Newsflash
Interviuri

Dr. Rodica Tănăsescu: „Multe domenii ale medicinei au fost, treptat, «cucerite» de femei”

de Florentina Ionescu - mar. 7 2020
Dr. Rodica Tănăsescu: „Multe domenii ale medicinei au fost, treptat, «cucerite» de femei”

Ziua Internațională a Femeilor este marcată anual, în întreaga lume, la data de 8 martie. În luna martie, publicăm o serie de articole și interviuri în care femei din diferite domenii (medicină, psihologie, cercetare, ONG-uri și nu numai) ne vorbesc despre calitățile reprezentantelor „sexului frumos” și despre trăsăturile care le fac mai valoroase în acele arii. Acest material este dedicat medicului Rodica Tănăsescu, vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov (AMF-B).

Femeile, în opinia dr. Rodica Tănăsescu, au câștigat de-a lungul anilor în „lupta” cu dogmele și tot ea subliniază că atât femeile, cât și bărbații trebuie să trăiască în echilibru, în armonie, pentru că lumea în care trăim nu trebuie să fie dominată de un gen sau de altul:

„Impetuoasă, feminină, fragilă și puternică deopotrivă, zgomotoasă, sau timidă, tandră sau dominant cerebrală, modestă, dar puternică, femeia este, poate, cea mai importantă «descoperire» a vremurilor moderne... Tenace, dar păstrându-și delicatețea și căldura, femeile au câștigat detașat în «lupta» cu dogmele, cu tradiționalismul paternalist, cu prejudecățile, cu abordările misogine. Desigur, asta nu înseamnă că pledăm pentru o lume dominată de un sex sau altul, de ceva, sau de cineva. Armonia vieții de zi cu zi înseamnă mai ales echilibru”.

Medicina, un domeniu preponderent feminin

Vicepreședintele AMF-B precizează că femeile au pătruns de-a lungul anilor în domenii care altadată aparțineau exclusiv bărbăților – „Au pătruns și au rămas și au adus valoare”. Ea oferă și câteva exemple în acest sens și precizează că, astăzi, medicina este un domeniu preponderent feminin, la fel și farmacia.

medic-de-familie-femeie-tratament

„Profesorii sunt astăzi majoritar femei. Avem avocați-femei extrem de valoroși. Există o pondere tot mai mare a femeilor, ca experți în economie. Femeile sunt adesea oameni de afaceri de succes. Sau, uneori, discret, ele sunt cheia succesului din spatele conducătorilor-bărbați. Aproape că nu există domeniu în care să nu existe femei minunate, care să demonstreze că se poate! În același timp, majoritatea dintre ele sunt soții, mame, bunici devotate. Iubirea lor nu are limite”, a mărturisit medicul Rodica Tănăsescu.

Imensa putere de muncă a doamnelor

Pornind de la exemplele pe care ni le-a oferit mai sus, medicul încearcă să ofere un răspuns la întrebările: Cum se explică această evoluție a societății? Cum de s-a renunțat în bună parte la o lume rigidă și patriarhală? Ce aduc doamnele în plus lumii în care trăim?

„Cred că, în primul rând, femeile aduc în lumea meseriilor considerate până mai ieri «ale bărbaților» propria feminitate. Adică femeile aduc căldură, empatie, sensibilitate, intuiție, emoție, răbdare, uneori încăpățânare și, nu în ultimul rând, o imensă putere de muncă”, a subliniat dr. Rodica Tănăsescu.

Am întrebat-o pe vicepreședinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, printre altele, și cum crede că ar putea echipele mixte să „profite” mai mult de prezența femeilor în respectivul domeniu în care își desfășoară activitatea atât femeile, cât și bărbații, cot la cot. Sinteza răspunsului ei este că, în esență, „o echipă de succes are nevoie de bărbați și de femei”.

rodica_tanasescu_medichub
Dr. Rodica Tănăsescu

„Capacitatea de sinteză, abordarea uneori vizionară sau analitică, au nevoie și de sensibilitatea, de munca și de intuiția femeii. O echipă de succes va profita de caracteristicile individuale, dar și de complementaritatea abilităților ambelor sexe. Experiența multor echipe demonstrează în fiecare zi acest adevăr logic”, spune medicul.  

Medicii de familie sunt, în mare proporție, femei

Am vrut să aflu de la interlocutoarea mea și care a fost cea mai mare provocare profesională, dar și cea mai mare provocare personală. Fiecare domeniu, spune ea, a fost, în timp, atât o provocare, cât și o experiență valoroasă. Dr. Rodica Tănăsescu mi-a mărturisit că, încă din timpul studiilor, a constatat că puterea de muncă și rigurozitatea „fetelor” erau atuuri speciale și des întâlnite:

„De aceea, multe domenii ale medicinei au fost, treptat, «cucerite» de femei. Medicina de familie este un bun exemplu. Aproximativ 85-90% dintre medicii de familie sunt femei. Profesionalismul împletit cu sensibilitatea au făcut ca multe dintre colegele noastre să fie prețuite, iubite, respectate”.

Pe de altă parte, dacă ne referim la femei ca la lideri ai unor organizații, dr. Tănăsescu amintește că a constatat de-a lungul timpului că „sunt apreciate empatia, căldura și generozitatea feminină”. Este o provocare, spune ea, dar femeile îi fac față acestei provocări adesea cu succes:

„Mi-a plăcut să îmi dezvolt calitățile instinctive de protecție a breslei. Mi-a plăcut și îmi place să valorizez specialitatea mea, munca noastră, latura profund umană a specialității alese”.

Sănătatea, o obligație a fiecăruia

I-am propus un mic exercițiu doamnei dr. Rodica Tănăsescu, întrebând-o ce anume ar schimba dacă ar fi consilier al ministrului Sănătății și ce recomandări i-ar face. Miniștri-femei sunt puțini, în general, punctează medicul și, din păcate, „ele iau adesea modelul politicului agresiv și rece, inhibându-și sensibilitatea nativă”.

Dacă, ipotetic vorbind, ar fi consilier al ministrului Sănătății de la noi din țară, dr. Rodica Tănăsescu ar pleda pentru câteva lucruri esențiale: „Dacă aș fi consilier al ministrului Sănătății (nu, nu îmi doresc asta!) aș pleda pentru nevoia firească de sănătate a omului, aș stărui să se renunțe la lozinci, aș paria pe căldură și empatie și adevăr. Și aș insista, până la demisie (?!) ca fraza uzuală «Sănătatea este o prioritate absolută» să devină un adevăr și o religie, nu doar un slogan electoral, repetat de fiecare partid”.

Vicepreședintele AMF-B mai crede că societatea românească a ajuns la o maturitate care îi permite să înțeleagă că sănătatea este o obligație a fiecăruia dintre noi. Totodată, societatea a ajuns să înțeleagă și „că dreptul la îngrijiri de calitate este una dintre nevoile primordiale ale ființei umane”.

În loc de concluzii

Până la urmă, subliniază medicul din conducerea AMF-B, femeile sunt motorul lumii, întrucât „cu ele, pentru ele, prin ele se mișcă Universul”: „Ca oameni, ca profesioniști, ca iubite, soții, mame, lideri, prietene, femeile pot și trebuie să schimbe fața lumii. O lume pe care o dorim  mai echilibrată, mai umană, mai sensibilă, mai pașnică, mai înțeleaptă”.

Nu în ultimul rând, dr. Rodica Tănăsescu a dorit pe această cale să transmită cititoarelor ziarului „Viața Medicală” câteva urări de suflet, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii:

„Dragelor mele colege, tuturor femeilor din viața mea, cititoarelor noastre le doresc «La mulți ani!», să fie iubite, respectate, valorizate. Să rămână feminine, puternice și delicate, înțelepte și tumultoase. În luna martie le celebrăm pe ele, doamnele vieții noastre. Data viitoare îi vom celebra pe ei, bărbații înțelepți, buni și curajoși, fără de care degeaba am fi «motorul lumii»...”


Notă autor:

Sursa foto: medichub.ro și unsplash.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe