Newsflash
Interviuri

Destinații, culturi și peripeții cu...mediciniștii călători

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - aug. 14 2020
Destinații, culturi și peripeții cu...mediciniștii călători

Medicii Andreea și Traian Panciu sunt pasionaţi de călătorii și în ciuda programului aglomerat îmbină cu succes cariera cu această pasiune, fiind mereu în căutarea unor destinaţii și experienţe noi.

Prin intermediul blogului, al paginii de Facebook „Mediciniștii călători” și al contului de Instagram își împărtășesc experienţele publicului larg. Dr. Andreea Panciu este medic rezident boli infecţioase, în cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balș”. Dr. Traian Panciu este medic rezident pneumolog în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Iordania

Au început să călătorească împreună în 2010, când s-au cunoscut, iar blogul a luat naștere în 2014. Până în prezent au vizitat 44 de ţări de pe trei continente și au postat 170 de articole ce pot fi regăsite pe www.medicinistii-calatori.ro. Acum călătoresc în formulă de trei, alături de fiul lor.

De unde a pornit ideea de a avea un blog de călătorie?

Traian: Până la vârsta de zece ani, citisem cam toată colecţia Jules Verne. Spiritul acela aventurier și întreprinzător al personajelor mă fascina și mai că îmi doream să fiu și eu la fel. Timpul a trecut, iar în perioada în care ne planificam călătoriile citeam foarte multe bloguri și articole ale altor călători, globetrotteri, cicloturiști, autostopiști etc.

Practic, călătoream și eu cu ei citind aventurile și poveștile lor. Astfel că în momentul în care începuserăm să strângem suficiente experienţe, am zis că merită să le împărtășim și noi altora, să îi inspirăm precum și noi am fost inspiraţi de alţii.

Andreea: Călătoriile și plăcerea de a scrie au început odată cu întâlnirea mea cu Traian, în primul an de facultate. Entuziasmul lui era atât de debordant încât m-a prins într-o mreajă din care nu am mai scăpat. Mi-am dat seama că toate aventurile pe care le propune el sunt posibile și nu am mai zis „nu” vreodată. Am fost de acord cu autostopul, călătoriile prin Couchsurfing (o comunitate online prin care poţi dormi acasă la cineva total necunoscut), gratuit, cu bicicletă, cu cortul etc.

Care a fost primul articol de călătorii scris?

Traian: Primul articol a fost despre o excursie de o zi la Odessa, pe când ne aflam în Chișinău la TransMed, un program de schimb studenţesc de o săptămână organizat de FASMR (n.a: Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România). A fost o întreagă aventură, am creat un grup de cinci studenţi, nevorbitori de limbă rusă sau ucraineană și am plecat cu toţii, cu microbuzul, într-o excursie de o zi, iar la întoarcere am trecut și prin Transnistria. O experienţă pe cinste.

Sicriele suspendate din Sagada-medcalatori

Andreea: Ideea pentru numele blogului și primul articol mi-a
venit într-o zi de vară, la cămin. Ne-am zis că e momentul să povestim despre cum e în Odessa, iar pentru că atunci se desfășura conflictul ruso-ucrainean din 2014, articolul s-a numit „De ce trebuia Odessa vizitată la timp?”. Acum abia aștept să mă întorc iar acolo. Între timp am luat și câteva lecţii de limbă rusă, așa că de data aceasta ne vom descurca mai bine prin oraș.

Și util, dar și plăcut

Câte ţări aţi vizitat până acum?

Andreea: Având un spirit aventurier și o dorinţă mare de cunoaștere a lumii, am ajuns să călătorim mult. Până astăzi am fost în 44 de ţări, am făcut stagii de pregătire și chiar un an de studenţie în Franţa, cu Erasmus. Era și păcat să nu scriem undeva aventurile, deoarece toţi colegii ne întrebau unde am fost, cum a fost, ce sfaturi avem.

Așa le-am răspuns tuturor. Am vrut să arătăm că oricine poate călători, doar voinţă să aibă. Treptat am trecut și noi de la călătoriile low-cost, la cele cu un buget normal, odată cu evoluţia vieţii.

Cum îmbinaţi activitatea medicală cu pasiunea de a călători?

Traian: Clar, prin concedii, punţi cu prilejul unor Sărbători legale și orice weekend în care ai energie suficientă pentru o plecare de vineri după-amiază și o întoarcere acasă duminică târziu, în noapte. Dacă un anume congres medical te duce în alt oraș sau ţară, ai un bun motiv de a mai vizita ceva pe drum sau prin zonă. Întotdeauna este ceva de descoperit, oriunde. Dacă nu ceva spectaculos, măcar o poveste...

Andreea: Despre călătorii scriem când vrem să ne destindem, să uităm puţin de activitatea zilnică. Ne-a adus multe satisfacţii până acum, este foarte plăcut să ai un hobby care te ajută să fii mai relaxat și te împlinește. Însă mai frumos este când o poţi face și cu soţul tău. Discuţiile nu mai sunt despre ce cazuri a avut fiecare în acea zi, ci pot fi și despre unde mergem în următoarea călătorie sau despre ce vrei să scriem în continuare.

7.000 de kilometri prin Turcia

Care a fost cea mai frumoasă călătorie în care aţi fost?

Traian: Până anul trecut, am fi spus călătoria din Asia din 2015, când am făcut practica de vară timp de o lună în Indonezia, la un spital din Malang, iar alte trei săptămâni le-am petrecut prin alte ţări din Asia de Sud-Est. Însă în august 2019 am călătorit aproximativ 7.000 de km prin Turcia celor 1001 de Nopţi, ajungând în locuri deosebite și încărcate de istorie din Estul extrem, aproape de graniţa cu Siria.

Foto1TurciaMedCalatori

Andreea: Trebuie să fiu de acord cu Traian, călătoria de anul trecut în Turcia a fost cu adevărat deosebită, mai ales că am fost însoţiţi de fiul nostru, atunci în vârstă de zece luni. Am descoperit într-o singură ţară atât de multe locuri superbe, de la cele istorice la minunăţii ale naturii, și am avut atâtea aventuri și momente minunate, toate îmbinate cu haosul călătoritului cu un bebeluș, încât nu știu ce poate fi mai frumos.

Dar cea mai aventuroasă călătorie?

Andreea: Cred că cel mai aventuros rămâne totuși turul din Asia de Sud-Est. Am ajuns cu mai puţin de 100 de euro din București până în Manila, capitala Filipinelor. Acolo, în loc să vizităm plaje spectaculoase, am plecat spre vârful munţilor să descoperim triburi cu coșciuge spânzurate în munţi și terase spectaculoase de orez.

batadFilipine

În loc să călătorim civilizat, cu un taxi, am luat trenul și autobuzele locale, lucru pe care nu-l recomandăm în acest oraș – puteţi citi mai multe în articole. Din Filipine am zburat spre Singapore, unde am făcut Couchsurfing la o familie de chinezi, și apoi în Malaezia, unde am stat la un filipinez extraordinar.

Traian: Traversarea Spaniei cu autostopul, escaladarea unui vârf din Taiwan la 3.800 de metri, cicloturism prin Elveţia fără prea mulţi bani în buzunar, proasta funcţionare a mașinii în Turcia la peste 45 de grade și urcări în pante. Peripeţii sunt fără număr. Dacă totul s-ar desfășura cum era planificat acasă, nu ar mai fi distractiv.

Imaginea reală a locurilor vizitate

Cu ce impresii aţi rămas din turul din Asia de Sud-Est?

Andreea: Întâlnirile cu localnicii ne-au pictat imaginea reală a ţărilor și orașelor pe care le-am vizitat, nu una dintr-o cameră de hotel. Am stat apoi o lună în Malang, Indonezia. Sunt prea multe de povestit despre ţara asta. Am zburat apoi spre Cambodgia unde mi-am petrecut ziua de naștere la celebrul templu Ankor Wat.

cascada Tappiyah,Ifugao,Filipine-fotomedcalatori

Am și plâns împreună când ne-am dat seama că, în ciuda informaţiilor atent căutate, a trebuit să cheltuim 100 de euro pe un zbor spre Thailanda, pentru că graniţa terestră nu garanta faptul că vom reuși să trecem – ce tragedie era pierderea acestor bani pe vremea studenţiei.

În Thailanda am făcut baie cu elefanţii și ne-a stat inima în piept când am mângâiat tigrii, în sanctuare pentru aceste animale unde erau atent îngrijiţi. Se simţeau așa de bine, încât am văzut chiar câţiva turiști fugăriţi de tigri pentru că nu respectaseră indicaţiile îngrijitorilor.

Am plecat spre Europa cu cea mai îngrozitoare toxiinfecţie alimentară din viaţa mea și nu știu cum am reușit să mă plimb pe străzile din Stockholm. Probabil că m-a ajutat șocul termic, când mi-am dat seama că am ajuns din Asia tropicală în gerul din Ţările Nordice.

Vise devenite realitate

Cum vă alegeţi destinaţiile de călătorie?

Traian: În general, sunt vise pe care le aleg să se concretizeze, cum a fost călătoria în Turcia de anul trecut, dar și oportunităţi ce apar prin bilete ieftine de avion, anumite contexte greu de refuzat, dacă se potrivesc cu programul și concediile noastre. Uneori sunt dorinţele fiecăruia de a vedea o ţară care îl leagă de ceva, o carte, un film, un documentar.

Andreea: De exemplu, la începutul anului am ajuns cu 100 de euro până în Insulele Azore, în Portugalia. Chiar spun cu mâna pe inimă că nu plănuiam deloc să ajungem foarte curând în Portugalia, dar a fost minunat. Lisabona, Porto și insula Sao Miguel, Azore, au fost vacanţa noastră de vis de anul acesta, înainte ca pandemia să cuprindă Europa.

De multe ori ne întâlnim cu prieteni din stagiile internaţionale de practică de vară pe care le-am făcut ca studenţi. E frumos să vezi unde a ajuns fiecare. Azi suntem infecţionistul, pneumologul și chirurgul la o cafea în Porto, cândva eram trei studenţi la medicină pe o insulă minusculă din Indonezia.

A fost vreo destinaţie de care v-aţi îndrăgostit și v-aţi fi dorit să locuiţi acolo?
Andreea: Eu m-aș întoarce oricând în Sevilla și chiar am avut o tentativă care încă nu s-a concretizat. Am descris întreaga mea pasiune pentru acest loc în articolele despre Spania. Frumuseţea orașului, limba spaniolă, oamenii, tradiţiile, felul de a fi al orașului, toate îmi vorbesc. După o lună trăită aici pot spune că am fost un locuitor al orașului, nu doar un călător.

Traian: Taiwan. Am stat o lună aici în practica de vară și consider că este singurul loc pentru care ar merita efortul emigrării. O ţară sănătoasă din multe puncte de vedere, ce a reușit să îmbine tradiţia cu tehnologia foarte frumos. Oamenii, mâncarea, peisajele, nivelul de trai, toate mă îndeamnă să revin.

Cum s-a schimbat stilul de a călători de când aţi devenit o familie cu trei membri?
Andreea: S-a schimbat mult gama de pensiuni și hoteluri ce ne interesează, tipul de destinaţii și activităţi pe care le putem face. Iar acest lucru se schimbă constant odată cu creșterea copilului. Acum un an poate nu l-am fi dus cu Mocăniţa, dar acum cred că i-ar place la nebunie. Mereu când plănuim o călătorie ne gândim ce i-ar plăcea lui să facă, parcă devenim și noi iar copii.

Călătoriile în timpul pandemiei

Anul 2020 a fost unul dificil în contextul pandemiei de COVID-19. Aţi fost într-o călătorie anul acesta sau plănuiţi să mergeţi vara aceasta într-o anumită locaţie?

Andreea: Înainte ca OMS să declare oficial pandemia, am mers în Portugalia și Insulele Azore, timp de o săptămână în luna februarie. Am fost norocoși. A trebuit apoi să anulăm o scurtă călătorie în Sicilia în luna martie. Când s-au ridicat restricţiile am plecat în călătorii de weekend în Munţii Retezat și apoi în Munţii Măcin.

FotoCramaAvincis

Ne-am mai permis acum o săptămână de concediu în luna iulie pe care am petrecut-o în România, mergând prin munţi, stând cu cortul în campinguri și încercând să vedem locuri cât mai frumoase și mai izolate din ţară. Nu întotdeauna lumea respectă măsurile de distanţare fizică, dar noi am încercat.

Plănuiţi să vă extindeţi activitatea din mediul online, prin deschiderea unui canal de YouTube?

Traian: Deși multă lume alege să își împărtășească experienţele din călătorii prin intermediul YouTube, pentru noi ar fi o activitate foarte cronofagă. Pe lângă faptul că ar trebui să filmăm, secvenţele ar trebui apoi editate, trebuie muncă și know how.

Dar mai ales trebuie un scop, dar scopul nostru nu este să fim faimoșii bloggeri de călătorie. Noi suntem medici, iar scrisul pe blog rămâne un hobby și o modalitate de relaxare, un catharsis, dar și o retrăire a unor amintiri frumoase.

Andreea: Noi ţinem la plăcerea de a scrie și la cea de a citi, în
ritmul tău, în interpretarea ta. Noi călătorim și ne bucurăm de călătorii. Facem poze, pe care oricare alt turist le-ar face, dar în rest ne bucurăm de călătoriile noastre și de momentele petrecute împreună.

Îmi fac timp seara uneori, în timpul călătoriei pentru a posta pe pagina noastră de Facebook și pe pagina de Instagram, dar nu reușesc mereu să ţin pasul cu postările zilnice. De multe ori ajungem acasă și povestesc mai mult retro­spectiv. Pentru noi este suficient.

Sfaturi de călătorie în vremuri de pandemie

Chiar dacă este pandemie, vara rămâne un bun prilej de a călători spre destinaţiile favorite sau spre unele pe care ne-am dorit întotdeauna să le vizităm. I-am rugat pe Traian și Andreea să ne spună cum văd ei organizarea unui concediu în acest context epidemiologic dificil:
„În primul rând, nu ne-am arunca la cumpărarea de bilete de avion și alte pachete turistice costisitoare.

Orice plan pe termen lung trebuie evitat. Dacă este vorba de călătorii internaţionale, ne-am limita la ţări din apropiere, locuri din care să ne putem întoarce rapid în ţară, în caz că situaţia devine volatilă din punct de vedere epidemiologic. Acum este o bună perioadă pentru a încerca destinaţii mai ascunse, mai neobișnuite.

De exemplu, noi am vizitat Brăila și câteva muzee ale orașului. Turismul nu se rezumă la Sinaia și Valea Prahovei. Consider că toţi avem obligaţia să respectăm recomandările Ministerului Sănătăţii și ale Guvernului, privind combaterea pandemiei de COVID-19, iar acest lucru trebuie continuat și în vacanţe.

Cumva este mai greu să îţi ţii masca pe faţă când ești la 300 de kilometri de spitalul din București și oprești la un restaurant de nicăieri. Te gândești că e posibil ca cineva să aibă coronavirus aici. Dar poate ai tu și le dai lor…”.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe