Newsflash
Interviuri

Dialoguri între specialităţi

de Dumitru ŞERBAN - mar. 27 2014
Dialoguri între specialităţi

A treia ediţie a conferinţei naţionale cu participare internaţională Primăvara dermatologică ieşeană, la care vor fi invitaţi peste 50 de lectori, se va desfăşura în perioada 3–7 aprilie a.c., la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iaşi. Manifestarea va cuprinde cursuri şi workshopuri-satelit, dar şi evenimente culturale. Despre temele de interes pe care specialiştii le vor aborda am dialogat cu conf. dr. Daciana Elena Brănişteanu (UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi), preşedinta reuniunii.

 
 
 
   – Care sunt obiectivele ediţiei de anul acesta?
   Este o manifestare interdisciplinară, aşteptată de lumea medicală, nu numai din Iaşi, ci din întreaga ţară. În acest an avem trei preşedinţi de onoare: prof. dr. Andrew Nicolaides, de la University of Oxford and King’s College School of Medicine, părintele flebologiei la nivel interna­ţional, apoi prof. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi, şi prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, infec­ţionist, care a înţeles nevoia comunicării între specialităţi. Sunt invitaţi 12 lectori de renume internaţional din dermato­logie, flebologie, alergologie, nutriţie.
   – Ce teme sunt în agenda de anul acesta?
   Toţi lectorii care au fost prezenţi la ediţiile precedente au dorit să vină şi în 2014 şi aceasta ne demonstrează faptul că atmosfera, nivelul ştiinţific de înaltă calitate ale manifestării i-au atras. În plus faţă de ediţiile anterioare, am încercat o aranjare a temelor pe o idee comună. De exemplu, de mare interes va fi cursul de flebologie, coordonat de prof. dr. Andrew Nicolaides, în cadrul căruia se vor dezbate probleme comune din dermatologie, chirurgie vasculară, flebologie, medicină de familie, medicină internă şi nu numai. Va fi şi un curs de dermato-pediatrie, aflat la graniţa dintre dermatologie şi pediatrie. Un punct de maxim interes pentru toată lumea îl constituie cursul de dermato-estetică. Pe lângă acestea, programul ştiinţific al manifestării este foarte variat, abordând teme de dermatologie pură, cu cele mai noi apariţii în literatura de specialitate privind etiopatogenia, diagnosticul, respectiv tratamentul. De ase­menea, vom dezbate teme noi de alergologie dermato­logică, oftalmologie, neonatologie, boli infecţioase, mani­fes­tări cutanate apărute în urma reacţiilor medicamentoase etc.
   Care credeţi că va fi impactul manifestării?
   – Având în vedere că majoritatea lectorilor sunt cadre universitare, iar accesul studenţilor la această manifestare va fi gratuit la programul ştiinţific şi, în acest context, pe site-ul evenimentului sunt deja înscrişi peste 400 de participanţi, impactul sperăm să fie de bun augur.
   Anul trecut au fost acordate burse speciale pentru medicii rezidenţi. Ce noutăţi aveţi acum?
   Am sponsorizat rezidenţii nu numai cu taxa de participare, ci şi cu transportul şi cazarea, dacă nu sunt din Iaşi. Vor fi oferite două premii pentru lucrările ştiinţifice postate pe pagina de Facebook a manifestării: o lucrare va fi premiată pe baza celor mai multe voturi, iar a doua va fi selectată de reprezentanţii comisiei ştiinţifice. Ambele vor fi susţinute în faţa publicului, la încheierea manifestării. De asemenea, continuăm tradiţia cu bursele: vor fi desemnaţi câştigătorii celor două burse pentru participanţii de anul trecut. Este vorba despre bursa de merit, care constă în parti­ciparea la un curs european pentru rezidenţi, şi bursa socială, care va asigura un venit lunar unui medic rezident cu dificultăţi financiare, pentru a-şi putea finaliza specializarea.
   Reuşiţi să aduceţi la masa dialogului specialişti în medicină din mai toate centrele universitare ale ţării, de asemenea să-i sprijiniţi pe studenţii la medicină.
   Ideea, încă de la prima ediţie, a fost de a realiza un schimb nu numai între reprezentanţii diverselor specialităţi, ci şi între cei ai centrelor universitare din întreaga ţară. Prioritare sunt, în contextul de faţă, interdisciplinaritatea şi comunicarea între membrii comunităţii medicale. Începând din acest an, manifestarea, ca şi fundaţia cu acelaşi nume i-a implicat şi pe reprezentanţi ai Asociaţiei Dermatologilor din Moldova. Concret, este o asociaţie non-guvernamentală care are ca scop, pe lângă organizarea evenimentului, susţinerea activităţii intelectuale ştiinţifice în general. În acest context, la ediţia trecută, am avut sponsorizări prin care a fost susţinută activitatea grupului Alternopedia, din Bucureşti, care se ocupă de elevii dotaţi, în impas din punct de vedere social. De asemenea, am participat la o „săptămână ştiinţifică“ organizată de Colegiul „Costache Negruzzi“ din Iaşi. Toate acestea vor continua şi la ediţia a treia. Mai mult, ne dorim să putem acorda o bursă şi studenţilor de la UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi, care să le permită, în cadrul programului Erasmus, participarea în condiţii optime la acest schimb de experienţă internaţional.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe