Newsflash
Interviuri

Fragmentare vs. recompunere

de Dr. Al. TRIFAN - oct. 12 2011
Fragmentare vs. recompunere

În zilele de 25 şi 26 noiembrie 2011, la sediul Institutului Naţional de Sănătate Publică din Bucureşti, se va desfăşuraa VI-a ediţie a Conferinţei Naţionale de Studii Interdisciplinare de Medicină Internă, organizată de Grupul de lucru pentru Studii Interdisciplinare din Medicina Internă. Partener media al reuniunii, săptămânalul „Viaţa medicală“ vă prezintă mai multe detalii despre conferinţă, în interviul acordat pentru cititorii noştri de dl dr. Cezar Mihai Popescu, preşedintele comitetului de organizare.

   – Sunteţi iniţiatorul conferinţelor naţionale de studii interdisciplinare de medicină internă şi preşedintele comitetului de organizare al ediţiei de anul acesta. Vă rog să ne oferiţi mai multe amănunte despre această reuniune.
   – Se simte nevoia precizării conţinutului şi valorii acoperirii „în aur“ a termenului de interdisciplinaritate. Practic, realitatea care ne înconjoară, indiferent de aspectul specific, particular la care ne referim, nu reprezintă altceva decât întrepătrunderea unor segmente ce nu ar putea fi înţelese decât printr-o observare poliedrică, adică din diverse puncte de vedere uneori aparent fără legătură. Ele însă oferă posibilitatea unei înţelegeri cât mai complete a lumii şi, pentru că suntem medici, a suferinţei umane şi a posibilităţilor de a o înlătura. Deşi tentativele de definire a termenului de interdisciplinaritate nu sunt mai vechi de anii ’60, această metodă de cunoaştere a lumii este aplicată încă din Antichitate şi Evul Mediu. Alchimia medievală (şi nu numai) a reprezentat, în fond, o tentativă de răspuns la problematica general umană, pe coordonata interdisciplinarităţii. Ne face plăcere să subliniem contribuţia noastră la aplicarea interdisciplinarităţii în medicina internă românească. Înaintea primei ediţii a conferinţei, se vorbea foarte puţin pe această temă, ulterior declanşându-se un adevărat curent de activităţi ştiinţifice medicale cu caracter interdisciplinar. Conferinţe, grupuri de lucru, workshopuri… Poate că am avut şi noi o modestă contribuţie în declanşarea acestui fenomen. Iată-ne, acum, pregătind a VI-a Conferinţă Naţională de Studii Interdisciplinare în Medicină internă, programată pentru 25–26 noiembrie a.c. Ca şi ediţiile precedente, ea îşi propune să se constituie într-un autentic forum, în cadrul căruia profesionişti din diverse specialităţi medicale să dezbată aspecte practice ale interfeţei propriilor lor domenii cu medicina internă. Ni se pare necesar un astfel de demers, cu atât mai mult cu cât supraspecializarea exagerat de precoce nu a condus la o mai bună înţelegere şi combatere a suferinţei umane. Numeroase studii recente indică necesitatea unei viziuni globale asupra biologiei umane, lucru care nu poate fi realizat decât printr-o colaborare cât mai frecventă şi cât mai consistentă între profesionişti.
   – Ce părere aveţi despre „fanatismul“ pragmatic al specializării?
   – Oarecum mai în detaliu, am încercat să abordez acest aspect şi într-un editorial publicat în „Viaţa medicală“ sub titlul: „Pădurea din spatele pomilor“, în urmă cu câţiva ani. Pe scurt, fără îndoială că delimitarea unor domenii de suprafaţă mai restrânsă îngăduie evoluţia în profunzime (cunoscuta exprimare în termeni geometrici, de „orizontal“ şi „vertical“). Această delimitare însă, atunci când survine prea de timpuriu în evoluţia profesională a unui individ, riscă să-i îngusteze acestuia perspectiva proprie asupra bolii şi în final, poate aduce prejudicii însemnate atât cunoaşterii în domeniu, cât şi, concret, pacientului. Desigur, atunci când aceasta survine după o perioadă solidă de pregătire „de bază“, poate deveni un instrument extrem de util.
   – Dar medicina personalizată şi înmulţirea comorbidităţilor nu sunt principial şi operaţional opuse acestei fragmentări?
  – Cu siguranţă, da. De altfel, făcând o rapidă trecere în revistă a evoluţiei cunoaşterii umane, în general, şi a celei în domeniul biologiei şi medicinii, în special, se poate identifica o evoluţie oarecum „în armonică“. Perioadele în care fragmentarea domeniului – necesară pentru o mai bună aprofundare – este impusă de evoluţia însăşi a realităţii înconjurătoare alternează cu momente de „coagulare“ a rezultatelor acestui demers ontologic complex, impuse de necesitatea unei analize globale, care să permită concluzii practice, cu valoare generală. Fără îndoială, primul beneficiar este pacientul. Din motive lesne de înţeles: suferinţa sa (întotdeauna complexă!) îşi va găsi mai repede rezolvarea în acest fel, iar pentru profesionişti satisfacţia terapeutică devine semnificativă.
   În marile institute de cercetări medicale, sunt agreaţi, pe lângă specialişti în sectoare înguste, şi cercetători a căror misiune nu este alta decât să sintetizeze datele separate şi rezultatele. Demersul dv. se justifică prin faptul că medicii de diverse specialităţi trebuie aduşi din timp împreună, pentru ca – prin consens – medicina să câştige certitudine.
   – Acesta este scopul central al acestui şir de conferinţe. La urma urmelor, medicul este dator să privească „în toate părţile“, neexistând pe niciun meridian scuza ignoranţei în cazul unei nereuşite diagnostice ori terapeutice. Bazându-se pe o solidă cultură generală şi pe o largă cunoaştere a stadiului actual al ştiinţelor medicale, medicul trebuie să se apropie de pacient cu răbdare şi eficienţă.
   – Care va fi tema centrală a conferinţei de anul acesta?
   – Tema pe care o propunem este: „Cazul clinic – de la general la particular“. Este vorba de cazuri deosebite, de interfaţă între medicina internă şi specialităţile conexe.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe