Newsflash
Interviuri

Dr. Constantin Nuţu: „Diagnosticul este pus de medic, nu de o aplicaţie”

de Florentina Ionescu - aug. 27 2021
Dr. Constantin Nuţu:  „Diagnosticul este pus de medic, nu de o aplicaţie”

Dr. Lucian Constantin Nuţu a vrut să le ofere românilor două soluţii care să le ușureze căutările pe internet și astfel au luat naștere aplicaţiile Doctor31 și Farmacia Inteligentă.

Atunci când nu se simt bine, oamenii apelează la motoarele de căutare, introducând simptomele cu care se confruntă în bara de căutare. De cele mai multe ori, rezultatele afișate pe primele pagini nu se potrivesc cu boala de care suferă utilizatorul.

Constantin_Nutu_founder_Doctor31

Dr. Lucian Constantin Nuţu a vrut să le ofere românilor două soluţii care să le ușureze căutările pe internet și astfel au luat naștere aplicaţiile Doctor31 și Farmacia Inteligentă.

Denumire: Doctor31

Istoric: Munca la acest proiect a început în 10 august 2014, spune dr. Lucian Constantin Nuţu, fondatorul său. În luna iunie a acestui an, aplicaţia a fost premiată cu Best Personal Health Diagnostics App 2021 și eHealth Innovators of the Year 2021, din partea Global Health & Pharma.

Aplicaţia a câștigat și în 2020 premiile Most Innovative Personal Health Diagnostic Application și Award for Excellence in eHealth 2020, în timpul celei de-a 5-a gale anuale a Healthcare & Pharmaceutical Awards, și BestSymptom Checker APP (Europa): E Health Excellence Award for Virtual Doctor Solution - Europe, în timpul MedTech Awards 2020.

Probleme abordate: Problemele abordate sunt diverse, începând de la informarea utilizatorilor despre faptul că au nevoie de un consult medical și despre cât de urgent este acesta, până la prezentarea anamnezei pacientului către medicul care consultă online sau offline și evidenţierea posibilelor suferinţe medicale.

doctor 31 pe mail1

Descriere soluţie: Poate reda modul de gândire a medicilor din 31 de specialităţi medicale diferite, inclusiv modul de interpretare a analizelor medicale de laborator. Aplicaţia Doctor31, în forma nouă, este disponibilă atât pe iOS, cât și pe sistemul Android.

Avantaje pentru medici:
• Scurtarea timpului necesar anamnezei.
• Informaţii medicale despre posibilele suferinţe medicale, posibile suferinţe medicale rare, efecte adverse a peste 30.000 de medicamente etc.

Planuri pentru 2021-2025:
• Mărirea numărului de utilizatori.
• Traducerea conţinutului în mai multe limbi.
• Mărirea bazelor de date cu simptome, semne, suferinţe medicale, medicamente.
• Introducerea de noi module menite să ajute medicii și pacienţii.

Cum v-a venit ideea de a crea aceste aplicaţii?

Mi-am dorit ca oamenii să aibă acces la informaţie medicală personalizată, o informaţie care să le indice motivul pentru care este posibil să sufere, dacă este o urgenţă medicală, care să îi facă să înţeleagă posibila lor condiţie medicală.

Oamenii au obiceiul, atunci când nu se simt bine, să acceseze motoare de căutare și să caute introducând simptomele lor. Astfel, apar mii de rezultate, dar pe primele pagini se află mereu articolele bine indexate sau cele plătite.

De cele mai multe ori, aceste articole nu se potrivesc cu condiţia medicală a utilizatorului. Când nu te simţi bine, este o experienţă neplăcută să citești lucruri generalizate de pe mai multe pagini.

În ceea ce privește Farmacia Inteligentă, aveam la acea vreme un magazin online cu suplimente și căutam mereu soluţii pentru a face ca, din sutele de produse comercializate, utilizatorul să găsească cât mai ușor produsele care i se potrivesc. Și așa am ajuns la concluzia că putem să oferim o soluţie personalizată 100%.

Posibil diagnostic bazat pe simptome

Ce anume v-a inspirat în dezvoltarea lor?

Pentru Doctor31, mi-am dorit ca aplicaţia să furnizeze informaţiile pe care eu mi-aș fi dorit să le primesc (dacă nu eram medic), dacă nu m-aș fi simţit bine la ora două dimineaţa, în concediu.

Doctor31 oferă un posibil diagnostic pe baza simptomelor. Doctor31 te ajută să înţelegi ce înseamnă valoarea analizelor și dacă este posibil ca simptomele tale să fie cauzate de un tratament medicamentos. Te ajută să înţelegi dacă este o urgenţă medicală.

De asemenea, te ajută să descoperi, în cazul în care ești alergic, dacă respectiva substanţă se află în componenţa medicamentelor pe care le iei. La Farmacia Inteligentă am aplicat același principiu ca la Doctor31.

Dacă vreau să iau suplimente, vreau să știu care sunt cele potrivite pentru mine personal, din sutele de produse disponibile.

Cum aţi identificat nevoile pentru astfel de aplicaţii?

Nu am ţinut cont de niciun aspect al pieţei din România sau al celei globale. Mereu mă gândesc cum, prin munca noastră, putem avea o contribuţie pozitivă în viaţa utilizatorilor. Nu ţinem cont de aspecte de business. Dacă aduci o contribuţie în viaţa oamenilor, atunci produsul va fi folosit în continuare, și asta atrage automat și recompense.

Aici trebuie să le mulţumesc cofondatorilor, care m-au sprijinit mereu în eforturile de a îndeplini produsul după planurile iniţiale, nepivotându-l în scopul câștigurilor finaciare imediate.

Ajutor, nu înlocuitor de diagnosticare

Cum aţi descrie, în câteva cuvinte, Doctor31?

Doctor31 este o aplicaţie care reproduce modul de gândire al medicilor din 31 de subdiscipline medicale, având la bază cunoștinţele pe care trebuie să le dobândească aceștia pentru a obţine dreptul de practică.

Este o aplicaţie prin care ne dorim să ajutăm utilizatorii de internet din toată lumea, medicii, sistemele de asigurări, sistemele de sănătate etc. Dorim să ne poziţionăm ca un ajutor suplimentar, nu dorim să înlocuim sau să modificăm sistemul actual de diagnosticare.

doctor 31 pe mail2

Când ai aplicaţia Doctor31 pe telefon, ai medici din cele 31 de specialităţi medicale principale gata să îţi ofere informaţii medicale personalizate. Însă nu uitaţi că întotdeauna diagnosticul este pus de medic, nu de o aplicaţie.

Simţiţi că ar mai putea fi îmbunătăţite?

Da. Lucrăm zilnic la algoritm, pentru a învăţa aplicaţiile despre cât mai multe medicamente, suferinţe medicale, suplimente, analize medicale. Este o muncă continuă pentru a face Doctor31 cât mai inteligentă posibil.

Un minus pe care îl considerăm acum este lipsa posibilităţii de a afla, în cazul copiilor, de ce boli este posibil să sufere, însă avem în vedere și acest aspect în planurile noastre viitoare. Farmacia Inteligentă este o aplicaţie la început de drum, ne concentrăm pe creșterea portofoliului de produse și a numărului de utilizatori.

Mai aproape de îndeplinirea unui vis

Cu ce provocări v-aţi confruntat când aţi dezvoltat platformele?

Provocările au fost diverse. În 2014, nu aveam experienţa legată de crearea de aplicaţii sau de partea informatică, în general. Nu aveam experienţă nici la partea de monetizare.

Prima încercare de monetizare ne-a adus rezultate slabe. Am învăţat din fiecare problemă cu care ne-am confruntat. Cu fiecare problemă rezolvată, am fost cu un pas mai aproape de a ne îndeplini visul. La Farmacia Inteligentă lucrurile au mers ușor. Acum avem experienţă.

Aţi primit ajutor și de la colegii medici?

În 2014, conceptul de eHealth nu era cunoscut în rândul medicilor. Unii au crezut în noi, alţii au fost mai sceptici. Dar de fiecare dată când am avut nevoie de ajutorul lor, l-am primit!

Material realizat cu sprijinul FreshBlood HealthTech

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe