Newsflash
Interviuri

Capitalizarea cu informaţie: perspectiva integrativă a neuroştiinţelor

de Dr. Aurel F. MARIN - dec. 17 2013
Capitalizarea cu informaţie: perspectiva integrativă a neuroştiinţelor
Al 11-lea congres al Academiei Multidisciplinare de Neurotraumatologie, desfăşurat recent la Istanbul, în organizarea Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi sub egida UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, Donau-Universität Krems şi Academiei de Ştiinţe Medicale din România, a încheiat un an plin pentru SSNN. Au fost organizate la Bucureşti congresele internaţionale de neurorestauratologie (sub egida Asociaţiei Internaţionale de Neuro-Restauratologie) şi de neuroreabilitare (sub egida Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare), iar la congresul SSNN de la Praga a participat prof. dr. Eva Feldman, preşedinta Asociaţiei Americane de Neurologie.
Am discutat cu prof. dr. Dafin F. Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, preşedintele SSNN şi secretarul general AMN, despre congresul de la Istanbul, despre rezultatele obţinute prin colaborările tot mai extinse, dar în special despre planurile de viitor şi despre felul în care cercetarea din România va beneficia de toate aceste colaborări internaţionale.

 

   Care au fost obiectivele congresului AMN de la Istanbul?
   – Obiectivele principale au fost, pe de o parte, legate de activităţile obligatorii din viaţa oricărei organizaţii – primirea de noi membri, analiza activităţii din ultimul an, dar şi alegerile, care se desfăşoară o dată la patru ani. Am fost propus şi reales în funcţia de secretar general. În ceea ce priveşte partea ştiinţifică, am decis ca, începând cu ediţia viitoare, să schimbăm formatul reuniunilor noastre. Vom avea un program mult mai concentrat asupra a ceea ce se întâmplă în cercetarea fundamentală, în medicina translaţională şi în cercetarea clinică din traumatismele craniocerebrale. Vom invita să conferenţieze la congresele AMN numai acei cercetători care au avut, în anul respectiv, cele mai mari realizări din domeniu, la nivel mondial. Vom deveni deci o lentilă care concentrează esenţa în neurotraumatologie.
   Ce program ştiinţific aţi organizat anul acesta?
   – 2013 a fost un an de întărire a legăturii dintre neurotraumtologie şi aspectele de recuperare pe termen lung. Din acest motiv, programul congresului a dat o mai mare importanţă neuroreabilitării motorii, prin experienţa în robotică a profesorului japonez Eiichi Saitoh, dar şi conceptelor mai largi de neuroreabilitare. Am pus, apoi, în discuţie, aspecte aş zice revoluţionare în cercetarea clinică din neurotraumatologie. Mă refer la abordarea de tip multidimensional a designului şi a prelucrării statistice a datelor în studiile clinice randomizate. Prezentarea lui Johannes Vester vine să creeze o nouă viziune despre cum trebuie conduse studiile clinice pentru a creşte şansa detectării unor efecte favorabile ale diverselor tipuri de terapii.
   Care este particularitatea patologiei neurotraumatice, în ce priveşte dificultatea de a realiza studii clinice?
   – În neurotraumatologie, unde leziunile creierului sunt difuze şi multiple, tulburările sunt de o natură atât de complexă încât nu exista o singură scală sau metodologie care să poată capta esenţa lor, drept pentru care a fost nevoie de instrumente mai puternice, pentru detectarea modificărilor clinice, în special în zona cognitivă. De altfel, o întreagă literatură descrie limitele actualelor proceduri. Noul sistem, noua metodologie multidimensională presupun utilizarea unor scale complexe, integrate într-un sistem unic de măsurare. Este important că această metodologie poate fi aplicată şi în cazul accidentului vascular cerebral. Abordarea multidimensională a prelucrării datelor, din designul studiului clinic, este marea schimbare produsă în neurotraumatologie. În acest sens, cu ocazia reuniunii de la Istanbul, a avut loc şi o întâlnire a consiliului consultativ al primului studiu clinic multicentric ce utilizează metodologia nouă, studiul CAPTAIN (Cerebrolysin Asian Pacific Trial in Acute Brain Injury and Neurorecovery).

 

Studii clinice şi proiecte de amploare

 

   Care sunt perspectivele în neurotraumatologie, cu noua metodologie? Ce studii clinice ar urma, în perioada următoare?
   – Pe lângă studiul CAPTAIN, mai este în desfăşurare şi studiul ProTECT III (Progesterone for the Treatment of Traumatic Brain Injury), deşi acesta nu se desfăşoară după metodologia nouă, astfel că şansele de a detecta un beneficiu sunt destul de modeste. Există însă un mare proiect european de neurotraumatologie, de lungă durată, iniţiat de profesorul Andrew Maas, CENTER-TBI (Collaborative European NeuroTrauma Effectiveness Research in TBI). Deocamdată, este vorba de selectarea centrelor şi trebuie să vedem dacă şi centrul din Cluj va îndeplini criteriile tehnice pentru a fi inclus în acest mare proiect european.
   Congresul AMN se înscrie într-un şir mai lung de evenimente pe care le-aţi organizat. Care este ţinta acestor reuniuni?
   – Proiectele noastre merg din zona cercetării fundamentale profunde, unde aş aminti colaborarea cu IANR, Asociaţia Internaţională de Neuro-Restauratologie, către studiul clinic, unde regăsim Federaţia Europeană de Neuroreabilitare.
   – Pare să fie o integrare pe orizontală, în diverse arii de cercetare, dar şi pe verticală, la mai multe niveluri de expertiză.
   – Exact, în aşa fel încât să putem beneficia de tot ceea ce se realizează, se gândeşte şi se descoperă, inclusiv în disciplinele conexe. Încercăm să integrăm întregul spectru al neuroreabilitării şi neuroregenerării.

 

Cercetare integrată, în România

 

   În ce măsură poate România să se integreze într-o reţea internaţională? Conceptul de „brain networking“ este foarte frumos, însă putem realiza cercetare fundamentală sau translaţională? Apoi, există o tradiţie a cercetării clinice, dar şi aici partea de hi-tech este foarte slab reprezentată. Cum se poate produce această integrare şi pentru România?
   – Pentru România, integrarea este în curs. Însuşi faptul că suntem parte a unor proiecte importante este o dovadă în acest sens. Este grăitor şi numărul de publicaţii realizat de noi, în toate aspectele. Am fost, anul acesta, prezenţi în SUA cu un număr mare de lucrări la congresul anual al Societăţii pentru Neuroştiinţe. În domeniul cercetării fundamentale, numărul publicaţiilor noastre creşte de la un an la altul, fapt datorat instruirii tot mai bune a cercetătorilor noştri şi lucrului în echipă cu instituţii academice de renume. Aş aminti aici colaborările cu Universitatea din Uppsala, cu grupuri din China sau din India, dar şi din Europa sau din SUA. Cadenţa de integrare în cercetarea fundamentală este – aş îndrăzni să spun – remarcabilă. Am reuşit să punem la punct şi o infrastructură stabilă: anul viitor va deveni funcţional centrul Imogen de la Cluj, unde cercetarea va cuprinde şi latura fundamentală, dar şi pe cea clinică, de la biologie moleculară, genetică, până la imagistică funcţională şi electroneurofiziologie de vârf. Iar finanţările pentru cercetare nu vor fi numai publice, ci şi private. Ne-am propus, pentru anul viitor, să deschidem la Cluj şi un centru privat de diagnostic şi tratament, care să fie implicat puternic în cercetarea clinică. Dorim să ne capitalizăm cu informaţie de ultimă oră şi să avem parteneri cu multă experienţă, alături de care să ne dezvoltăm. Estimez că, în patru-cinci ani, în România, se va putea efectua aproape orice tip de cercetare în domeniu.
   Se va putea susţine financiar prin proiectele derulate?
   – Nu avem altă posibilitate. Fondurile bugetare asigură doar costurile unei minime mentenanţe. Tot ceea ce întreprindem se bazează pe performanţă şi pe câştigarea de proiecte importante.

 

Investiţii în educaţie

 

   În ultimii ani, aţi organizat numeroase programe educative. Veţi continua aceste proiecte în perioada următoare?
   – Dorim ca şi perioada următoare să fie una de împlinire. Împreună cu profesorul Ovidiu Băjenaru şi cu ceilalţi membri ai conducerii Societăţii de Neurologie din România, avem proiecte educaţionale ambiţioase. Desigur, le vom menţine pe cele de până acum, dar vom avea mai multe activităţi în anul care urmează. Din calitatea de director al Departamentului de neuroştiinţe de la UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, voi spori activitatea Departamentului prin programe educaţionale care să formeze structural resurse umane capabile să lucreze la vârf, în cercetare şi în clinică. Un exemplu este în domeniul neuroimagisticii, având în vedere că suntem încă departe de un nivel „acceptabil“. Seminariile pe care le vom organiza – în fapt cursuri internaţionale – vor creşte în amploare în 2014. Suntem pe o pantă ascendentă, dictată de nevoia de perfecţionare a resurselor umane specifice diverselor direcţii de cercetare.
   Practic, la Cluj, aţi creat o platformă de neuroştiinţe. În ce măsură o veţi extinde şi cu alte centre din România?
  – Eforturile noastre vizează realizarea unei reţele naţionale, acolo unde există apetit pentru performanţă. Bucureştiul are „greutatea specifică“ cea mai mare în acest domeniu, prin urmare  eforturile noastre sunt concentrate pe axa Bucureşti-Cluj, dar avem speranţe să dezvoltăm colaborarea şi cu alte centre din ţară.
   Un mesaj pentru medicii interesaţi de neurotraumatologie, de neuroştiinţe în general?
   – Privim cu ochii noştri o revoluţie în abordarea ştiinţifică a neurotraumatologiei, în special în evaluarea clinică. Suntem mândri a fi parte a acestei schimbări şi cred că vom reuşi, prin aceste instituţii pe care le-am creat şi le-am consolidat în timp, nu doar să ţinem pasul cu schimbarea, ci şi, aşa cum spuneam, chiar să fim parte din acest proces. O menţiune specială pentru parteneriatul dintre Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii şi Societatea de Neurologie din România. Încercăm să menţinem colaborarea şi cu Societatea Română de Neurochirurgie, dar este nevoie şi de voinţa colegilor noştri neurochirurgi. Cel puţin la Cluj, reuşim să integrăm neurologia şi neurochirurgia în platforma mai largă a neuroştiinţelor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe