj-Napoca a depus eforturi pentru ca spitalul să beneficieze de fonduri pentru achiziţii, dar și de programe de instruire a personalului în oncopediatrie. La acest moment, se desfășoară în institut un program cu fonduri norvegiene, care își propune elaborarea unui ghid naţional de oncopediatrie. Institutul, prin intermediul dr. Rodica Cosnarovici, a coordonat activitatea specialiștilor din ţară pentru redactarea acestor ghiduri și va coordona cursurile de pregătire a specialiștilor pentru utilizarea ghidurilor.

Compromiterea rezultatelor tratamentului

Care sunt cele mai grele situaţii prin care trec familiile copiilor cu cancer?

Una dintre cele mai dificile situaţii pentru familie este aflarea veștii. În România, din păcate, oamenii știu foarte puţine lucruri despre cancerul la copii și puţini știu că boala este curabilă în cele mai multe cazuri iar tratamentul se poate face în ţară. Din păcate, debutul tratamentului este de multe ori întârziat de familie, care caută diferite opinii. Întârzierea poate duce la compromiterea rezultatelor tratamentului. Pentru a evita aceste situaţii, ar fi important ca oamenii să știe că, în România, toate centrele lucrează conform ghidurilor internaţionale și că în curând vor exista ghiduri naţionale de oncopediatrie.

Cum aţi descrie relaţia cu aparţinătorii?

După șocul iniţial al diagnosticului, pentru aparţinători există o perioadă de adaptare. În acest timp, toată echipa din secţia de oncopediatrie explică detalii despre tratament, efectele dorite și nedorite, prognostic, și șederea în secţie. Aparţinătorii înţeleg că împreună cu personalul medical și auxiliar formează o echipă. Menirea echipei este să sprijine și să-i ofere cele mai bune alternative terapeutice fiecărui copil în parte și, în același timp, suport psihologic, social, integrare școlară.

Ce tratament credeţi că interesează mai mult: curativ sau paliativ?

În oncopediatrie, scopul principal este vindecarea copilului, de aceea majoritatea pacienţilor vor primi un tratament cu intenţie curativă. Noi considerăm deosebit de importantă oferirea unui tratament paliativ, odată cu începerea terapiei curative. De aceea, în managementul cazului oncopediatric, echipa este complexă: alături de personalul medical stă psihologul, preotul, asistentul social, profesorii și echipele de voluntari. Un alt scop al paliaţiei – și cel mai cunoscut – este îngrijirea pacientului terminal. Este important ca pacienţii să aibă lângă ei o echipă bine pregătită, capabilă să îi ghideze într-o situaţie cu puternic impact psihologic.

Efectele secundare ale terapiei

Ce se întâmplă după curele cu citostatice?

La încheierea tratamentului oncologic, care de cele mai multe ori, pe lângă curele de citostatice, asociază și chirurgie și radioterapie, pacientul este monitorizat periodic, mai des în primii ani. După cinci ani de la încheierea tratamentului, pacientul rămâne în urmărire, efectuând controale oncologice anuale. Iniţial, monitorizarea oncologică se concentrează pe detectarea celor mai mici semne ce ar putea indica reapariţia bolii, ca mai apoi să vizeze detectarea efectelor tardive ale tratamentului oncologic.

Ce efecte secundare are tratamentul oncologic la copil?

Efectele secundare sunt acute și tardive. Cele acute (greţuri, vărsături, căderea părului, scăderea valorilor hemoleucogramei) sunt cele mai cunoscute și temute de populaţie, dar ele sunt de durată relativ scurtă. Menţionez că pacienţii pediatrici suportă foarte bine tratamentul citostatic. Cele tardive trebuie urmărite toată viaţa.

În ce condiţii se recomandă tratament la domiciliu?

Acesta se recomandă în unele situaţii. Sunt acele tratamente de menţinere cu tablete, care urmează după încheierea tratamentului perfuzabil și care durează, în medie, un an. Pe parcursul acestui tratament, pacienţii sunt monitorizaţi lunar. O altă situaţie în care se face tratament la domiciliu este în cazurile terminale, când familia și copilul doresc să petreacă împreună ultimele clipe, acasă.

Profil molecular diferit de cel al adulţilor

Ce ne puteţi spune despre tratamentele noi, folosite la copiii cu cancere?

În tratamentul cancerului la copii, noile molecule și imunoterapia nu au avut același impact precum în cancerele adultului. Explicaţia este că profilul molecular al cancerelor copilului este diferit. Tratamentele cu citostatice clasice, asociate cu chirurgia și radioterapia, oferă rezultate foarte bune în cancerele copilului, cu supravieţuiri de peste 80%. Acest lucru reduce interesul marilor companii farmaceutice de a investi în dezvoltarea de medicamente noi.

Cu toate că studiile cu molecule ţintite la copii sunt puţine, Institutul Oncologic din Cluj-Napoca este implicat în trialuri clinice cu agenţi ţintiţi. La nivel european și mondial se încearcă obţinerea unor fonduri și modificarea legislaţiei în așa fel încât și copiii să beneficieze de noi soluţii terapeutice.

Care sunt terapiile complementare în oncopediatrie?

Majoritatea compușilor vânduţi nu sunt studiaţi împreună cu chimioterapia. Mai mult, aderarea la astfel de tratamente și renunţarea sau neînceperea tratamentelor oncologice standard pot să afecteze grav copilul, putând duce chiar la deces. Pacienţii sunt încurajaţi să ne spună despre orice tratamente pe care le urmează în paralel cu chimioterapia. Este important ca familia să înţeleagă că un copil care suferă de cancer poate fi vindecat cu terapiile actuale și să nu recurgă la alte tratamente decât atunci când cel standard a fost epuizat. Cât despre administrarea vitaminelor sau altor medicamente necesare pentru a susţine pacientul pe perioada terapiei, acestea vor fi indicate de medicul curant, în funcţie de nevoi.

Ce recomandări aveţi pentru familiile micilor pacienţi?

Una ar fi adresarea în cel mai scurt timp către specialist, pentru diagnostic în stadii mici. De multe ori, prognosticul copiilor din România este umbrit de prezentarea la medic în stadii avansate. Când un medic se află în faţa unei suspiciuni de cancer la un copil, este bine să se adreseze comitetului pluridisciplinar, astfel încât primul gest terapeutic să fie cel corect, în conformitate cu ghidurile. Majoritatea familiilor urmează și terapii alternative. Important este ca acestea să fie administrate complementar, fără a se renunţa la tratamentul clasic.

Dr Diana Olteanu2

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe