Newsflash
Interviuri

Dan Dinu: „Natura nu suferă de boli incurabile”

de Dr. Laura Davidescu - sept. 24 2021
Dan Dinu: „Natura nu suferă de boli incurabile”

Pe măsură ce coronavirusul ataca plămânii oamenilor primăvara trecută, lăsându-i fără respiraţie, natura din ţara noastră primea o gură de oxigen, spune Dan Dinu, cel care semnează producţia  filmului „România sălbatică”, alături de Cosmin Dumitrache.

Dan Dinu
Dan Dinu

Atunci când noi stăteam ascunși în case, în primăvara lui 2020, cei doi activiști de mediu cutreierau ţara, imortalizând flora și fauna locală. În urma expediţiilor lor a rezultat documentarul „România sălbatică”, parte dintr-un amplu proiect omonim care durează de peste zece ani și despre care puteţi citi pe www.romaniasalbatica.ro.

        Filmul a avut premiera la TIFF anul acesta și a câștigat Premiul Publicului, iar din 17 septembrie poate fi vizionat în cinematografe. Regizorul Dan Dinu ne explică de ce fiecare dintre noi va găsi ceva interesant în acest film.

Ce doriţi să transmiteţi prin „România sălbatică”?

Mi-aș dori să cred că acest proiect o să schimbe puţin modul cum privim natura și că o să ne facă un pic mai responsabili. Website-ul nostru, albumul de fotografie și filmul fac parte dintr-un întreg. Rezultatele se văd deja, pentru că în jurul nostru s-a strâns o întreagă comunitate de oameni care iubesc natura, care o apreciază și care sunt dispuși să o protejeze. Dacă mesajul nostru este preluat de această comunitate și dat mai departe, atunci noi considerăm că ne-am îndeplinit rostul.

ŢARA TA, AȘA CUM NU AI VĂZUT-O PÂNĂ ACUM

Cui vă adresaţi?

Filmul este în primul rând pentru români. Noi ne-am dorit un film 100% autentic și românesc, în care să te regăsești. Multe dintre locuri sunt cunoscute și sunt prezentate astfel încât să ne facă să ne dorim să le vedem. În plus, muzica are valenţe românești, iar scenariul este scris să aibă și el influenţe care să fie înţelese de un public care trăiește în acest spaţiu natural numit România. Ne-a plăcut ideea de a ne îndepărta de o reţetă și de a ne apropia mai mult de oamenii de aici. Avem însă și o variantă internaţională, care își păstrează identitatea creativă, dar care o să fie mai puţin descriptivă cu locurile care nu sunt relevante. Naraţiunea va fi direct în engleză și este gândită ca o serie de trei episoade.

Cine ar trebui să vadă neapărat filmul?

Eu zic că oricine, pentru că este o invitaţie la a ne descoperi ţara. Nu am folosit degeaba în trailer sintagma: Ţara ta, așa cum nu ai văzut-o până acum!. Chiar credem cu tărie că oricine, copil sau adult, simplu pasionat de natură sau cercetător, va găsi ceva nou despre România în acest film. Este atât de bogat în imagini și informaţii încât cred că este un plus pentru cine îl vede.

Romania Sălbatica - Lunca inundata - Parcul Natural Balta Mica a Brailei
România Sălbatică - Luncă inundată - Parcul Natural Balta Mică a Brăilei

 

PENTRU A PROTEJA MEDIUL TREBUIE SĂ ÎL LĂSĂM ÎN PACE

Ce v-a uimit, din punctul de vedere al naturii? Dar al oamenilor?

Natura m-a uimit prin rezilienţa pe care o are. Chiar și acolo unde a fost distrusă, reușește să renască în scurt timp. Uneori, pentru a proteja natura, trebuie doar să o lăsăm în pace, știe ea foarte bine ce are de făcut ca să se regenereze și să își revină. La oameni am văzut o schimbare, în sensul că din ce în ce mai mulţi aleg să vină de partea naturii. Au apărut foarte multe proiecte de mediu interesante, care aduc schimbări în bine și parcă există o mai mare efervescenţă în zona de conservare. Ca lucru negativ aș puncta doar unul: lipsa de implicare din zona guvernamentală și politică. Continuăm să rămânem destul de indiferenţi la problemele de mediu și nu văd asta doar în România, ci și la nivel global.

S-a schimbat natura în anul pandemiei?

Legat de pandemie, aș spune că a fost o gură de oxigen pentru natură, în special în perioada de lock­down. Animalele au fost mult mai relaxate și am văzut asta cu ochii noștri. Deși nu a fost simplu logistic, în acea perioadă am ieșit mult pe teren, pentru că trebuia să filmăm lucruri importante pentru proiect. Trebuie să admit că a fost fain să fim doar noi cu natura. Pe de altă parte, ce a urmat în vară, după ridicarea restricţiilor, a fost la capătul opus. Multă lume a ieșit în natură și a pus o presiune mult mai mare pe habitate, în special în Deltă sau în zonele montane mai populare. Nu este rău că am reușit să ne cunoaștem ţara mai bine, însă nu trebuie să uităm că trebuie să facem asta responsabil.

PRINTRE FRUNTAȘII EUROPEI LA PĂDURI VIRGINE

De ce boli suferă natura din România și cum credeţi că ar putea fi tratate sau prevenite?

Cu siguranţă, nu de unele incurabile. Suntem încă fruntașii Europei la capitolul natură, cu cele mai multe păduri virgine, cu cea mai mare populaţie de carnivore mari, cu cele mai multe regiuni biogeografice, așa că avem aici un fond genetic foarte important, care ţine natura sănătoasă atât timp cât o lăsăm să prospere. Cred cu tărie că, așa cum se face și în cazul oamenilor, medicaţia ar trebui să fie ultima soluţie și este necesar să ne orientăm către prevenţie. Acest lucru se poate face, din punctul meu de vedere, doar prin educaţie. Dacă înţelegem mai bine natura și dacă îi vedem cu adevărat beneficiile în favoarea sănătăţii noastre fizice sau mintale, atunci ar trebui ca protejarea ei să vină de la sine.

Rasul_Romania Sălbatica (foto Dan Dinu)
Râsul - România Sălbatica (foto: Dan Dinu)

 

Prin ce este diferit „România Sălbatică” de alte documentare despre natura din ţara noastră?

Sunt atât de puţine filme despre natura de la noi, încât nu prea avem cu ce ne compara. Ce am vrut noi să facem diferit a fost să fim autentici. Toate scenele din filmul nostru sunt filmate cu adevărat în România și animalele prezentate sunt în completă libertate. Excepţie face o secvenţă care era necesară în povestea filmului și care ne-a ajutat să conturăm mesajul de la final, dar este mai bine să vă las să o descoperiţi acolo.

Apoi, aș mai putea spune că am încercat să conturăm totul într-o poveste unitară, cu legături între secvenţe și fără a face salturi de la o zonă la alta fără să existe un fir narativ bine definit. Și să nu uit de muzică, este și ea cât se poate de bine ancorată în sonoritatea spaţiului românesc. Dar cred că publicul va fi cel care o să facă cel mai bine aceste diferenţieri și el trebuie să decidă dacă am reușit sau nu să facem un film cu adevărat complex și reprezentativ pentru ţara noastră.

Romania Salbatica - Piata Unirii Open Air_091 - 2021.07.30 - Nicu Cherciu - NIK_6541ok - web
România Sălbatică - Piata Unirii Open Air - Nicu Cherciu

Ce urmează?

Proiecţii prin școli, pentru că ne dorim foarte tare să ajungă la cât mai mulţi copii care poate ne vor călca la un moment dat pe urme. Ne gândim desigur și la o continuare, pentru că România Sălbatică încă mai are povești care au rămas nespuse și care merită să fie depănate într-un documentar. Probabil că voi găsi mereu căi noi de a-l continua, nu de alta, dar este deja o parte din viaţa mea.

Câteva locuri mirifice, recomandate de Dan Dinu:

  • Delta Dunării, deși este cunoscută, este cu adevărat unică în Europa din punctul de vedere al biodiversităţii.
  • Pentru cei mai cutezători și antrenaţi în ale muntelui, aș recomanda un răsărit sau apus de soare văzut de pe Vânătoarea lui Buteanu, poate unul dintre cele mai bune puncte de belvedere din Munţii Făgăraș.
  • Un urcuș scurt până pe Ciucarul Mare din Parcul Natural Porţile de Fier, de unde să putem vedea întâlnirea monumentală a Dunării cu Carpaţii.
  • Drumeţie prin Cheile Ţăsnei din Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei, pentru un peisaj absolut fabulos, dar recomandat doar celor care nu au rău de înălţime.

România sălbatică, documentar lansat de câteva zile în cinematografe, este poate cea mai frumoasă și mai veritabilă lecţie de știinţele naturii predată în ţara noastră, transpusă în imagini de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe