Newsflash
Interviuri

Dr. Vali Anton: „Dermatologia este o specialitate norocoasă!”

de Dr. Laura Davidescu - nov. 25 2022
Dr. Vali Anton: „Dermatologia este o specialitate norocoasă!”

Când vezi că poţi îmbunătăţi aspectul pacienţilor, te bucuri și tu, ca medic curant, se bucură și pacientul.

În plus, preocuparea crescândă a oamenilor pentru propria imagine a transformat această specialitate într-una aducătoare de venituri frumoase.

Doctoriţa Vali Anton e tânără, zâmbește mult și are un ten fără cusur. Cum altfel și-ar putea face reclamă o specialistă în Dermatovenerologie care se declară pasionată de... acnee, riduri și hiperpigmentări? Sau, mai bine zis, pasionată de înlăturarea lor.

Dr Vali Anton

Pe lângă activitatea de cabinet, este foarte prezentă și în mediul online, unde oferă sfaturi de îngrijire a tenului tuturor celor interesaţi, și visează să-și deschidă propria clinică, de unde să plece numai pacienţi fericiţi.

CARTE DE VIZITĂ:

  • Absolventă a Facultăţii de Medicină „Titu Maiorescu” din
    București în anul 2010.
  • Este medic specialist Dermatovenerologie.
  • Colaborează cu mai multe clinici atât în contract cu
    Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cât și în sistem
    privat, la Enayati Medical City.

De ce aţi ales această specialitate?

Dermatologia mi-a plăcut dintotdeauna, probabil pentru că este legată de zona de îngrijire și înfrumuseţare a pielii, dar și deoarece în timpul facultăţii am avut un profesor extraordinar, care a știut să mă atragă către această specialitate. Mentor mi-a fost prof. dr. Mihai Alecu, pe care continui să-l admir și să-l consult când am nevoie de informaţii suplimentare pe o anumită temă.

Cum vă începeţi ziua?

Îmi fac întâi o cafea bună și îmi rezerv 10-15 minute doar pentru mine, pentru a-mi ordona proiectele, gândurile. Apoi încep activităţile zilei rând pe rând.

Pasionată de tratamentul acneei

Ce vă place cel mai mult în ceea ce faceţi?

În toate afecţiunile cu care mă întâlnesc zi de zi, la cabinet, pun suflet și-mi place ceea ce fac. Dar cel mai pasionată sunt de cazurile de acnee și de cele cu hiperpigmentare – sunt cazurile unde provocările sunt mult mai mari, ca și așteptările pacienţilor.

Cu atât mai mult rezultatele bune sunt apreciate în urma conduitei terapeutice și a schemei de tratament. E o mare bucurie să-ţi vezi pacienţii fericiţi! Patologiile, tipurile de tratament cărora mă dedic sunt în special cele care se văd din prima, care ţin de imagine: acnee, riduri, hiperpigmentări.

Mă întâlnesc frecvent și cu nevi pigmentari și atunci trebuie dusă muncă de lămurire cu pacienţii asupra riscurilor, pentru că majoritatea tratează extrem de superficial riscul de a face cancer de piele. Dar le explic că e vorba de leziuni suspecte, care trebuie excizate, și atunci acceptă că se confruntă cu o situaţie periculoasă pentru sănătatea lor.

Mulţi cred că vizita la dermatolog e ceva neimportant, se soldează cu un tratament cu o cremă, care le va rezolva toate problemele. Nu e mereu așa, uneori leziunile sunt serioase.

În ce proiecte mai sunteţi implicată?

În afară de activitatea în cabinet, de ceva timp am început să ofer și consultaţii online. Telemedicina a fost o latură profesională de succes pentru mine încă de la bun început. Și acum dezbat cu plăcere diverse subiecte live cu pacienţii și am diverse colaborări.

Lucrurile nu se vor opri aici, pentru că doresc să mă implic în cât mai multe proiecte, în special educaţionale, și sunt deschisă noilor provocări.

Preparatele personalizate acţionează mai rapid

Povestiţi-ne un caz care v-a impresionat.

La îndemnul mentorului meu, am început să prescriu preparate magistrale, cu substanţe active concentrate, care să aibă efect asupra unei probleme anume a pacientului, deci nu mă limitez la preparatele comerciale. Colaborez foarte bine cu farmacii care au laborator și cu ajutorul acestor preparate personalizate, rezultatele apar mult mai rapid decât în cazul tratamentelor cu unguente sau creme deja existente pe rafturile farmaciilor.

De exemplu, am avut o doamnă cu hiperpigmentare importantă, fototip III-IV, care-și dorea... o minune, o rezolvare peste noapte. A fost o adevărată provocare să încerc să o ajut! Eram în plină vară, în sezonul vacanţelor, perioadă în care procedurile dermatocosmetice nu sunt indicate, din cauza expunerii la soare.

pacient

Practic, era nevoie să stea în casă 10-14 zile și să fie monitorizată îndeaproape. Și-a asumat acest lucru și, din fericire, după numai șapte zile, arăta… wow. În primăvară, la Congresul Naţional de Dermatologie de la Brașov, am fost foarte mândră să prezint acest caz.

Care vi se par cele mai importante progrese în specialitatea dv.?

Din punctul meu de vedere, cele mai importante progrese înregistrate în Dermatologie sunt cele apărute pe partea de înfrumuseţare. Este încântător faptul că această specialitate este norocoasă! Sunt multe persoane care investesc mult în imaginea lor fizică, în aspectul lor.

Cu aparatura de ultimă generaţie existentă acum și în România, putem ajuta persoanele dornice să arate bine, să aibă un look atrăgător. Chiar dacă uneori vorbim de costuri importante, perioadele de tratament cu aparatură performantă sunt scurte, de câteva ședinţe, pentru că, după cum spuneam, tehnica a evoluat foarte mult. Totul a devenit mai simplu și pentru medic, și pentru pacient.

Cum este să faceţi parte din echipa Enayati Medical City?

Mă bucur că fac parte din proiectul Enayati Medical City de peste un an. Este un spital multidisciplinar și cu personal medical de toate gradele. Te poţi sfătui cu profesioniști din numeroase domenii și niciodată nu m-am lovit de vreun refuz de colaborare. Tot personalul conlucrează în avantajul
pacientului.

E important să ne cunoaștem tipul de ten

Cum ar trebui să ne îngrijim pielea pe perioada iernii?

Îngrijirea în sezonul rece nu are o rutină complicată, dar este important să știm ce tip de ten avem. Recomand un consult de specialitate chiar dacă nu există probleme de sănătate, pentru a primi îndrumări referitoare la alegerea produselor cosmetice adecvate.

În toate farmaciile se găsesc acum produse dermatocosmetice și, dacă știm tipul de ten, putem ușor să ne achiziţionăm o cremă de calitate sau o mască. În perioada rece sunt bune cremele pe bază de ulei, cele cu procentaj mai mare de uree, care pot proteja de senzaţia de uscăciune, de „piele care ţine”.

Persoanele care au fototip I, cu pielea foarte deschisă, cu păr blond și ochi verzi sau albaștri, au tendinţă de înroșire a tenului, de extravazare a vaselor mici de sânge din tegumentul de pe obraji și de pe nas. Cremele bogate în uree și oxid de zinc sunt bine-venite pe tot parcursul sezonului rece. Menţionez încă o dată necesitatea consultului dermatologic, pentru a ști clar ce nevoi are tipul de ten pe care îl avem.

Ce planuri vă faceţi pentru perioada următoare?

Unul dintre obiectivele mele profesionale, încă de la terminarea facultăţii, este cel de a-mi dezvolta propria afacere, propria clinică de înfrumuseţare, cu alte cuvinte. Sper să devin antreprenoare cât de curând și să-mi consult pacienţii în propriul meu cabinet. Acesta este obiectivul pe care-mi propun să-l ating în viitorul apropiat.

Citiți și: Cât de sigure sunt suplimentele alimentare

Rubrică susţinută de Nestle

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe