Newsflash
Interviuri

Dr. Aurora Dragomirișteanu, director al RNDVCSH: „Să fii femeie nu este o slăbiciune”

de Florentina Ionescu - mar. 9 2020
Dr. Aurora Dragomirișteanu, director al RNDVCSH: „Să fii femeie nu este o slăbiciune”

Așa cum știm deja, Ziua Internațională a Femeilor este marcată anual, în întreaga lume, la 8 martie. În această lună, publicăm o serie de articole și interviuri în care femei din diferite domenii (medicină, psihologie, cercetare, ONG-uri și nu numai) ne vorbesc despre calitățile reprezentantelor „sexului frumos” și despre trăsăturile care le fac mai valoroase în acele arii.

Acest interviu este realizat cu doamna dr. Aurora Dragomirișteanu, director general al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) din București.

Ce diferență credeți că ar putea să facă femeile în domeniul în care lucrează?

Aurora Dragomirișteanu: Indiferent de locul de muncă, de domeniul în care lucrează, femeile aduc un plus de comunicare, empatie, frumusețe și curiozitate pentru orice.

femei

Care sunt atuurile de care ar putea să profite femeile mai bine în acel domeniu?

În orice domeniu este nevoie de inovare și adaptare la schimbare. Curiozitatea femeilor este un atu pentru creativitate, inspirație și progres. Comunicarea mai ușoară și inteligența emoțională sunt ingrediente importante pentru decizii bune și luate la timp.

Cum ar putea echipele mixte să „profite” mai mult de prezența femeilor în acel domeniu?

Cred că echipele mixte sunt mai echilibrate și mai pregătite pentru adaptarea la schimbare. Echipele performante sunt cele care „profită” de creativitatea și comunicarea femeilor.

Care a fost cea mai mare provocare profesională? Și personală?

La începutul carierei profesionale, în ultimul an de rezidențiat, am participat la realizarea studiului „Out-of-pocket Payments and Informal Payments for Health in Middle Income European Countries”. Studiul comparativ a fost realizat în România, Polonia, Ungaria și Cehia, iar elaborarea metodologiei a fost coordonata de Prof. Thomas Bosert de la Universitatea Harvard - Școala de Sănătate Publică, SUA. Provocarea a fost nu doar importantă cercetării, ci și faptul că în echipa de studiu am fost singura femeie.

Aurora_Conferinta Doneaza si Salveaza_foto Alex Damian-4404
Dr. Aurora Dragomirișteanu în 28 mai 2019, la Conferința Donează și Salvează. Foto Alex Damian

Cea mai mare provocare personală a fost la 33 de ani: am făcut o pneumonie virală cu reacție pleurală și stare generală alterată. Diagnosticul inițial a fost cancer pulmonar. Atunci am înțeles că viața nu este întotdeauna dreaptă, dar că luptă pentru viață este cea mai importantă.

Care a fost cea mai mare reușită a dv.?

Implementarea DRG (diagnostic related group) în Romania, a fost un proiect în care am crezut și care a trecut proba timpului. A făcut posibilă măsurarea rezultatelor serviciilor spitalicești și plata în funcție de complexitatea serviciilor furnizate.

Ce ați schimba dacă ați fi consilierul ministrului Sănătății? Ce recomandări i-ați face?

Mai multă transparență în alocarea resurselor.

Recomandarea: planificarea serviciilor de sănătate, bazată pe dovezi (utilizarea datelor colectate prin SIUI, analiză a inechităților din sănătate și a nevoilor reale de sănătate).

Ce ați dori să transmiteți cititoarelor ziarului „Viața Medicală”?

Să fii femeie nu este o slăbiciune. Orice experiență are un impact asupra noastră și cred că experiențele pozitive ne fac mai puternice.


Notă autor:

Sursa foto: rawpixel.com, Deci Se Poate

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe