Newsflash
Interviuri

CMR susţine un angajament pentru sănătate

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - dec. 18 2020
CMR susţine un angajament  pentru sănătate

Anul 2020 a însemnat pentru CMR o relansare prin alegerea unei noi echipe de conducere și o nouă viziune centrată pe relaţia cu medicii, reprezentarea și apărarea drepturilor acestora.

Despre proiectele Colegiului Medicilor din România (CMR), priorităţile pentru anul 2021 și despre o nouă Lege a Sănătăţii ne-a vorbit prof. dr. Daniel Coriu, președintele CMR. 

daniel_coriu_medic_12814_1070_90_bigger

Prof. dr. Daniel Coriu este directorul Centrului de Hematologie și Transplant Medular de la Institutul Clinic Fundeni, șeful Disciplinei de Hematologie Fundeni, Departament 8, Facultatea de Medicină Generală, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București, și președintele Colegiului Medicilor din România.

La mijlocul lunii trecute, Colegiul Medicilor din România (CMR) a publicat o propunere de extindere a competenţelor pentru personalul care îngrijește pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2.

Într-adevăr, CMR le-a trimis Ministerului Sănătăţii și Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă o adresă oficială cu propuneri pentru rezolvarea, din punct de vedere legal, a acestor depășiri de competenţă care, conform legii actuale, au responsabilitate juridică în Dreptul Civil și Penal, dacă sunt încălcate.

Concret, solicitarea noastră este: „Faţă de aceste modificări legislative din Ordonanţa 197/2020, publicată în Monitorul Oficial Partea I, nr. 118 din 19 noiembrie 2020, apreciem că s-a acordat în mod artificial dreptul de liberă practică unor categorii de absolvenţi ai Facultăţilor de Medicină care, potrivit dispoziţiilor legale ce reglementează pregătirea medicilor și exercitarea profesiei de medic, nu au finalizat pregătirea profesională. CMR înţelege necesitatea Sistemului de Sănătate de a asigura în acest moment resursa umană, dar, în același timp, subliniază importanţa fundamentală a respectării autorizării exercitării profesiei în limitele legii.

În acest context, solicităm reanalizarea propunerilor noastre (n.a. - ale CMR), în conformitate cu legislaţia în vigoare și sperăm ca autorităţile competente să adopte măsuri care să răspundă necesităţilor condiţiilor actuale, standardelor de asigurare a calităţii actului medical, dar și asigurării protecţiei medicilor, atât în exercitarea actului medical, cât și în ceea ce privește răspunderea civilă profesională, prin colaborarea cu CMR”.

Printre priorităţile mandatului dv. este și consolidarea și dezvoltarea relaţiei Colegiului cu profesia medicală. De exemplu, normarea legislativă corectă a activităţii medicului. Aţi luat în calcul și sectorul privat?

Codul Muncii se adresează atât celor din sectorul de stat, cât și celor din privat. Aici vorbim despre respectarea legii. CMR este alături de toţi medicii din România, indiferent de locul lor de muncă, iar în ceea ce privește respectarea timpilor de lucru, vom avea anumite demersuri în acest sens.

Tinerii specialiști, viitorul sănătăţii românești

Cum vă propuneţi să sprijiniţi tinerii medici specialiști, dar și medicii rezidenţi? Cum consideraţi că ar trebui să se desfășoare dialogul cu aceștia?

CMR are în vedere, în perioada imediat următoare, realizarea unor demersuri clare și ferme atât pentru sprijinirea medicilor tineri, cât și pentru atragerea acestora în proiectele pe care CMR le va demara în sprijinirea profesiei medicale.

Tinerii medici rezidenţi și specialiști reprezintă, să nu uităm, atât prezentul, cât mai ales viitorul în resursa umană din Sănătatea românească. Consider că tinerii – medici specialiști, medici rezidenţi – trebuie atrași în unităţile sanitare românești, dar atractivitatea va crește doar odată cu schimbarea sistemului sanitar și reformarea lui din temelii, cu rezultate rapide.

Astfel, sperăm că exodul medicilor tineri va fi mai mic. Prin înseși schimbările organizaţionale ale CMR – unele dintre ele, pe care le-am iniţiat deja la acest început de mandat, altele pe care le vom iniţia în curând –, de la simpla scădere a cotizaţiei pentru medicii rezidenţi și până la apărarea medicului printr-o legiferare consistentă a malpraxisului, ne dorim oprirea exodului creierelor din medicina românească.

Trebuie, de asemenea, sprijiniţi medicii din mediul rural, acolo unde sunt practic aproape inexistenţi. Luptăm pentru întărirea reţelei de medici de familie, dar, mai ales, pentru dotarea și dezvoltarea Centrelor de permanenţă, astfel încât să ajungă unităţi cu acoperire importantă teritorială.

Medicii să vorbească, politicienii să aplice!

Cum vedeţi anul 2021?

Pentru anul 2021, așteptăm creșterea proporţiei din Produsul Intern Brut destinată Sănătăţii, dar și asumarea, de toate forţele politice din noul Parlament, a unui Angajament pentru Sănătate, care să includă, obligatoriu, realizarea unei noi Legi a Sănătăţii – dar o lege care să fie discutată cu toţi actorii sistemului de sănătate.

Sănătatea ne privește pe noi toţi și cred că acum este datoria primordială a noastră, a medicilor, să ieșim și să spunem: România are nevoie de Sănătate, de un angajament în ceea ce privește sistemul de Sănătate, cu investiţii, politici aplicabile, schimbări legislative și, obligatoriu, ţinte de atins, obiective de urmărit.

Dar obiective au fost fixate și până acum.

Vorbim despre obiective de urmărit în realitate și nu despre planuri făcute pe hârtie, care, așa cum am văzut cu toţii în ultimii 30 de ani, rămân, în mare parte, doar pe hârtie. Iar între timp, avem o Românie în care arde o secţie de neonatologie, în care ia foc o secţie de ATI, ard medici și pacienţi, la propriu, în spitale!

România are nevoie de infrastructură de Sănătate, medicii au nevoie de siguranţă la locul de muncă și să își practice profesia într-un sistem, dar nu în acest sistem, pe care îl avem acum, ci într-un sistem funcţional.

Mesajul meu este pentru toată clasa politică – și nu este mesajul lui Daniel Coriu, este mesajul președintelui CMR: Decidenţii spun că este nevoie de medici. Medicii sunt parte fundamentală a sistemului de Sănătate. Păi, atunci să îi ascultăm! Medicii care lucrează în sistemul de Sănătate trebuie să vorbească, iar politicienii trebuie să pună în aplicare!

Vaccinarea înseamnă medicină bazată pe dovezi!

Credeţi că va fi posibilă eradicarea bolii COVID-19?

Avem speranţa că această pandemie va regresa prin imunizarea populaţiei.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 ar urma să înceapă luna viitoare. Cum se va implica CMR în aceasta?

CMR are prevăzut în Codul său Deontologic, ca principiu fundamental al exercitării profesiei de medic, primordialitatea interesului și a binelui fiinţei umane. Astfel, articolul 4 prevede că „în toate deciziile cu caracter medical, medicul va trebui să se asigure că interesul și binele fiinţei umane prevalează interesului societăţii ori al știinţei”.

Legat de vaccinul împotriva SARS-CoV-2, așteptăm să vedem publicate rezultatele studiilor efectuate – practic, dovezile știinţifice pe care și noi, la rândul nostru, trebuie să le înţelegem și să le explicăm populaţiei.
Nu trebuie uitat: vaccinarea înseamnă medicină bazată pe dovezi!

Multe voci, printre care și medici, au afirmat că nu se vor vaccina. Cum credeţi că ar trebui combătută această reticenţă faţă de vaccinare?

Medicii sunt oameni de știinţă și așteaptă informaţiile știinţifice legate de noul vaccin și de siguranţa administrării lui, dar și de întregul proces logistic pe care îl va presupune actul medical de vaccinare. Tocmai de aceea va trebui să acţionăm la nivelul integrării informaţiei știinţifice autentice. Vocile care vor promova vaccinarea în rândul populaţiei va trebui să aibă la dispoziţie și să cunoască toate datele știinţifice riguroase pe acest subiect.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe