Prof. dr. Ostin C. Mungiu spune că este multă durere în ţara noastră. Multă şi foarte prost tratată. Nici medicamente nu prea avem pentru ea. Dacă se face ceva sau nu în România pentru ameliorarea durerii bolnavilor, aflăm din interviul pe care Dumitru Şerban l-a realizat cu reputatul profesor.

"> Durere multă şi prost tratată - Viața Medicală
Interviuri

Durere multă şi prost tratată

de Dumitru ŞERBAN - mai 29 2013
Durere multă şi prost tratată

Prof. dr. Ostin C. Mungiu spune că este multă durere în ţara noastră. Multă şi foarte prost tratată. Nici medicamente nu prea avem pentru ea. Dacă se face ceva sau nu în România pentru ameliorarea durerii bolnavilor, aflăm din interviul pe care Dumitru Şerban l-a realizat cu reputatul profesor.

Prof. dr. Ostin C. MungiuLa Iaşi, în perioada 30 mai – 1 iunie, în incinta hotelului Astoria, se organizează congresul naţional de durere, în cadrul manifestării mai largi „Zilele Medicamentului“, ediţia a XXII-a. Evenimentul este coordonat ştiinţific de prof. dr. Ostin C. Mungiu, preşedintele Asociaţiei de Algeziologie din România. Despre durere, despre demersurile pe care ar trebui să le întreprindă specialiştii în a ameliora durerea, dar şi despre obiectivele şi priorităţile manifestării de anul acesta, l-am invitat pe coordonatorul ştiinţific al acesteia la dialog.

 

     Ce aţi pregătit pentru ediţia de anul acesta a congresului naţional de algeziologie?
     – Am pornit de la faptul că posibilităţile terapeutice sunt foarte diferite, în funcţie de cât de dezvoltată este o ţară, de bugetul pe care îl are, aşa că m-am gândit să prezint un raport pe care îl voi intitula: Managementul durerii în condiţii actuale – paralele inegale.
     Care sunt inegalităţile?
     – Dacă ne uităm la condiţiile de tratament ale durerii cronice, căci despre ea vorbim şi anul acesta, în special despre durerea viscerală, ne dăm seama că apar discrepanţe extrem de mari între ţările civilizate şi ţări ca a noastră, cu un buget sărac şi unde toate lucrurile legate de sănătate ridică probleme majore. Şi, dacă ne gândim că durerea este prezentă în cel puţin zece mii de boli, ne dăm seama că, dincolo de valoarea de semnal pe care o are această durere, intervine şi celălalt aspect, când durerea trece de simptom şi devine boală, situaţie în care trebuie să intervenim.
     Ce poate face specialistul?
     – Durerea aduce bolnavul la medic şi acesta poate fi un lucru bun, un semnal, iar medicul trebuie să acţioneze prompt. Dacă este vorba de o boală mai serioasă, cu cât este depistată din timp, cu atât cresc şansele unui tratament eficient. În acest context, putem preciza faptul că sunt şi situaţii când durerea ajunge actorul principal, devine boală în sine şi, în aceste condiţii, trebuie făcute eforturi deosebite pentru a calma această durere.
     În România se fac astfel de eforturi?
     – La noi, preocupările acestea sunt sporadice. În România, durerea este insuficient sau prost tratată. La noi, în anumite contexte, se merge pe principiul „să-l doară, că de aceea este bolnav“, or acest lucru trebuie eradicat: într-o ţară civilizată, dacă, într-o jumătate de oră de când s-a adresat la medic, acesta nu ştie să calmeze durerea bolnavului, înseamnă că aveam de-a face cu un incompetent. Acest fapt este reliefat şi de existenţa, în alte ţări, a unor clinici specializate în durere cronică, a unor spitale specializate.
     Ne puteţi da exemple concrete?
     – Da, Thailanda are patru spitale pentru terapia durerii cronice. Şi nu am dat un exemplu din ţările super-dezvoltate. Uitaţi-vă, totuşi, la colegii noştri din Israel, care au o reţea extraordinară şi foarte bine pusă la punct pentru combaterea durerii cronice. Sigur, noi avem medici buni, dar nu avem specialişti în durere cronică, aşa-numiţii algeziologi. Odată ce vorbim despre sistemul medical românesc, precizez faptul că, de ani de zile, mă străduiesc să creez această specialitate şi sunt refuzat. Asta în condiţiile în care dispar specialităţi, se închid spitale, pleacă specialiştii în străinătate. Concret, cei mai buni studenţi pe care i-am format au plecat în străinătate. Lucrurile sunt uşor deprimante, dar aceasta nu înseamnă că voi renunţa.
     În ultimii ani, ce demersuri aţi întreprins?
     – Există o competenţă în durere, dar se face superficial. Ce ţine de mine, timp de doi ani de zile, la UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi, am făcut un masterat în durere, dar ulterior m-am pensionat şi nimeni nu vrea să mai facă aşa ceva. Iată că sunt foarte multe lucruri de făcut.
     În programul de anul acesta va fi şi o discuţie despre noua lege a opioidelor. Ne puteţi detalia?
     – Legea opioidelor nu este chiar atât de nouă. Es este din 2005, dar partea interesantă este că, iată-ne, suntem în anul 2013 şi nu a fost implementată. De ce? Pentru că s-a muncit, s-a făcut o lege bună, au fost foarte mulţi specialişti, chiar şi din afara graniţelor, care ne-au spus atunci când s-a finalizat lucrul la ea că este o lege foarte bună. În momentul când am făcut-o, fiecare medic avea dreptul să prescrie analgezice puternice precum opioidele şi lucrul acesta scotea din uz vechea lege, în care un singur medic dintr-un judeţ, un oncolog, de exemplu, avea dreptul să prescrie opioide. Mi-a adus la cunoştinţă, în urmă cu ceva timp, un specialist că, în cadrul unui congres, a venit cineva şi a adăugat trei cuvinte la normele de aplicare a legii; ulterior, s-a constatat că orice medic are voie să prescrie, dar după ce prescrie medicul oncolog. Sunt foarte multe afecţiuni dureroase – şi durerea viscerală, despre care vorbim – care nu au nicio treabă cu oncologia. Dacă un pacient este bolnav şi nu suferă de cancer dar are dureri foarte mari, de ce nu poate orice medic să-i prescrie un opioid puternic? Care este logica?
     Despre invitaţii de anul acesta ce ne puteţi spune?
     – În fiecare an, avem printre noi specialişti de vârf în farmacologie, neurologie, diabet. Aşa cum am spus, durerea are un câmp foarte larg. Concret, timp de zece ani, au fost prezenţi la evenimentul nostru cei mai buni specialişti în durere din Israel. Aceştia ne-au adus din cunoştinţele lor şi ştim că, la nivel mondial, sunt dintre cei mai buni.
     Multă durere în România?
     – În România există foarte multă durere, insuficient şi prost tratată. Tot timpul voi sublinia această idee, pentru că, de cele mai multe ori, când deschid o publicaţie, când deschid radioul, nu se poate să nu găsesc plângeri în legătură cu modul în care sunt trataţi bolnavii. Medicamentele sunt insuficiente sau chiar lipsesc. Unele companii de medicamente care furnizau analgezice, din cauza legislaţiei, care nu este tocmai corectă, s-au retras de pe piaţa românească, încât, din când în când, se creează hiatusuri, care sunt foarte dureroase pentru pacienţii noştri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe