Newsflash
Interviuri

Este esențial să avem un program național de prevenție a bolilor cardiovasculare

de Dan Dumitru MIHALACHE - sept. 22 2017
Este esențial să avem un program național de prevenție a bolilor cardiovasculare

Una dintre cele mai importante manifestări științifice din România, Congresul național de cardiologie, va avea loc în perioada 20–23 septembrie la Sinaia, în organizarea Societății Române de Cardiologie (SRC). Manifestarea este una cu o îndelungată tradiție, anul acesta ea ajungând la a 56-a ediție.
Potrivit profesorului Dragoș Vinereanu, viitorul președinte al SRC, congresul este o foarte bună oportunitate pentru participanți de a găsi răspunsuri concrete pentru diferite situații întâlnite în practica lor. Și anul acesta sunt așteptați peste trei mii de participanți, medici din diferite specialități – cardiologie, medicină internă, diabetologie, neurologie, medicina familiei etc. Mai multe detalii ne oferă viitorul președinte SRC în cele ce urmează.

 

 

     Cum se prezintă România în 2017 în domeniul bolilor cardiovasculare?
     – În continuare, în statisticile interna­ționale, suntem pe primele locuri în ceea ce privește morbiditatea și mortalitatea prin bolile cardiovasculare.

 

     Care sunt cauzele acestei situații?
     – Principala cauză este fumatul, în special în rândul tinerilor. Consecința: infarcte și accidente vasculare cerebrale la vârste din ce în ce mai scăzute.

 

     Cât din ceea ce ar trebui să facă România chiar se face pentru limitarea îmbolnăvirilor din cauze cardiovasculare, respectiv diminuarea consecințelor acestor boli?
     – Pentru limitarea consecințelor bolilor cardiovasculare avem acțiunile prioritare ale Ministerului Sănătății și programele din domeniul cardiovascular ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Sunt bine structurate și relativ bine finanțate. Dar se adresează doar celor care au avut un eveniment cardiovascular. Este esențial să avem și un program național de prevenție a bolilor cardiovasculare.

 

     Care sunt principalele provocări actuale în bolile cardiovasculare?
     – Aș zice, mai întâi, tratamentul insuficienței cardiace, în special al celei acute. Apoi, noile tratamente în domeniul dislipidemiilor, tratamentul unor anumite forme de cardiomiopatii etc.

 

     Dar în domeniul cardiologiei interven­ționale?
     – Cardiologia intervențională se „întinde” din ce în ce mai mult spre domeniul tratamentului valvulopatiilor și al cardiopatiilor congenitale. Din fericire, la presiunea Societății Române de Cardiologie, conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a înțeles acest lucru și a aprobat programele de tratament al valvulopatiilor și bolilor congenitale prin proceduri internaționale. În acest fel, din ce în ce mai mulți pacienți pot beneficia de aceste proceduri noi și eficiente.

 

     Recent, la Barcelona, a avut loc congresul european de cardiologie. Ce a adus nou pe zona cercetării în bolile cardiovasculare?
     – Principalele concluzii ale studiilor comunicate recent la congresul european de cardiologie ar fi: utilizarea rivaroxabanului în doză mică în boala aterosclerotică stabilă; rolul noilor terapii antiinflamatorii, bazate pe anticorpi monoclonali, în boala coronariană stabilă; rolul educației la diferite niveluri în creșterea utilizării tratamentului anticoagulant în fibrilația atrială; siguranța utilizării anticoagulantelor orale non-vitamina K (NOAC) în asociere cu antiagregantele plachetare și în caz de cardioversie; inutilitatea oxigenoterapiei la pacienții cu infarct miocardic și saturație a oxigenului de peste 90%.

 

     S-au extins indicațiile NOAC?
     – Pe lângă fibrilația atrială și boala tromboembolică, apar noi „teritorii” în care NOAC ar putea avea avantaje. Prezentarea studiului COMPASS la congres, recent publicat în New England Journal of Medicine și Lancet, deschide utilizarea NOAC în boala aterosclerotică stabilă. Toate aceste rezultate fascinante vor fi discutate pe larg în cadrul congresului.

 

     Mai sunt așa-numitele zone gri în domeniul anticoagulantelor, unde încă se așteaptă rezultatele studiilor?
     – În medicină vor exista întotdeauna zone „gri”. De aceea, cercetarea în cardiologie este atât de importantă. O parte dintre aceste zone vor fi acoperite prin rezultatele noilor studii clinice publicate anul acesta.

 

     Care ar fi principalele capcane ale interpretării studiilor clinice?
     – Aici putem discuta multe, începând cu lipsa puterii statistice, utilizarea excesivă a analizei de subgrupuri, interpretarea eronată a rezultatelor. Dar despre toate acestea vom discuta pe larg la congresul de la Sinaia, în cadrul sesiunii comune cu Asociația americană de cardiologie, cu participarea a doi reputați specialiști americani în domeniul conducerii studiilor clinice, profesorii Christopher Granger și Eric Peterson.

 

     Ce le-ați pregătit participanților pentru congresul de anul acesta?
     – Congresul național de cardiologie este una dintre cele mai importante manifestări științifice din România. Tematica de anul acesta este dedicată, în special, prevenției cardiovasculare. Acest lucru nu este întâmplător. Este explicat, în primul rând, de prevalența importantă și, aș spune, îngrijorătoare a morbidității cardiovasculare în România. Totodată, prin alegerea acestei teme, ne propunem să atragem atenția încă o dată asupra importanței existenței unui program național de prevenție a bolilor cardiovasculare. Vor fi și câteva sesiuni speciale, organizate cu societăți internaționale de cardiologie de mare prestigiu, cum ar fi Societatea europeană de cardiologie și Asociația americană de cardiologie.

 

     Din experiența anilor trecuți, ce teme ocupă primele locuri în preferințele medicilor cardiologi la aceste congrese?
     – Evident, în preferințele medicilor cardiologi sunt temele care discută noile ghiduri din domeniul cardiologiei, de data aceasta, cele recent lansate la congresul european de cardiologie, care se referă la infarctul miocardic, boala vasculară periferică, valvulopatiile și dubla antiagregare plachetară. În al doilea rând, teme de interes vor fi și cele legate de discuția studiilor mari, comunicate la congresul european, și la implicațiile lor în practica clinică curentă.

 

     La congresul de la Sinaia, veți prelua mandatul de președinte al SRC. Ce intenții aveți în această calitate?
     – Nu îmi propun un program complex, ci doar câteva lucruri pe care să reușesc să le realizez în următorii trei ani: promovarea programului național de prevenție cardiovasculară; promovarea programului național de finanțare a unităților de supraveghere și tratament avansat al pacienților cardiovasculari critici, similar cu finanțarea secțiilor de anestezie și terapie intensivă; alinierea pregătirii în cardiologie la standardele europene; promovarea registrelor naționale în domeniul bolilor cardiovasculare; creșterea rolului educațional al SRC la nivelul populației generale și, în special, în școli și licee.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe