Newsflash
Interviuri

Dr. Ovidiu Cojocariu: „Oricât de performantă ar fi aparatura, instruirea medicilor este esențială”

de Florentina Ionescu - nov. 8 2021
Dr. Ovidiu Cojocariu: „Oricât de performantă ar fi aparatura, instruirea medicilor este esențială”

Anual, la 8 noiembrie, este celebrată Ziua Internațională a Radiologiei. Cu această ocazie am discutat cu un medic specialist în Radiologie și Imagistică medicală, pentru a înțelege importanța acestei specialități.

Ziua Internațională a Radiologiei (International Day of Radiology sau IDoR) a fost lansată în 2012, pentru a crește gradul de conștientizare asupra radiologiei și asupra rolului vital pe care îl au radiologii în îngrijirea pacienților. 

Imagistica medicală, un domeniu revoluţionar 

radiologie imagistica medicala 8 noiembrie
Fotografie creată de MART PRODUCTION, de la Pexels

Imagistica medicală este una dintre cele mai progresive discipline din sfera îngrijirilor din sănătate, dar deși radiografiile, scanările cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică (IRM), ecografiile și alte tehnologii din imagistica medicală sunt termeni cunoscuți de populația generală, valoarea și impactul lor asupra îngrijirilor pacienților nu sunt pe deplin înțelese. În acest context, am stat de vorbă recent cu doctorul Ovidiu Cojocariu, medic specialist în Radiologie și Imagistică Medicală, având și competență în IRM, pentru a marca astfel Ziua Mondială a Radiologiei (8 noiembrie), o zi care celebrează aniversarea descoperirii radiațiilor X în 1895.

Dr. Ovidiu Cojocariu este medic primar Radiologie și Imagistică medicală, în cadrul Clinicii LUXOR Dr. Olinic, din Bacău, și a subliniat că, fără o expertiză adecvată, medicii pot întâmpina dificultăți în utilizarea dispozitivelor. În opinia sa, atât aparatura folosită, cât și cunoștințele medicilor specialiști în Radiologie și Imagistică Medicală contează în egală măsură: „Nu poți avea una fără cealaltă, cele două elemente se completează reciproc”.

Medicul precizează că tehnologia evoluează constant, în fiecare an apar scannere tot mai performante, cu softuri tot mai complexe din punct de vedere tehnic și este nevoie ca medicii să se actualizeze în permanență cu noile dispozitive și tehnologii existente pe piață.

„Așadar, clinicienii trebuie să meargă la cursuri de pregătire pentru a ști să folosească aceste noi echipamente, apoi să interpreteze rezultatele și în final să pună un diagnostic cât mai precis. Fără o expertiză adecvată, medicii pot întâmpina dificultăți în utilizarea dispozitivelor și chiar se pot pune diagnostice greșite. Așadar, oricât de performantă ar fi aparatura, instruirea medicilor este esențială pentru un management corect al unui patologii”, a declarat medicul Ovidiu Cojocariu pentru Viața Medicală.

De-altfel, adaugă acesta, societățile experte din domeniul Imagisticii Medicale recomandă ca toți medicii care profesează în această ramură să fie instruiți periodic în utilizarea echipamentelor din laboratoarele în care lucrează. 

Dr Ovidiu Cojocariu_Medic Primar Imagistica_Luxor Olinic
Dr. Ovidiu Cojocariu

În ceea ce privește viitorul Radiologiei și Imagisticii medicale, medicul citat a amintit că acest domeniu va continua să se dezvolte și mai mult în următorii ani, facilitând diagnosticarea mai rapidă și mai precisă a bolilor oncologice, cardiace, pulmonare, articulare, digestive etc.

„Se investește și se va investi masiv în cercetare. Spre exemplu, numai în tehnologiile bazate pe inteligență artificială se preconizează investiții de zeci de miliarde de dolari în următorii ani. Așadar, peste 10-15 ani cu siguranță vom avea aparate și mai performante decât cele disponibile în prezent. Pe de altă parte, pe lângă dezvoltarea tehnologiei, medicii specializați în imagistică medicală vor fi și ei preocupați de a dobândi cât mai multe cunoștințe și competențe în acest domeniu aflat într-o continuă evoluție. Din perspectiva mea, un alt lucru îmbucurător pe care îl observ legat de România este că tot mai mulți tineri aleg să studieze la facultate specializarea Inginerie Medicală”, a declarat dr. Ovidiu Cojocariu.

Este evident, arată acesta, că de la descoperirea razelor X, în 1895, și până în prezent lucrurile au evoluat extraordinar de mult, cum era și firesc:

„În prezent numeroase patologii pot fi diagnosticate cu acuratețe și tratate prin noile tehnicile de imagistică medicală, iar în viitor lucrurile vor evolua și mai mult, aducând numeroase beneficii atât pentru medici, cât și pentru pacienți”.


Notă autor:

Referințe bibliografice: https://www.radiologyinfo.org/en/info/article-idor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe