Newsflash
Interviuri

De la prevenție la cardiologia intervențională

de Dan Dumitru MIHALACHE - iun. 14 2016
De la prevenție la cardiologia intervențională

     Cinci din cele zece grupuri de lucru ale Societății Române de Cardiologie (SRC) s-au reunit, în perioada 12–14 mai, la Sibiu, în cadrul Conferinței naționale a grupurilor de lucru, în care s-au adus la zi informați­ile din domeniul cardiologiei. În pregătirea sesiunilor științifice, organizatorii au apelat la reprezentanți de marcă ai cardiologiei românești și internaționale. Potrivit președintelui SRC, dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, peste o mie de medici cardiologi și de alte specialități au participat la sesiunile de anul acesta. Programul științific a fost completat cu sesiuni ale clubului tinerilor cercetători și ale asistenților medicali, două cursuri pre­conferință (de inițiere în resuscitare cardio­respiratorie și, respectiv, de electrocardiografie pentru asistentele din unitățile de supraveghere și tratament avansat al pacienților cardiaci critici), la care s-au adăugat școala hiperlipidemiei și școala de insuficiență cardiacă.

 

 

 

– Care este mecanismul de desfășurare a conferințelor grupurilor de lucru?
– SRC are în componență zece grupuri de lucru. Anual, prin rotație, cinci dintre ele organizează o conferință națională. Reuniunile sunt structurate pe două mari direcții: una lucrativă, în care este foarte multă practică pe specificul fiecărui grup de lucru, și una de aducere la zi a cunoștințelor. Anul acesta, conferința a fost organizată de grupurile de cardiologie de urgență, cardiopatie ischemică, cardiologie intervențională, prevenție și ateroscleroză. De asemenea, a fost o sesiune dedicată și celorlalte cinci grupuri de lucru, care au organizat conferința de anul trecut – timp de 90 de minute, fiecare grup a prezentat noutățile din aria proprie de expertiză.

 

Tratamentul infarctului de miocard

 

– De modul de acțiune în urgențele cardiologice depind multe vieți. Cum s-a reflectat acest lucru în conferința de la Sibiu?
– Printre subiectele discutate la grupul de lucru pe cardiologia de urgență s-au aflat noul ghid de resuscitare cardiorespiratorie, prezentarea în premieră a rezultatelor Registrului RO-STEMI pe 2015 și multe altele. La cinci ani de la debutul programului de infarct, de exemplu, au apărut anumite lucruri care trebuie neapărat îndreptate. S-a cam pierdut coordonarea acestui program, din motive organizatorice care țin în special de Ministerul Sănătății. Practic, există un vid de comunicare cu ministerul, care se reflectă în modul nu tocmai corect în care sunt trimiși pacienții către centrele de angioplastie. Se schimbă foarte des oamenii acolo, astfel încât, când ajungi la un modus vivendi cu o anumită conducere, aceasta este înlocuită și trebuie să reiei toate demersurile cu noua conducere.

 

– Ce nu este în regulă cu trimiterea pacienților la centrele de angioplastie?
– De exemplu, pacientul care nu poate ajunge în maximum două ore de la eveniment la un asemenea centru nu trebuie să mai fie trimis direct acolo, mizându-se pe intervenția ce se va realiza la centrul de angioplastie. Practic, în entuziasmul general ca toți pacienții să fie tratați intervențional, aceștia au început să fie trimiși masiv către centrele de angioplastie, pierzând din vedere faptul că până ajung acolo trece prea mult timp. Efectul se vede în rata mortalității și în calitatea tratamentului.

 

– Ghidurile actuale nu au prevederi clare în acest sens?
– Bineînțeles că au. Conform ghidului, pacienții pentru care se estimează că ajung la centrul de angioplastie în primele două ore după primul contact medical sunt trimiși la centrul de angioplastie. Dacă ajung mai târziu, întâi trebuie să li se facă tromboliză și doar după aceea să fie trimiși la centrul de angioplastie. Am constatat că a cam dispărut reflexul de a face mai întâi tromboliza și abia apoi a trimite pacienții de la distanțe mari către centrele de angioplastie.

 

– Noul ghid de resuscitare cardiorespiratorie aduce modificări majore?
– În sesiunea de resuscitare cardiorespiratorie, în care s-a discutat despre modul de intervenție în situațiile de urgență, au fost aduse în atenția specialiștilor și modificările survenite la sfârșitul anului trecut la ghidul de resuscitare. Sunt modificări mai degrabă de detaliu. Spre exemplu, în cazul fibrilației ventriculare nu mai trebuie instituită o anumită doză pentru șocul electric, ci important este să dai șocul electric pacientului respectiv, indiferent de dozajul lui. Astfel, lucrurile vor fi mult simplificate. De aici și utilitatea defibrilatorului semiautomat, pe care îl poate utiliza populația generală, chiar fără o instruire specifică. În plus, pentru cei care fac sport de performanță, ar trebui să existe o lege sau o dispoziție ca fiecare medic de echipă sportivă competitivă să aibă un astfel de aparat și să intervină la nevoie. Nu trebuie să fii ultrainstruit ca să îl folosești.

 

Infarctul miocardic fără supradenivelare de segment ST

 

– Ce a avut pe agenda de lucru grupul de cardiopatie ischemică?
– Pe tema cardiopatiei ischemice s-a discutat mult împreună cu grupul de cardiologie de urgență, pentru că infarctul miocardic este o problemă comună. S-a vorbit despre pacienții cu infarct miocardic fără supradenivelare de segment ST. Ar trebui să existe un program de tratament intervențional și pentru acești pacienți. Numai că el nu poate fi realizat cu logistica actuală, pentru că puținele centre de angioplastie pe care le avem – sunt 16 în programul de infarct – sunt sufocate de pacienții cu supradenivelare de segment ST. Practic, nu există nici oamenii necesari și nici suficiente centre încât să putem trata toate infarctele, atât pe cele cu supradenivelare, cât și pe cele fără supradenivelare de segment ST.

 

– Cum considerați că s-ar putea realiza un astfel de program?
– Din discuțiile pe care le-am avut, inclusiv la minister, mai întâi s-ar impune o identificare a stării funcționale a aparatelor din centrele care funcționează cu uzură foarte mare. Apoi, să se inventarieze foarte clar celelalte aparate de angioplastie care există în țară, chiar și în sistemul privat, inclusiv oamenii de acolo, și ar fi de văzut cam cum ar putea fi integrate în această rețea națională de tratament intervențional. În final, să se treacă la deschiderea altor centre intervenționale noi. De reținut că, în prezent, toată Moldova, de exemplu, stă într-un singur centru, cel de la Iași. La Bacău nu există niciunul, la Buzău este unul dar nu funcționează, la Galați nu este, la Brăila este dar nu funcționează, la Tulcea la fel. În același timp, în Ardeal, avem două la Brașov, două la Tg. Mureș, două la Cluj, unul la Baia Mare, unul la Oradea, unul la Timișoara, mai este și unul privat la Sibiu. Dacă ne uităm pe hartă, de la Iași până la Ploiești nu mai este niciun laborator funcțional, iar de la Pitești până la Turnu Severin iarăși nu mai găsim niciunul funcțional.

 

Tratamentul intervențional în patologia aortei

 

– Ce alte dezbateri notabile au mai fost la conferința din acest an?
– În grupul de cardiologie intervențională s-a discutat despre procedurile non-coronariene, respectiv TAVI (implantarea transcateter a valvei aortice) la pacienții cu stenoză aortică – deja se fac și la noi în țară – și de operația valvei mitrale și, în același timp, de închidere intervențională a anumitor defecte congenitale, cum ar fi defectul septal atrial. Sunt oameni experimentați care fac acest lucru și în România. Au fost sesiuni dedicate acestui subiect, cu prezentări de cazuri speciale din activitatea unor colegi de-ai noștri, nu numai din ceea ce fac alții sau scrie în cărți. În grupul de ateroscleroză s-a discutat despre noile terapii de reducere a nivelului de colesterol. Sunt o serie de medicamente noi, anticorpi monoclonali, care acționează la nivelul receptorilor de colesterol și readuc nivelul de LDL-colesterol la normal, acolo unde statinele nu reușesc acest lucru. Dincolo de statine, o singură administrare pe lună cu aceste molecule noi ar fi suficientă ca să aducă nivelul de colesterol la ținta dorită. Deja au început să fie publicate studii pe această temă, unele fiind prezente și în discuțiile noastre. Practic, ne pregătim pentru viitor cu simpozioanele de acest gen.

 

Inima și sportul

 

– Inima face casă bună cu sportul. Prevenția în bolile cardiovasculare nu putea să lipsească din aceste dezbateri.
– Așa este, nici nu a lipsit. Au fost sesiuni speciale dedicate adaptării la efort, modului în care trebuie monitorizați pacienții, persoanele care fac sport de performanță, sportivii amatori ori cei care vor să se apuce de un sport anume. Au fost sesiuni foarte practice. O parte din materialele prezentate aici o să le aducem la nivelul de înțelegere al publicului larg și vom începe să le postăm pe platforma noastră de e-learning.

 

– Ce ar putea învăța publicul larg din aceste materiale?
– În primul rând, că, înainte de a începe un program de activități fizice, trebuie să facă mai multe investigații. Am fost, de pildă, de curând, la un maraton, la care au participat douăsprezece mii de oameni. Sunt convins că nici 0,1% din aceștia nu au trecut pe la doctor să știe dacă au vreo boală de inimă sau nu. Ei trebuie să aibă aceste informații. În al doilea rând, trebuie să poată fi capabili să își cuantifice gradul de efort pe care trebuie să-l facă. Sunt niște tabele exacte acolo care arată, de exemplu, câte calorii consumi dacă plimbi câinele, dacă joci ceva sau înoți un anumit stil.

 

– Au fost și sesiuni în comun cu Fundația Română a Inimii și cu farmaciștii. Erau necesare?
– Desigur. Cu Fundația Română a Inimii, de exemplu, avem un proiect în comun, care a început să prindă contur: „Sinaia, inima mea“, în parteneriat cu autoritățile din Sinaia. Am stabilit deja echipele care se ocupă de acest proiect atât din partea SRC, cât și din partea autorităților locale, iar acum ne aflăm în faza de discuții și de identificare de fonduri. Ideea este ca, în patru ani de zile, cei zece mii de locuitori ai orașului Sinaia să cunoască modalitățile de prevenție în bolile cardiovasculare. La sesiunea comună cu farmaciștii, discuția s-a axat pe medicamentele generice, pentru că în unele poți avea încredere, în altele nu. Scopul acestora a fost ca farmaciștii să înțeleagă că nu trebuie să schimbe din proprie inițiativă anumite medicamente prescrise de medic.

 

– Întâlnirea de anul acesta s-a încheiat. Aveți în gând ceva schimbări pentru lucrările de anul viitor?
– Vom mai face încă un pas înainte în modernizarea ținutei științifice a evenimentului prin introducerea de noi programe electronice în sprijinul tehnic al sesiunilor. Aceste programe vor permite, pe de o parte, o interactivitate crescută în timpul sesiunilor și, pe de altă parte, evaluarea în timp real a fiecăreia dintre prezentări.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe