Newsflash
Interviuri

Cu informaţii validate medical, pseudoștiinţa poate fi combătută

de Florentina Ionescu - sept. 2 2022
Cu informaţii validate medical, pseudoștiinţa poate fi combătută

Numeroși medici au felicitat-o pe Monica Rădulescu, fost reporter TV, pentru eBookul pe care l-a realizat în 2022. Acesta reprezintă, de fapt, un ghid complet de consultaţii periodice pe care este bine să le facă orice femeie.

Monica
Credit foto: Ioana Dodan, The Fab Squad Studio

Românii au crescut cu ideea că ar trebui să meargă la medic doar atunci când îi doare ceva sau cu teama că, dacă merg la un specialist, s-ar putea să afle că au o problemă de sănătate. Credinţele acestea nu ar trebui să mai existe, afirmă Monica Rădulescu.

Tănăra a acceptat recent să stăm de vorbă despre un ghid în format electronic la alcătuirea căruia au pus umărul numeroși medici din ţară. Scopul este, în esenţă, de a răspândi informaţii validate medical, mai ales în contextul în care pandemia de COVID-19 ne-a arătat ce putere mare de viralizare au fake news-urile și cât de ușor putem cădea în capcana lor.

Monica Rădulescu a lansat în luna mai „Ghid complet de consultaţii periodice”, în format electronic. Ghidul este împărţit în șase capitole:

  • Medicul de familie și analizele de bază;
  • La ginecolog fără rușine;
  • Grijă pentru pielea ta; 
  • Alte consultaţii importante. Mergi la stomatolog și la oftalmolog;
  • Cum să comunici cu medicul și ce întrebări să pui;
  • Cum să îţi organizezi consultaţiile la medic.

Toate informaţiile din ghid sunt validate medical (și nu doar
medical) de specialiștii menționați mai jos.

De unde a pornit ideea de a face un eBook (un ghid) dedicat sănătăţii feminine?

Ideea mi-a venit anul trecut și sunt două lucruri importante de la care am plecat: primul, personal, este pierderea uneia dintre cele mai bune prietene ale mele din cauza unui cancer de col uterin. Și al doilea este nevoia de prevenţie. Nu ne-a învăţat nimeni să facem asta și am crescut cu ideea că mergem la medic doar atunci când ne doare ceva sau „Dacă merg și aflu că am ceva?”. Credinţele acestea nu ar trebui să mai existe. Nu în vremurile în care trăim.

Din păcate, și tu știi asta, România este pe primul loc în Europa la mortalitatea prin cancer de col uterin, iar cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei. Depistate în stadii incipiente, aceste boli se pot trata. Vedem asta în ţări în care prevenţia se face așa cum trebuie și există campanii foarte bune de informare. Mi-aș dori mult să ajungem și noi acolo și cred că se poate. Sigur că ţine de fiecare dintre noi. Nu trebuie să așteptăm de fiecare dată să facă Statul sau alţii pentru noi.

Cum ai ajuns la medicii și specialiștii care te-au ajutat în acest proiect?

Activez de zece ani și jumătate în domeniul sănătăţii - sunt fost jurnalist de televiziune, am lucrat șapte ani și jumătate la o emisiune medicală, iar de trei ani sunt specialist în comunicare la o agenţie de PR medical. Așa că găsirea unor medici și a unor specialiști care să mă ajute cu proiectul și să valideze informaţiile din el a fost partea cea mai ușoară.

Sănătatea înseamnă și grija pentru piele și ochi

Ai avut un plan în prealabil pentru alcătuirea sumarului eBookului?

Sigur că da. Numai că, atunci când am început să pun în aplicare ce am gândit pentru acesta, mi-am dat seama că este nevoie de ceva mai mult. Planul iniţial era să fac un eBook dedicat sănătăţii ginecologice, care să cuprindă informaţii despre mersul la medicul ginecolog, ce presupune consultaţia, ce este testul Papanicolau și când se face, care este diferenţa între mamografie și ecografie și când este indicată fiecare. Însă mi-am dat seama că sănătatea femeilor înseamnă și grija pentru piele, pentru ochi și, desigur, sănătate emoţională. La final, ca bonus, [în ghid] este un subcapitol dedicat organizării. Planificarea este de mare ajutor atunci când vrei să faci gratuit analizele prin casa de asigurări de sănătate.

Ce reacţii ai primit din partea femeilor, după lansarea ghidului?

Au fost multe reacţii. Sunt mesaje foarte faine de la femei care spun că au printat eBook-ul ca să le fie mai simplu să îl citească și să își sublinieze informaţiile pe el. Mai primesc mesaje de la femei care îmi spun că s-au programat la ecografie sau mamografie și urmează să meargă. Iar ultimul mesaj primit chiar zilele trecute m-a emoţionat foarte mult. Persoana respectivă mi-a zis că i-am dat curaj să meargă la ginecolog și asta este pentru mine un semn clar că eBookul își face treaba și mesajul ajunge acolo unde este nevoie.

De câte ori a fost descărcat, până în prezent, eBookul?

În acest moment, când facem noi interviul, sunt 1.478 de descărcări (de pe monicaradulescu.eu/freebie - n.red.). Este un rezultat neașteptat pentru mine. Nu credeam că vor fi atât de multe. Sunt foarte recunoscătoare pentru tot ce se întâmplă și sper ca multe dintre femeile care au citit eBook-ul să meargă la controalele de rutină.

Ce fel de reacţii ai primit din partea medicilor din România, după lansare?

Au fost câţiva medici care m-au felicitat pentru material. O lecţie foarte faină de fairplay a venit din partea unui medic ginecolog, altul decât cel cu care am lucrat capitolul dedicat sănătăţii ginecologice, care a distribuit materialul pe contul său de socializare.

Fake news și puterea de viralizare

De ce ai simţit nevoia ca toate informaţiile din acest eBook să fie validate medical de cei care au contribuit la redactarea lui?

Este un aspect important la care ţin mult. Trăim vremuri în care pseudoștiinţa are tentacule foarte, foarte lungi. Și chiar pandemia ne-a arătat ce putere mare de viralizare au fake news-urile și cât de ușor putem să cădem în capcana lor. De aceea, cred că e mai important ca niciodată să verificăm întotdeauna sursele din care ne luăm informaţiile, mai ales atunci când vine vorba de sănătatea noastră. Mulţumesc și aici profesioniștilor care și-au făcut timp să răspundă întrebărilor pe care le-am avut: dr. Cătălina Pușcașu, medic de familie, dr. Ioan Boleac, medic ginecolog, dr. Elena Popa, medic dermatolog, dr. Miruna Ispas, medic specialist în imagistică medicală, dr. Alexandra Mircea, medic dermatolog și dr. Sînziana Istrate, medic oftalmolog. Pentru subcapitolul dedicat sănătății emoționale îi mulțumesc Ralucăi Anton, psihoterapeut, iar pentru sfaturile despre organizarea timpului, Mădălinei Preda, proffesional organizer.

Idei pentru ghiduri viitoare

Cât a durat elaborarea ghidului?

Am lucrat aproximativ trei luni. Partea de interviuri cu medicii și cu specialiștii invitaţi și redactarea au durat două luni, iar cea de grafică, încă o lună. Planul iniţial era să îl lansez în 8 martie, anul acesta, dar a venit războiul [din Ucraina] și nu am simţit că e potrivit să fac asta . Așa că l-am amânat pentru luna mai.

Dacă ar fi să realizezi în viitor alte ghiduri dedicate sănătăţii, spre ce zone te-ai îndrepta?

Acum am în plan (momentan sunt doar câteva idei puse pe hârtie) un eBook dedicat tot sănătăţii femeilor, pentru că aceasta este direcţia pe care simt să comunic. Acesta se va adresa sănătăţii intime. Am ales tema pentru că este considerată (încă) tabu și pentru că sunt o mulţime de informaţii de care orice femeie are nevoie, indiferent de vârstă.

În final te-aș ruga să faci o recomandare pentru medicii români, care i-ar putea ajuta să vorbească mai pe înţelesul pacienţilor.

Din păcate, o consultaţie durează între 10 și 15 minute, și atunci timpul trebuie folosit cât mai eficient pentru ambele părţi. Cred că este nevoie ca medicii să înţeleagă că în faţa lor este un om, de cele mai multe ori unul bolnav, deci vulnerabil, care are nevoie de empatie și să înţeleagă mesajul specialistului, transmis într-un limbaj cât mai simplu și cât mai clar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe