Newsflash
Interviuri

„Examenul de rezidenţiat lasă oameni pe afară“

de Vlad MIXICH - oct. 18 2013
„Examenul de rezidenţiat lasă oameni pe afară“
– De ce aţi decis să reformaţi examenul de rezidenţiat? Unii studenţi au afirmat că forma actuală a acestui examen naţional este singurul mod prin care se poate intra printr-un concurs corect, greu falsificabil, în rezidenţiat.
Raed Arafat: Faptul că se reformează modul de pregătire, de admitere şi de ieşire din rezidenţiat nu înseamnă că vor fi introduse mecanisme care nu sunt transparente. Vor fi introduse mecanisme care sunt mult mai corecte în selecţie şi în a permite studentului să aleagă ce doreşte să facă. Nu să se trezească după un anumit examen că este condamnat, pe viaţă, să fie ce n-a vrut să fie, pe o specialitate pe care nu şi-a dorit-o. Reforma pregătirii rezidenţilor a fost un subiect de multe ori ridicat ca fiind necesar. Inclusiv în discuţiile cu studenţii. Dar nu ai cum să mulţumeşti pe toată lumea. Acest mecanism trebuie lucrat împreună cu universităţile şi cu asociaţiile studenţilor, lucru pe care îl facem. Marţi am avut a doua întâlnire cu reprezentanţii studenţilor. Dorim să dăm şansă studentului să aleagă cât mai aproape de ceea ce vrea el să facă, în limita bineînţeles a locurilor pe care le vom avea şi a necesităţilor pe anumite specialităţi. Momentan, aşa cum este programul acum, există multe aspecte subiective. Există un singur criteriu: nota unui examen care se dă o singură dată după ce se termină facultatea. Pe baza ei ţi se decide viitorul şi foarte rar poţi să virezi dreapta sau stânga după ce ai ales într-o repartiţie generală o anumită specialitate. La minister, şi asta nu se vede public, tot timpul vin solicitări de schimbare de rezidenţiat din diferite motive.
– Consideraţi că examenul de rezidenţiat în forma actuală este restrictiv?
Raed Arafat: Este restrictiv, lasă oameni pe afară. Avem o problemă cu aceia care nu trec examenul de rezidenţiat: ei au rămas în afara sistemului, nu pot obţine drept de practică, nu au drept de nimic. Nici măcar şomeri nu putem să le zicem. Încercăm acum ca toţi studenţii, când termină facultatea de medicină, să fie într-o fază anume de pregătire în care să intre toţi. Să nu ne rămână oameni pe dinafară care să nu aibă dreptul să facă nimic. Ulterior se vor diferenţia, dar nu vreau să intru în amănunte acum pentru că suntem în discuţii.
– În propunerea ministerului există o primă fază de doi ani despre care s-a comentat că ar fi similară stagiului care exista în urmă cu câţiva ani. E corectă această comparaţie?
Raed Arafat: Nu. Aceasta va fi o parte din pregătirea în rezidenţiat pe trunchiuri comune, adică stagii care se fac pentru o anumită specialitate. Ştie toată lumea că, înainte, majoritatea nu făcea stagiul, că stăteau un an pentru a învăţa pentru rezidenţiat. Intenţionăm acum ca această perioadă de doi ani să fie foarte importantă pentru a intra în etapa a II-a, cea a specialităţii în care doreşte rezidentul să se pregătească. Dacă nu a luat etapa I în serios, va risca foarte mult să nu ajungă la etapa a II-a şi să intre la specialitatea pe care o doreşte.
– Vor exista trei trunchiuri comune în această primă fază?
Raed Arafat: Nu s-a stabilit încă. Urmează să se discute acest aspect.
– Selecţia în prima etapă se va face pe baza mediei de absolvire a facultăţii?
Raed Arafat: Nu. Studenţii nu sunt mulţumiţi cu această variantă şi au argumente foarte corecte. Există alte mecanisme mult mai obiective pentru această selecţie. În cursul săptămânii viitoare, vom avea o discuţie mai amplă cu colegii şi vom decide, conducerea Ministerului Sănătăţii împreună cu colegii din universităţi, care ar fi modalitatea optimă.
Admiterea în etapa a doua se va face printr-un concurs naţional. Va fi acesta similar cu concursul de rezidenţiat aşa cum arată el astăzi?
Raed Arafat: În mod normal nu. Admiterea va fi mai specific axată pe domeniul pe care vrea să meargă rezidentul. Şi la acest aspect suntem încă în discuţii. De la prima până la ultima variantă s-ar putea să trecem prin încă una, două, trei variante care să fie discutate până să ajungem la soluţiile finale.
– De ce aţi decis să transformaţi examenul de specialitate într-un examen naţional?
Raed Arafat: Majoritatea ţărilor au examene de specialitate naţionale, au board-uri naţionale, SUA are board naţional în fiecare specialitate. La noi se întâmplă ca rezidentul, chiar dacă nu este foarte bine pregătit, să dea examenele în acelaşi centru şi să aibă condiţii mai favorabile ca să treacă un examen. Sau dacă se ştia că într-un centru există un profesor exigent la examen, se căuta alt centru cu mai puţină exigenţă. Fiind un examen naţional, automat comisia va fi naţională şi va reprezenta mai multe centre universitare cu mai mulţi formatori. Rezidentul va ştii că s-ar putea să nu-l cunoască pe examinator şi va trebui să demonstreze ce ştie el în domeniul în care s-a specializat. Va fi mult mai transparent şi mult mai corect examenul. Faptul că, în România, în foarte multe specialităţi, rata de trecere este de 100%, ridică un mare semn de întrebare. Trecerea la un examen naţional va ajuta la ridicarea calităţii rezidentului şi rezidentul va fi mult mai responsabilizat.
În proiectul de lege există o formulare vagă: salariul net al unui rezident va putea ajunge la 90% din salariul medicului specialist pentru rezidenţii din ultimul an. Ce înseamnă acest „va putea“?
Raed Arafat: E încă un proiect, însă nu s-a ajuns să fie consultat Ministerul Finanţelor. S-a spus că e posibil pentru că depinde şi de forma în care, în viitor, vor fi spitalele şi cum vor face angajările. Momentan, în ultimul an, un rezident are salariul de 50 sau 60% din cel al unui medic specialist. Faptul că scriem aici că poate ajunge până la 90% e un lucru care deschide posibilitatea în viitor să îmbunătăţim situaţia rezidentului din ultimul an.
Aveţi semnale pozitive de la Ministerul de Finanţe în privinţa creşterii salariilor rezidenţilor începând cu 2014?
    Raed Arafat: N-am participat la discuţii, deci nu am cum să răspund la această întrebare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe