Newsflash
Interviuri

Centru de cercetare în otorinolaringologie, la București

de Dan Dumitru MIHALACHE - aug. 1 2016
Centru de cercetare în otorinolaringologie, la București
     În cadrul Spitalului Clinic „Sf. Maria“ București a fost dezvoltat un proiect cofinanțat din fonduri europene, în valoare totală de 24,8 milioane de lei, din care 20 de milioane fonduri nerambursabile, pentru crearea unui centru de excelență în cadrul secțiilor clinice universitare de otorinolaringologie și chirurgie cervicofacială, respectiv chirurgie generală II. Centrul de excelență pentru cercetarea mecanismelor tulburărilor senzitiv-senzoriale și studiul patologiei inflamator-infecțioase, tumorale și obstructive a căilor aero-digestive superioare (CESITO) are ca obiectiv dezvoltarea infrastructurii necesare creșterii eficienței activităților de cercetare-dezvoltare prin dotarea spațiilor destinate acestor activități cu echipamente de ultimă generație.
     Potrivit prof. dr. Codruț Sarafoleanu, directorul proiectului, se urmărește realizarea unor proiecte științifice și tehnologice majore pentru domeniul sănătate, în parteneriat cu colective de cercetare din institute și universități din țară și străinătate, dar și cu parteneri din sectorul privat.
 
 
 
 
 
     – În România, nu este foarte ușor de obținut finanțare europeană pentru un proiect în cercetare, mulți spun chiar că nu merită efortul. Cum ați reușit să obțineți o asemenea finanțare?
     – Proiectul a fost o idee mai veche a colectivului de medici de la clinica ORL a Spitalului „Sfânta Maria“, care s-a materializat pe axa de cercetare din fondurile europene. În 2013 am aplicat, iar în 2014 am câștigat competiția. Am fost una dintre cele șaptesprezece unități de cercetare acceptate de autoritatea contractantă. Au fost opt universități, șapte centre de cercetare și doar două spitale: Spitalul Clinic „Sfânta Maria“, cu acest proiect, și Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“, cu un proiect pentru cancerul pulmonar. Noi mai aplicasem în urmă cu ceva ani pe un proiect asemănător, nu chiar pe toată structura de acum, dar, deși am fost pe primul loc după fazele preliminare și studiile de fezabilitate, în mod surprinzător, după ultima etapă a evaluării, am ajuns pe primul loc de sub linie. Din acea încercare am păstrat însă partea bună a lucrurilor, am luat comentariile negative ale evaluatorilor de atunci și am încercat să le îmbunătățim. Apoi, văzând ce se întâmplă cu colegii noștri implicați în cercetare în străinătate, ne-au mai venit câteva idei pe parcurs și atunci am fost mai coerenți cu proiectul acesta, ceea ce ne-a adus în postura de câștigători.

 

Domeniul în care nu prea existăm

 

     – Era necesar un asemenea proiect? Ce v-a motivat să participați la competiție?
     – De necesitate nici nu se pune problema – era mai mult decât necesar. Pe domeniul cercetării în bolile respiratorii, patologie inflamatorie, infecțioasă, umorală, senzorială, deci tot ceea ce se regăsește în titlul proiectului nostru, nu prea existăm. Practic, am pornit în primul rând de la ideea de dezvoltare a posibilităților de diagnostic și tratament modern într-o clinică de specialitate din România, dar foarte importantă a fost și ideea dezvoltării infrastructurii pentru cercetare. Doream să devenim parteneri viabili pentru diverse consorții de cercetare din Uniunea Europeană, dar nu neapărat, pentru că acum putem oferi acest partene­riat și unor proiecte de cercetare din America sau de pe alte continente.

 

     – CESITO cuprinde foarte multe domenii de cercetare: mecanismele tulburărilor senzitiv-senzoriale, patologia inflamator-infecțioasă, tumorală și obstructivă a căilor aero-digestive superioare. Ce v-a determinat să optați pentru o asemenea plajă de abordare?
     – În acest moment, infrastructura dezvoltată pentru cercetare ne permite acest lucru pe absolut toate domeniile de cercetare finanțate și prioritizate de Uniunea Europeană. Mă refer în principiu la ceea ce înseamnă cercetare în cancer – proteomică, genomică, practic evaluare moleculară în cancer. Apoi, este foarte importantă îmbătrânirea. Și mă refer la îmbătrânirea senzorială, a vestibulului, care dă mari probleme de instabilitate vârstnicului. Ne-am gândit, de asemenea, să dezvoltăm cercetarea în bolile inflamatorii, deoarece, spre exemplu, rinosinuzita cronică reprezintă, ca frecvență, a doua boală cronică în România, după bolile cardiovasculare. Deși este bagatelizată, fiind o afecțiune care poate fi manageriată mai ușor, ea are un impact social și economic destul de important, pentru că mărește numărul zilelor de absenteism școlar și profesional și scade randamentul la locul de muncă. Apoi, ne-am orientat către dezvoltarea cercetării în ceea ce înseamnă tulburările respiratorii în somn. Și aici, dincolo de aspectul anecdotic al sforăitului, ne-am gândit că apneea de somn și implicațiile ei la nivelul aparatului cardiovascular, pulmonar și asupra sistemului nervos central sunt subiecte foarte importante de studiu. Mai mult, UE dorește să schimbe chiar și legislația, astfel încât toți pacienții cu această patologie care sunt conducători auto să treacă un anumit test. S-a constatat o creștere foarte mare a accidentelor de mașină cauzate de somnolența diurnă, la pacienți cu tulburări respiratorii în somn, care au un somn neodihnitor și care au momente de adormire în cursul zilei. Proiectul nostru a cuprins și o dezvoltare a ceea ce înseamnă noțiunea de căi aero-digestive superioare, ceea ce a făcut ca o parte din banii alocați să meargă către departamentele de gastroenterologie și de chirurgie ale Spitalului „Sfânta Maria“, în ideea că o parte din patologie se află la granița dintre ORL și gastroenterologie, respectiv chirurgia digestivă.

 

Noi posturi de cercetare

 

     – Ați prevăzut un buget și pentru noi locuri de muncă?
     – Da, au fost prevăzute patru posturi noi pentru tineri cercetători. Cum politica europeană este de egalitate de șanse, au fost angajate trei persoane de sex feminin și una de sex masculin. Toți sunt tineri sub 35 de ani, ceea ce este foarte bine. Fiecare cercetător are un domeniu foarte bine stabilit. De exemplu, unul se ocupă numai de laboratorul de anatomie patologică și de cercetare moleculară și imunohistochimie și histopatologie în cancere și în inflamații. Există un post pentru patologia respiratorie în somn, unul pentru ceea ce înseamnă îmbătrânirea senzorială și unul pentru patologia gastroenterologică. Acești tineri au fost angajați pentru a fi orientați expres pe domeniile noastre prioritare de cercetare.
Laboratorul de cercetare a tulburărilor senzoriale olfactive
 

 

     – Centrul de cercetare este funcțional în acest moment? Ce ați reușit să faceți până acum?
     – CESITO a avut un termen foarte scurt de implementare, de numai 15 luni, până în luna noiembrie a anului trecut. În prezent, centrul funcționează la capacitate maximă. S-au publicat deja câteva lucrări în reviste indexate în baze de date internaționale. Indicatorii obligatorii ai proiectului cuprind astfel de publicații în reviste de circulație internațională. Una este chiar revista Societății Române de Rinologie – Romanian Journal of Rhinology. Alta – revista italiană de ORL, foniatrie și audiologie. Avem lucrări care așteaptă acordul de publicare în Rhinology, revista Societății europene de rinologie, și în Journal of Otolaryngology – Head and Neck Surgery, revista Academiei americane de ORL, chirurgia capului și gâtului. Avem deja și o apariție editorială, o monografie apărută recent la Editura Academiei Române – „Tulburările respiratorii în somn“, în care foarte multe din cazurile prezentate au beneficiat de dezvoltarea laboratorului de somnologie din noul centru de cercetare. Vom mai publica încă o monografie și ne gândim să o scriem în limba engleză și să o adresăm unei edituri europene cunoscute. În plus, în acest moment figurăm pe toate site-urile care găzduiesc propuneri de parteneriate științifice de cercetare, pentru a găsi, așa cum am spus, consorții de cercetare din care să facem parte pe domeniile acoperite de CESITO.
 
     – Dotările au fost pe măsura așteptărilor?
     – Da, sunt de ultimă generație. În ceea ce privește audiologia, de exemplu, a fost dotat un laborator complet de explorări auditive, care include, pe lângă audiometru, impedanțmetru, tot ceea ce înseamnă explorări supraliminale. De asemenea, a fost achiziționat un aparat pentru potențiale evocate auditive și unul pentru otoemisiuni acustice. Apoi, pe partea de explorări ale echilibrului, avem toate dotările necesare unui examen vestibular de acuratețe. Și mă refer aici la videonistagmoscopie, electronistagmografie, platforma de posturografie, pe care se poate face și diagnostic și recuperarea funcțională a pacientului, probe calorice etc. Putem, așadar, să facem o evaluare completă a unui pacient cu tulburări de tip audiologic sau vestibular. Laboratorul de somnologie a fost și el dotat complet cu tot ceea ce înseamnă posibilitatea de evaluare și diagnostic de acuratețe a tulburărilor respiratorii în somn, inclusiv pentru pacienții care nu beneficiază de tratament chirurgical, de titrare și stabilire a parametrilor aparatului CPAP. Pacienții la care nu există resurse chirurgicale devin dependenți de acest aparat care introduce o presiune pozitivă în căile respiratorii și pe care pacientul îl va purta noapte de noapte. Va dormi cu acea mască.

 

Explorare olfactivă

 

     – Vorbim deci de un centru de cercetare la standardele anului 2016. Va fi el capabil să asigure explorări care nu se făceau până acum în România?
     – Ca noutate absolută în otorinolaringologia din România, avem posibilitatea de explorare olfactivă, deci a simțului mirosului. Se practică în doar șase centre în Europa, iar noi suntem unul dintre acestea. Este singurul centru care oferă această posibilitate în România. Avem un olfactometru de ultimă generație. Potențialele evocate olfactive reprezintă singura explorare obiectivă care poate să ofere o certificare a unei hipo- sau anosmii posttraumatice, de exemplu. Sunt foarte multe cazuri de agresiuni sau accidente de circulație, la care pacienții nu rămân cu tulburări motorii sau cu probleme foarte grave pe toată viața, dar pot pierde un senzoriu. Un traumatism, de exemplu, cu o fractură de bază de craniu poate să fie urmat de o tulburare senzorială, de o lipsă de miros. Și atunci, de multe ori, și Institutul Național de Medicină Legală și Colegiul Medicilor cer o explorare obiectivă a acestui simț pe care pacientul declară că l-a pierdut. Este foarte important, pentru că așa se pot diferenția oamenii care într-adevăr au o astfel de tulburare de simulanți. Tot unicat în România, în momentul acesta, este și electromiografia de laringe. Adică studierea tuturor patologiilor de tip neurologic ale laringelui – paralizii de corzi vocale, secțiuni ale nervilor care inervează musculatura laringelui, monitorizarea intraoperatorie a nervului facial sau a nervului laringeu recurent, cu posibilitatea de stimulare intraoperatorie, ceea ce asigură o acuratețe mai mare a actului chirurgical și o minimizare a riscului. În chirurgia glandei parotide sau a tiroidei pot să apară secțiuni nervoase care au efecte destul de importante și ireversibile. Și atunci, monitorizarea intraoperatorie ne permite evitarea acestor riscuri. Dar și explorarea pacienților cu tulburări de fonație, respiratorii sau paralizii ale corzilor vocale se poate face, cu o acuratețe foarte mare, cu această electromiografie de laringe. În sfârșit, s-a dezvoltat foarte mult laboratorul de anatomie patologică, pe ideea studierii mecanismelor inflamatorii și de geneză a tumorilor din sfera ORL. Este o dotare absolut necesară pentru anul 2016.
Intervenție chirurgicală în blocul operator
 

 

     – Despre partea de chirurgie nu ați spus nimic. Și ea este inclusă în acest proiect.
     – Așa este, numai că obiectivul CESITO, până la urmă, este cercetarea. De aceea nu vreau să vorbesc foarte mult de partea chirurgicală. Dar, implicit, s-a dezvoltat foarte tare și blocul operator, pentru că trebuie să ne permită prelevarea corespunzătoare a unor probe de țesut, a secrețiilor și a tuturor materialelor biologice, pe care le prelucrăm efectiv în scopuri de cercetare. Aș semnala aici un lucru foarte important: blocul operator a fost dotat cu un sistem de monitorizare, care ne permite să fim, în timp real, conectați cu orice centru de cercetare sau de chirurgie din Europa sau din lume. Acest sistem ne oferă suficiente posibilități de e-learning, schimb de experiență în timp real între două centre, fără a deplasa cercetători sau șefi de disciplină ori de clinică într-un oraș foarte îndepărtat. Putem avea cazuri comune, mici întâlniri de lucru comune, online, pe proiecte de cercetare.

 

     – Ați organizat astfel de întâlniri până acum?
     – Da. Am avut, de exemplu, cu colegi din Germania, pe domeniul chirurgiei endoscopice rino-sinusale, întâlniri desfășurate online. De asemenea, cu ajutorul acestui sistem, și rezidenții noștri au putut să vadă, în timp real, un curs de chirurgie a urechii medii dintr-o clinică din Germania. Au putut pune întrebări, au putut să ceară o altă imagine, o modificare a imaginii, augmentarea calității imaginii. E ca și cum ar fi fost în sala la curs. Mai mult decât atât, rezidenții și studenții noștri au posibilitatea să urmărească activitatea din blocul operator în timp real, fără a mai intra în sală, ceea ce e foarte bine, pentru că ne scutește de un trafic intens în blocul operator și ne ajută să ne îndeplinim obiectivele de prevenire a infecțiilor de spital. Un trafic foarte intens într-un bloc operator sporește acest risc.

 

Direcții de cercetare

 

     – Aveți un plan de cercetare pentru etapa următoare?
     – Vom colabora, de exemplu, în domeniul olfacției, cu celelalte cinci centre cu experiență în olfactometrie din Europa. Este o lume foarte restrânsă în acest domeniu. Deja una din colege a fost și a făcut un stagiu de două săptămâni în Belgia, la profesorul Philippe Rombaux, care conduce unul din aceste centre. Sunt discuții avansate pentru ca în septembrie să meargă la cel mai cunoscut medic care se ocupă de aceste probleme, profesorul Thomas Hummels, la Dresda. Pe partea de electromiografie și explorare electrofiziologică a nervilor din sfera ORL, de asemenea, una dintre colege o să plece, în septembrie, la Erlangen, în departamentul profesorului Heinrich Iro, pentru școlarizare. Avem în plan crearea unei baze de date pe patologia inflamatorie a căilor respiratorii; trebuie făcută o statistică în funcție de ceea ce urmărim. De exemplu, putem continua un proiect pe care l-am avut cu universități din Siena și Beijing, pentru o nouă proteină proinflamatorie în rinosinuzitele cronice. HMGB 1 (high mobility group box 1) este un marker inflamator foarte important și s-a dovedit că există în mucoasa sinusală, în rinosinuzitele cronice care au tendința de recidivă, în ciuda unui tratament medicamentos sau chirurgical corect. Concluzia cercetătorilor a fost că, de fapt, viitorul în tratamentele rinosinuzitelor cronice nu va mai fi unul chirurgical, ci unul medicamentos țintit, aplecat pe acest marker inflamator. În acest sens, am discutat cu cei de la Beijing, pentru că ei aveau toate posibilitățile de explorare moleculară, iar noi le trimitem probe biologice pe care să le analizeze. Finalitatea acestui demers ar fi găsirea unui medicament care să permită blocarea acestei proteine proinflamatorii și astfel a lanțului fiziopatologic al inflamației. Atunci vom putea vorbi de vindecare în rinosinuzite, pentru că de multe ori sunt cazuri care doar se ameliorează și au nevoie de nenumărate tratamente medicamentoase, fie locale, fie pe cale generală. Uneori, pacientul rămâne dependent de un spray nazal, de exemplu. Aceasta este una din direcțiile care ne interesează foarte mult. O altă direcție ar fi cea legată de patologia somnului. Am și aplicat pentru un proiect european pe competiția Orizont 2020, finanțată de UE, alături de universități din Siena, Napoli, Zagreb și Moscova. Suntem, practic, cinci parteneri, liderul de asociere fiind Universitatea din Napoli. Prin proiectul CESITO, ne dorim să dezvoltăm o bază de date epidemiologice pentru aceste tulburări respiratorii în somn. Sper că vom fi acceptați. Acum, având aceste facilități, putem să discutăm altfel. CESITO este o entitate strict științifică și de cercetare, cu propria individualitate și personalitate, dar fără personalitate juridică. Din punct de vedere administrativ și financiar, centrul este inclus în structura Spitalului Clinic „Sf. Maria“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe