Newsflash
Interviuri

Demenţa, pe agenda publică în România

de Dr. Mariana MINEA - feb. 20 2014
Demenţa, pe agenda publică în România

Societatea Română Alzheimer organizează, în perioada 26 februarie – 1 martie a.c., la Bucureşti, o nouă ediţie a conferinţei naţionale Alzheimer, la care „Viaţa medicală“ este partener media principal. Cu acest prilej, specialiştii vor înainta Ministerului Sănătăţii o propunere de plan naţional pentru demenţă, pentru recunoaşterea şi gestionarea acestei probleme de sănătate publică. Despre demersul lor ne-a vorbit prof. dr. Cătălina Tudose, preşedinta Societăţii Române Alzheimer.

 

 
 
 
 
   – Conferinţa de anul trecut a analizat circuitul bolnavului cu demenţă între diversele specialităţi medicale. Ce paşi s-au făcut de atunci în domeniu?
    – S-au făcut paşi mici, dar, în contextul în care sănătatea are atâtea probleme, pare justificat că lucrurile nu merg mai bine pentru această patologie. Întregul sistem este într-o mare criză şi de-abia supravieţuim cu serviciile pe care le avem. Spre deosebire de alte specialităţi medicale însă, în cadrul psihiatriei ar trebui să se producă nişte schimbări foarte profunde, respectiv dezvoltarea asistenţei de tip comunitar. Lucrul ăsta încă nu s-a întâmplat din multe motive. În 2007, imediat după integrarea noastră în Uniunea Europeană, a existat un plan de reformă foarte amplu care prevedea înfiinţarea multor centre de sănătate mintală, peste 40 în toată ţara, distribuite relativ uniform, incluzând multe tipuri de servicii de asistenţă comunitară pe diferite categorii de vârstă şi tipuri de patologie, inclusiv psihogeriatrie şi demenţă. A intervenit criza financiară şi nimic din ce s-a programat nu s-a realizat, atunci era vorba de 17 milioane de euro care păreau să fie la dispoziţia sistemului pentru dezvoltarea acestor centre de sănătate mintală. Nu s-a realizat nimic. Acum există un pachet întreg de servicii pe care înţelegem că ministerul îl înaintează spre aprobare şi care va presupune schimbări radicale privind balanţa dintre bugetele institutelor vechi, tip spital, şi cele ale noilor servicii, care să se înfiinţeze în comunitate. Cel mai probabil, vor fi incluse aici şi serviciile pentru vârstnici. După conferinţa anterioară, am avut colaborări mai bune cu reprezentanţii Guvernului şi ai Parlamentului, am trimis scrisori europarlamentarilor români şi comisiilor parlamentare de sănătate şi ni s-a răspuns, deci există semnale că oamenii se gândesc, încearcă să găsească o soluţie. Mi s-a părut un succes faptul că Ministerul Sănătăţii a acceptat ca eu să reprezint un punct de vedere guvernamental la o întâlnire a experţilor în demenţă care a avut loc la Luxemburg săptămâna trecută – a fost o analiză a ceea ce se întâmplă în toate ţările, cum înţelege fiecare ţară să se ocupe de populaţia vârstnică şi mai ales de populaţia cu demenţă. Sigur că decalajul dintre noi şi ţările europene este imens.

 

Plan naţional pentru demenţă?

 

   – Vă referiţi la serviciile care se oferă?
   – Serviciile, concepţia faţă de boală, modul de îngrijire, resursele financiare şi umane pentru această patologie... Sunt diferenţe foarte mari. Acum, pentru a găsi căi de rezolvare, toţi factorii interesaţi trebuie să lucreze împreună. Pentru ca lucrurile să aibă o anumită structură, noi trebuie să avem un plan naţional pentru demenţă. În toate ţările civilizate, începând cu 2007–2009, guvernele au adoptat planuri naţionale pentru demenţă. Asta înseamnă recunoaşterea faptului că este o problemă şi că trebuie găsite soluţii pentru asistenţa acestor vârstnici. Cred că ţările nordice au fost printre primele, urmate apoi de Olanda, de Franţa, care a avut un plan foarte mare şi acum continuă acea primă etapă. Dar, desigur, în Franţa a fost Sarkozy cel care a iniţiat acest program şi guvernul francez a alocat nişte fonduri serioase pentru proiect. Revenind la România, noi, ca organizaţie nonguvernamentală, împreună cu asociaţiile profesionale cu care colaborăm, de psihiatrie, neurologie, geriatrie şi alte ONG-uri din domeniu, am elaborat un plan naţional pentru demenţă pe care îl vom propune Guvernului în cadrul acestei conferinţe. Mai departe, trebuie să primim un răspuns. Guvernul va trebui să hotărască înfiinţarea unui grup de lucru interdepartamental format din reprezentanţii tuturor ministerelor implicate şi care împreună să studieze planul pe care noi îl oferim ca punct de plecare şi să demareze în următorii ani programe de măsuri şi de activităţi conform planului adoptat. Fără această etapă nu se face trecerea, rămânem noi sau alte ONG-uri care fac conferinţe, ne adunăm, vorbim, dar... Uniunea Europeană a adoptat o serie de mecanisme, de obiective privind diagnosticul şi îngrijirea pacienţilor cu demenţă. România a aderat la aceste declaraţii, dar directivele trebuie să se transforme în recomandări şi trebuie să aibă un corespondent legal. Trebuie deci să existe o lege care să pună în aplicare recomandarea respectivă. Or, încă nu suntem acolo. Sperăm ca şi anul acesta să fim onoraţi de prezenţa europarlamentarilor, care ştiu cum se pun problemele, cum se discută.

 

Angajamentul

 

    – Pe lângă declaraţiile internaţionale la care a aderat ţara noastră, există şi proiecte concrete aflate în derulare?
   – Desigur, aş da ca exemplu faptul că, la 31 ianuarie 2014, România a fost acceptată în EU Joint Programme – Neurodegenerative Disease Research, un organism ce reuneşte instituţii şi colective de cercetători din toate ţările europene. Faptul că am fost şi noi acceptaţi a însemnat un angajament al Guvernului, nu numai prin forţele umane, dar şi material. Este o iniţiativă care încearcă să concentreze eforturile în cercetare astfel încât să nu mai existe paralelisme, să nu se mai dea bani la nivelul Uniunii pe linii de cercetare mai puţin semnificative. Sunt multe fonduri pentru cercetare în domeniul neuroştiinţelor şi bolilor neurodegenerative tocmai pentru că se cunosc atât de puţine lucruri şi pentru că în toate ţările există o presiune pentru găsirea unor terapii. Costurile generate de boală sunt foarte mari, fenomenul îmbătrânirii este general şi este o mare problemă pentru guvernele tuturor ţărilor. Dar, odată finanţată o direcţie de cercetare, şi ţările partenere trebuie să aibă contribuţia lor.  Şi atunci nu trebuie să ajungi în situaţia care s-a întâmplat de multe ori, cel puţin eu şi colectivul meu am fost de multe ori implicaţi în lucrări, am făcut aplicaţii, am reuşit, dar guvernul român nu a putut să plătească cei 10, 15, 25%, cât angaja proiectul, astfel că noi am rămas întotdeauna în afara multor proiecte. De data asta există un angajament guvernamental, ceea ce este foarte important.

 

    – Care sunt punctele tari şi punctele slabe identificate în propunerea pe care o veţi înainta guvernului? Care vor fi priorităţile?
    – Un plan naţional pentru demenţă include şi cercetarea, şi asistenţa socială, şi asistenţa medicală, şi formarea de personal. Trebuie să se meargă pe toate direcţiile, într-o anumită ordine. Prioritatea pentru noi este diagnosticarea precoce, crearea circuitului bolnavului între specialişti, iar pentru asta trebuie să devină oficiale serviciile specifice pentru diagnostic, cum ar fi centrele de memorie. Apoi, este necesară stabilirea responsabilităţilor şi recunoaşterea eforturilor pe care medicii de familie trebuie să le depună în acest sens. Nu este vorba de screening, nu ne putem permite şi nici la nivel european nu este recomandat, pentru că atât timp cât nu există un tratament curativ, depistarea precoce, înaintea apariţiei semnelor clinice, nu se justifică. Dar diagnosticarea la timp, cât mai devreme posibil, a celor care încep să aibă semne şi simptome, presupune existenţa unor servicii şi a personalului calificat. Şi a doua direcţie va fi formarea personalului.

 

Iniţiative concertate

 

    – Tot în această perioadă se vorbeşte şi despre pachetele de servicii de sănătate. Poate fi o oportunitate?
   – Să vedem întâi cum arată aceste pachete de servicii pe care MS vrea să le dezvolte, pentru că aici iar sunt nişte probleme. Este o mare prăpastie între centrele universitare, între oraşele mari şi oraşele mici sau zonele rurale, acolo este un dezastru, nu sunt nici medici, darămite reţele specializate pentru pacienţii cu demenţă. Şi atunci a existat propunerea, am înţeles că a venit chiar din partea MS, de educare intensivă a asistentelor medicale în domeniul psihiatriei şi psihogeriatriei, aşa încât ele să devină factori de asistenţă în comunitate şi să facă muncă de evaluare globală şi de depistare. Mai departe, cu implicarea şi susţinerea autorităţilor locale, care ar trebui să se ocupe de populaţia pe care o au în grijă şi care i-a ales, ar trebui să se construiască alte tipuri de servicii, în funcţie de nevoi şi de posibilităţi. De exemplu, sunt ţări cu echipe mobile de specialişti care merg într-o anumită zonă, există şi alte soluţii de asistenţă mai puţin costisitoare atunci când nu ai o reţea sau o structură. Dar şi pentru asta cineva trebuie să selecţioneze, să adune, să organizeze, trebuie să ne stabilim nişte repere, chiar şi în condiţiile în care nu vom avea mulţi bani. Avem totuşi destule resurse, dar ele trebuie evaluate şi coordonate unitar, efortul nu este deloc uşor şi este nevoie în primul rând de o susţinere guvernamentală puternică. După cum am observat, în alte ţări se creează un plan naţional, se stabilesc priorităţile, după care autorităţile locale au iniţiativa şi îşi adaptează programul după resurse şi nevoi. Dar trebuie să respecţi un cadru, totul trebuie să se aşeze pe un pachet de bază, la care să aibă acces orice om.

 

    – Există şi iniţiative particulare pentru educarea aparţinătorilor pacienţilor cu demenţă.
   – Da, sunt astfel de iniţiative, tocmai spuneam că este nevoie de efort pentru identificarea acestor organizaţii. Majoritatea sunt făcute fie privat contra cost, fie privat nonguvernamental, deci nonprofit. Dar nu putem vorbi de o politică naţională, de ceva coerent, nici nu ştim unii de alţii. Noi putem face lucruri minunate – şi oamenii chiar fac, în diverse instituţii – dar acesta trebuie să fie un angajament al unei ţări, nu al unui grup de oameni interesaţi sau pasionaţi de un domeniu.

 

Familie vs. azil

 

La nivel internaţional există această dezbatere, dacă este mai bine să menţii pacientul cu demenţă în familie sau dacă, cel puţin de la un punct încolo, ar beneficia mai mult de pe urma unor centre tip semiazil. Cum e mai bine?
– Depinde de cum este organizată fiecare societate. Opinia generală a specialiştilor este că omul se simte bine acasă la el. Ar fi ideal să poţi ajuta familia trimiţând nişte oameni la domiciliu să îl ajute, să facă terapie ocupaţională, să îi supravegheze medical, atunci familia va fi degrevată şi va putea duce o viaţă normală. Sunt societăţi şi societăţi, viaţa modernă a modificat destul de mult structura familiei. Depinde mult de fiecare ţară dacă familia este ajutată în vreun fel sau aproape deloc. Sunt mari diferenţele şi ele ţin şi de costuri, pentru că noi comunicăm nişte costuri foarte reduse, a 20-a, a 50-a parte din cât costă îngrijirea unui pacient cu demenţă în Statele Unite, Australia, Anglia sau Norvegia. Şi asta pentru că nu oferim servicii. Nu poţi să oferi decât medicaţie – într-adevăr, acoperită de stat – şi un ajutor corespunzător gradului de handicap – un efort semnificativ din partea statului, dar care înseamnă foarte puţin. Toată povara rămâne în continuare pe umerii familiei. Ce s-a întâmplat şi la noi şi nu e chiar în regulă e că s-au dezvoltat destul de multe cămine-spital private, dar ale căror standarde de îngrijire sunt în cea mai mare parte discutabile. Sunt locuri curate, nu mai este vechiul aspect al instituţiei de stat, dar tehnicile de îngrijire, calitatea personalului lasă mult de dorit. Oamenii se duc acolo şi se deteriorează foarte rapid, pentru că sunt excesiv de sedaţi sau sunt deshidrataţi. Îngrijirea hotelieră este bună, dar adesea nu se adresează simptomelor bolii. Aceasta e o altă problemă care frământă Societatea Alzheimer: vrem să impunem standarde, pentru că ne confruntăm cu pacienţi, cu familiile lor, care dau destul de mulţi bani.

 

Tulburările neurocognitive din DSM 5

 

Ce alte noutăţi aduce conferinţa?
– Ca şi în ceilalţi ani, reuniunea va include prelegeri ample ale speakerilor naţionali şi internaţionali recunoscuţi pe diverse probleme referitoare la patologia demenţei. Anul acesta, în plus, este un eveniment special, pentru că s-a lansat ediţia a cincea a manualului de diagnostic şi statistică american (DSM 5), care aduce modificări esenţiale în domeniul demenţelor, din foarte multe puncte de vedere. În primul rând, terminologia se schimbă, probabil şi pentru a lupta contra stigmatizării pacienţilor. Patologia se regăseşte acum sub denumirea de tulburări neurocognitive, care pot fi majore, ceea ce ar corespunde demenţelor de diverse forme, şi minore, ceea ce ar corespunde stadiilor incipiente. Adică este o nouă abordare, care va obliga clinicienii să-şi concentreze atenţia pe stadiile precoce, pentru că manualul dă referinţe în detaliu şi în premieră despre modalitatea de examinare a funcţiilor cognitive, foarte amănunţite. Deci obligă specialistul la un diagnostic de mult mai mare fineţe faţă de ediţia anterioară, unde diagnosticul se stabilea după nişte criterii grosiere şi care semnalau un stadiu evolutiv mediu, dacă nu deja avansat. Cu alte cuvinte, solicitarea specialiştilor devine foarte mare. Tot la conferinţă se va discuta faptul că acest manual include pentru prima dată într-o carte de psihiatrie markerii biologici. Ei nu sunt obligatorii, şi autorii sunt conştienţi că instituţiile sunt diferite, laboratoarele au dotări diferite, nu poate toată lumea să facă investigaţii la acelaşi nivel de profunzime. Sigur că sunt nişte investigaţii costisitoare, se fac în sistemul privat, probabil că vor fi folosite şi la noi în viitorul apropiat în cercetare. De asemenea, în cadrul conferinţei vom discuta despre un proiect foarte ambiţios al Spitalului „Alexandru Obregia“. S-a câştigat un proiect european, al cărui director sunt, de înfiinţare a unui centru naţional de neuroştiinţe şi psihiatrie. Proiectul a început în decembrie 2012 şi trebuie finalizat în mai 2015. Va fi un institut de cercetare dotat la standarde internaţionale, cu laboratoare de neuroimagistică funcţională, cu laboratoare de genetică şi de neuropsihologie, care vor permite abordarea patologiei la un cu totul alt nivel decât o putem face acum. Cu aceste investigaţii vor putea fi depistate cazurile de demenţă Alzheimer în stadiul asimptomatic.

 

Dar numai pentru cercetare, pentru că în lipsa unui tratament curativ, nu ar fi etic...
– Da, este discutabil, numai pentru cercetare. Majoritatea ţărilor care au deja institute de acest gen fac o acumulare de baze de date, iau eşantioane mari din populaţia generală şi le urmăresc în timp, ca să poată face corelaţii. Referindu-ne numai la demenţa din boala Alzheimer – forma cu debut tardiv, care apare după 65 de ani, reprezintă 95–97% din totalul cazurilor şi foarte puţine au debut precoce şi transmitere genetică cunoscută. În cele 97% din cazuri se cunosc şi se depistează noi mecanisme de acţiune care au la bază şi modificări genetice, dar care nu sunt transmise direct. Expresia genetică a unor factori patologici se face sub influenţa unor factori de mediu, or lucrul ăsta trebuie investigat. Altfel, conferinţa va cuprinde din nou cursuri de neuropsihologie adresate psihiatrilor, psihologilor şi geriatrilor, mai ales tinerilor, cursuri care vor urmări perfecţionarea în domeniul evaluării neuropsihologice folosind noile scale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe