Medicii români care reuşesc o carieră profesională excepţională în străinătate nu sunt puţini. Dacă ţara nu a ştiut să-i păstreze, ar putea măcar învăţa din exemplul lor. Dr. Alina Frăţilă, prima femeie aleasă preşedinta Societăţii Internaţionale de Chirurgie Dermatologică, este un astfel de model. Descoperim povestea ei înr-un dialog cu Alexandra Nistoroiu.

"> Frumuseţea nu se câştigă doar chirurgical - Viața Medicală
Interviuri

Frumuseţea nu se câştigă doar chirurgical

de Alexandra NISTOROIU - iul. 4 2014
Frumuseţea nu se câştigă doar chirurgical

Medicii români care reuşesc o carieră profesională excepţională în străinătate nu sunt puţini. Dacă ţara nu a ştiut să-i păstreze, ar putea măcar învăţa din exemplul lor. Dr. Alina Frăţilă, prima femeie aleasă preşedinta Societăţii Internaţionale de Chirurgie Dermatologică, este un astfel de model. Descoperim povestea ei înr-un dialog cu Alexandra Nistoroiu.

Acum 20 de ani, dr. Alina Frăţilă a fost primul chirurg estetician din Bonn.

A avut o contribuţie deosebită la dezvoltarea tehnicii de blefaroplastie cu ajutorul laserului CO2.

A lucrat alături de specialiştii americani la conceperea terapiei laser pentru hiperhidroza axilară.

Este coeditor la volumul „Surgery of the Skin“ (ediţia a doua e în curs de apariţie) şi autoarea cărţii „Bildatlas Lidchirurgie“, standardul pentru medicii care operează blefaroplastia. 

 
 
 
 
 

Dr. Alina Frăţilă, dermatochirurgul care a cucerit Bonnul

 

   Găseşte ceea ce iubeşti şi lasă-te ucis de asta, scria Bukowski. Deşi recunosc acest angajament la dr. Alina Frăţilă atunci când vorbeşte de munca ei, cred că ea a găsit o cale mai bună de a face pace cu pasiunea sa: găseşte ceea ce iubeşti şi fă-ţi din asta casă, busolă şi sprijin. Singura femeie preşedinte din istoria Societăţii Internaţionale de Chirurgie Dermatologică (2002–2004), dr. Alina Frăţilă este unul dintre cei mai respectaţi medici români de peste hotare. A emigrat în Germania în 1981 şi în 2014 s-a împlinit un deceniu de când a pus bazele clinicii private Jungbrunnen, găzduită de cartierul rezidenţial al fostelor ambasade din Bonn.

 
 
 
 

Bisturiul-lumină

 

   – În 2007 aţi primit Premiul German pentru Inovaţie (Innovationspreis der DDL) pentru dezvoltarea tehnicii de blefaroplastie cu ajutorul bisturiului-lumină, cu laserul CO2. În ce a constat contribuţia adusă?
   Am primit premiul pentru capitolul „Laser-assisted Blepharoplasty“, scris în cartea „Advanced Techniques in Dermatologic Surgery“ (Taylor and Francis, 2006), în care am descris metoda chirurgicală atât pentru pleoapa superioară, cât şi pentru cea inferioară. Eu nu am inventat operaţia, dar i-am adus o serie de îmbunătăţiri, ca să fie cât mai puţin agresivă, ca vindecarea să fie cât mai rapidă. Mă refer la combinaţii între tăierea cu lumina-bisturiu şi reînnoirea pielii, care trebuie, de asemenea, strânsă. De exemplu, dacă se operează pleoapa inferioară la cineva care are pungi de grăsime foarte accentuate, atunci se scoate grăsimea şi pielea este şi mai zbârcită, deci trebuie să faci ceva cu pielea. Eu o tratez tot cu laserul pe dinafară, ca să se strângă şi să devină total întinsă şi frumoasă. Alţii taie pielea în exces. În momentul în care se taie şi se face o cusătură la pleoapa inferioară, în primul rând se vede cicatricea pe dinafară, iar în al doilea rând o cicatrice din asta este incontrolabilă, deci se poate întâmpla ca în procesul de vindecare să se producă o strângere aşa de mare a pielii încât pleoapa inferioară se răsuceşte în exterior şi se produce ceea ce numim ectropium, o complicaţie majoră după operaţia de pleoapă inferioară. Eu evit în totalitate această complicaţie operând cu laser. Folosesc această tehnică cu „bisturiul de laser CO2“ de aproape douăzeci de ani. Dacă vreau să îndepărtez pungile de grăsime, abordez pleoapa inferioară pe partea internă, deci intru transconjunctival direct în pungile de grăsime şi le scot pe dinăuntru, iar pe dinafară lucrez cu lumina pulsată, fără să iau contact cu pielea, şi vaporizez straturile superficiale de piele. După ce îndepărtez primul strat vaporizat, în a doua etapă a procesului cu laser este mai uşor să strângi pielea, pentru că nu mai este epiderma, care este cornoasă şi rigidă. Pielea fiind fără epidermă,  se poate strânge foarte bine. O dată cu această reînnoire a pielii se îndepărtează toţi pigmenţii şi liniile fine şi pielea primeşte o consistenţă deosebită. Folosesc laserul deja de 20 de ani, sunt la a treia generaţie de UltraPulse® CO2 laser şi am posibilitatea să folosesc tot mai multe metode. Când am început, nu erau decât şase lasere de acest tip în toată Europa şi toate erau extrem de scumpe. Cred că am dat 250.000 de mărci pe primul laser. Acum aparatele au devenit mai ieftine, dar cea mai mare greşeală pe care o fac doctorii, chiar şi cei pe care îi învăţ personal să opereze cu laserul, este că nu îşi cumpără acest UItraPulse®, care este cel mai valoros, pentru că timpul de acţionare al pulsului este sub timpul de relaxare termică al pielii. Dacă acest timp de acţionare al pulsului este foarte scurt, atunci se produce vaporizare instantanee, fără să se producă o arsură, deci pielea nu rămâne neagră, aşa cum se întâmplă dacă CO2-ul nu este pulsat.

 

   – Cât de mult durează efectele unei blefaroplastii? Poate să fie repetată?
   Da, se poate repeta şi eu fac de multe ori corecturi la operaţii pentru că nu toţi operează cu aşa multă precizie. Am nevoie de cel puţin o jumătate de oră pentru un ochi, ca să scot pielea în exces, partea de muşchi degenerat, ca să ajung în profunzime la septum orbitale. Şi dacă deschid acest septum, atunci ajung la grăsime. Deci trebuie să scot piele, muşchi şi grăsime, ca să am un rezultat care durează ani de zile. Pacienţii mei, şi dacă se întorc după 10 ani, nu mai trebuie operaţi din nou de pleoapa superioară, este un rezultat aproape permanent. Unii revin după mulţi ani şi mă întreabă: iar am puţină piele la pleoapa superioară, să repetăm operaţia? Mă uit la ei, îi analizez şi văd că, de fapt, nu trebuie să mai operez pleoapa superioară, ci trebuie să mai ridic sprânceana, care a căzut – o situaţie care se numeşte pseudodermato­chalasis.

 

Mai ieftin, mai inofensiv

 

   – O altă tehnică inovatoare pe care o folosiţi la clinică este laserterapia hiperhidrozei axilare. În ce constă această procedură şi ce aduce nou?
   La dezvoltarea tratamentului de hiperhidroză cu laser am colaborat cu colegii americani, am făcut o cercetare şi am scris o lucrare ştiinţifică pe care am prezentat-o anul acesta la Congresul Naţional al Societăţii Americane de Chirurgie şi Medicină cu Laser (ASLMS). În cadrul studiului, am lucrat cu pacienţi care se confruntă cu problema hiperhidrozei, a transpiraţiei în exces. Deşi ei au de multe ori probleme şi la mâini şi la picioare, noi momentan nu putem trata decât regiunea axilară cu laser. Mâinile şi picioarele nu se pot trata cu laser, pentru că este o operaţie invazivă. Se face o anestezie locală şi se introduce fibra de laser montată şi protejată într-o canulă, iese numai capul. Lumina care se produce astfel este bidirecţională: 40% se trimite drept înainte, iar 60% se trimite perpendicular pe această fibră de laser. Lucrând astfel paralel la suprafaţa pielii, cu partea de lumină perpendiculară se poate încălzi pielea pe dedesubt, deci se distrug glandele sudoripare şi pacienţii nu mai produc secreţie. Primul control după trei săptămâni a fost impresionant. La unii pacienţi a fost atât de intens rezultatul încât erau complet uscaţi şi nu aveau un sentiment plăcut, trebuiau să utilizeze cremă pentru că nu erau obişnuiţi. Apoi şi-au recăpătat confortul. Noi am introdus în această cercetare 12 pacienţi şi, dintre ei, numai doi nu au fost foarte mulţumiţi, pentru că au aşteptat mai mult până s-a produs efectul, dar şi la ei s-a produs o îmbunătăţire. În comparaţie cu tratamentul cu toxina botulinică, care trebuie repetat o dată la şase luni şi care este foarte scump (costă cel puţin 1.200 de euro/an), am căutat o metodă care să fie de lungă durată. Ca alternativă există o metodă operatorie, prin care chiuretăm sub piele glandele sudoripare ca să le distrugem, dar cu această chiuretare se răneşte pielea, se pot produce necroze, pacienţii dezvoltă nişte induraţii foarte tari care trebuie injectate cu cortizon după operaţie, deci pot să apară foarte multe complicaţii, ceea ce e destul de grav în cazul unei operaţii mai mult sau mai puţin estetice. Cu laserul nu am avut complicaţii. Chiar dacă tratamentul ar trebui repetat o dată la cinci ani, tot ar fi mult mai ieftin decât cel cu toxina botulinică şi mult mai comod decât operaţia folosită până acum. Rezultatele sunt până acum foarte bune şi urmează să le publicăm.

 

Decojind portocala cu laserul

 

   – Aţi adus la clinică şi o tehnică nouă pentru tratarea celulitei cu laserul (Cellulaze). Ce presupune această procedură şi ce beneficii aduce?
   Bărbaţii au septurile subcutanate paralele la suprafaţa pielii, dar femeile au aceste septuri care se ancorează în piele. Deci pungile de grăsime sunt discontinue. Între două pungi de grăsime se găsesc aceste septuri de ţesut conjunctiv care se ancorează sub piele. În momentul în care o astfel de pungă de grăsime se umple – de exemplu, pentru că se îngraşă pacienta sau dacă o dată cu vârsta ţesutul conjunctiv se înmoaie şi pielea nu mai este aşa netedă – se produce fenomenul de piele de portocală. Ce facem cu laserul? Tot cu această fază bidirecţională, lumina de laser se trimite în direcţia necesară pentru tratament: de exemplu, se îndreaptă partea de lumină perpendiculară înspre profunzime să topească grăsimea din pungile mărite. Apoi, faza de laser se răsuceşte 90° şi, ca şi cum ai folosi o foarfecă deschisă, tai cu lumina bidirecţională aceste ţesuturi conjunctive care ancorează stratul subcutanat sub piele. După aceea, mai întorci faza încă 90° şi tratezi pielea de dedesubt încălzind-o şi producând o piele plată, netedă. Acesta este tratamentul de celulită cu laserul. Nu este o aspiraţie de grăsime, dar se poate combina cu aspiraţia de grăsime în momentul în care pacienta are şi probleme cu silueta. Dacă are nişte depozite foarte mari de grăsime, atunci în primul rând se face laserlipoliză şi se topeşte în mare toată grăsimea necesară, după care, în faza finală se trece pe tratamentul de celulită. 

 

   – Cât de des este solicitată această procedură la clinică?
   Tot mai mult, în loc să facă operaţii cu tăieturi şi cicatrice, oamenii preferă laserul. Câteodată am una-două, câteodată chiar şi cinci pe săptămână. Mai mult de două operaţii pe zi nu pot să fac, pentru că sunt foarte obositoare: durează două-trei ore, chiar şi mai mult. 

 

   – La ce lucraţi în prezent? Îmi spuneaţi zilele trecute că aveţi de corectat nişte capitole, despre ce este vorba?
   Da, sunt coeditor la o carte americană: „Surgery of the Skin“. Am scos prima ediţie acum cinci ani, s-a vândut foarte bine şi în America şi peste tot în lume, iar acum reedităm. Eu sunt răspunzătoare pentru capitolele de chirurgie estetică, le-am corectat, verificat, am comunicat cu autorii. Am şi capitolul meu despre blefaroplastie, în care am invitat şi un specialist din Coreea să povestească despre metoda de operaţie a ochilor asiatici. Este una dintre cele mai cerute operaţii în China, Coreea, Japonia, Vietnam. Se numeşte double-eyelid. Pacienţii de origine asiatică vor să aibă şi ei o pleoapă superioară care să se vadă. La ei anatomia este cu totul alta, grăsimea cade pe pleoapa superioară mult mai în jos decât la caucazieni, până aproape de gene. Nu pot folosi ma­chiaj, de exemplu. Aşadar, pe lângă tehnicile descrise de mine, capitolul va cuprinde şi această descriere a ope­raţiei ochilor asiatici. Anul acesta, în ianuarie, am publicat „Bildatlas Lidchirurgie“, o carte de 380 de pagini,  cu 650 de fotografii şi 150 de ilustraţii, carte pe care am scris-o alături de o colegă specialistă în oftalmologie, tot de origine română: doamna profesor Alina Zubcov-Iwantscheff. Cartea a devenit standardul pentru medicii specialişti care operează blefaroplastia, fie că vorbim de dermatologi, oftalmologi, chirurgi plasticieni, generalişti, toţi cei care caută să se specializeze în această operaţie profită de această carte.

 

Fiecare tumoră e prima

 

   – Ce face, în opinia dumneavoastră, diferenţa dintre un chirurg excelent şi unul mediocru?
   În primul rând, trebuie să ai o viziune foarte dezvoltată, foarte deschisă, să nu te uiţi, ca un cal, doar drept înainte, ci să vezi totul. Când mă uit la o faţă, la cineva care vine numai ca să îşi opereze pleoapa superioară, întotdeauna analizez toată faţa şi îi spun de ce alte tratamente ar mai avea nevoie. Pentru că, de multe ori, ei cred că arată prost numai pentru că pleoapa superioară nu e în ordine, dar sunt şi alte probleme: sprâncenele căzute sau o frunte foarte înaltă, care cere puţin transplant de păr. Pentru un chirurg bun cel mai important este să aibă talent. Sunt chirurgi care fac greşeli o viaţă întreagă şi nici nu îşi dau seama. Trebuie să ai talent şi viziune estetică. Trebuie să călătoreşti, să te uiţi la diferiţi colegi cum operează, să înveţi atât ce fac ei bine, cât şi din greşelile lor. Şi neapărat trebuie să operezi tot timpul. Poate nu poţi opera totul zi de zi, dacă ai un spectru larg. Să vă dau exemplu operaţia de varice. În vară nu se fac două-trei luni operaţii de varice pentru că pacienţii nu vor să poarte pansamentele comprensive. Asta nu înseamnă că eu uit să operez. Fac şi foarte multă chirurgie de tumori de piele, este un punct major al activităţii mele. Dacă elimin tumori de piele, rămân la sfârşit nişte defecte la suprafaţă care niciodată nu sunt în aceeaşi localizare şi niciodată nu au aceeaşi adâncime. Dar experienţa şi talentul te ajută să reconstruieşti acest defect după ce ai scos tumora de piele, ca toată faţa să arate ca şi cum n-ar fi fost nimic, cicatricea să fie invizibilă. Pacienţii mă întreabă: dar de câte ori aţi făcut operaţia asta? Le spun sincer: nu am făcut-o niciodată şi atunci ei sunt şocaţi. Dar nu am făcut-o niciodată pentru că niciodată nu am avut exact acel defect, exact în acea localizare, exact atât de întins şi de  adânc. De fapt, trebuie să ai un fel de cultură generală de chirurgie ca să poţi rezolva toate problemele. 

 

O familie cu 36 de doctori

 

   – Dermatologie, flebologie, alergologie, chirurgie estetică, dermatochirurgie, laserterapia... o singură privire pe CV-ul dumneavoastră ne pune în faţa unui om care şi-a petrecut toată viaţa învăţând şi dezvoltându-se. De unde a venit această dorinţă continuă de a învăţa?
   Dorinţa a venit în primul rând de la tatăl meu. Tata era tot doctor, internist, şi-a dorit mult ca şi copiii lui să devină doctori. Fratele meu este dentist în Bavaria. A trebuit să studiez medicină, nu aveam de ales, dar, pe parcursul studiului, fiind dintr-o familie de medici (când eram studentă, am socotit la un moment dat că aveam 36 de doctori în familie), am avut norocul să lucrez, de exemplu, cu profesorul Pius Brînzeu din Timişoara sau cu profesorul Teodorescu, care era unchiul meu. Am lucrat cu ei foarte intensiv, mi-au arătat deja foarte mult ca studentă şi erau nişte chirurgi cu un talent nemaipomenit. La ei am văzut ce frumos este să operezi şi din cauza lor m-am îndrăgostit de chirurgie. Apoi, dată fiind dorinţa de a emigra, m-am gândit şi că e mult mai bine să optez pentru o meserie chirurgicală, aşa că încă din România am început să mă specializez în chi­rurgie generală. Când am ajuns în Germania, primul meu şef de chirurgie m-a pus să fac o operaţie de hernie şi mi-a spus: „Păi dumneavoastră nu trebuie să vă mai arăt nimic, că ştiţi deja“. Am avut o foarte bună pregă­tire practică din România.


– Este o artă sau o meserie chi­rur­gia estetică?
Este o artă! Eu sunt atât de în­drăgostită de mese­rie pentru că văd ce mulţumiţi sunt paci­enţii după operaţie şi îmi face plăcere să îi ştiu fericiţi, să ştiu că îi scap de nişte defecte care îi deranjează. De aceea, nu fac operaţii care aduc numai modificări minore. Dacă te uiţi câteodată la nişte operaţii de facelift făcute de americani, care fac lifting facial pacienţilor începând de la 40 de ani, te întrebi care e poza de dinainte şi care e poza de după. Nu trebuie să începi aşa de devreme să faci operaţie estetică, ci trebuie să ajungi în punctul în care operaţia aduce o diferenţă semnificativă, în care vezi diferenţa la sfârşit. Dacă obrajii pacientei atârnă în jos, dacă gâtul ei are foarte multe cute, atunci îi faci o operaţie şi ea arată după aceea cu 10 ani mai tânără şi sigur că vede diferenţa şi e motivată. Pentru că la orice operaţie se pot ivi teoretic complicaţii, se poate întinde perioada de recuperare până la trei săptămâni, iar pentru cineva la 40 de ani, care lucrează şi e în plină activitate profesională, este o problemă să fie trei săptămâni bolnav. Asta este gândirea mea. Eu câteodată îi şi trimit acasă, dacă găsesc că nu e nimic de făcut.

 

  – Pe lângă riscurile medicale, în chirurgia plastică sunt şi anumite riscuri specifice, care ţin tocmai de posibilitatea ca anticipările pacienţilor să nu fie atinse. Cum reuşiţi să minimizaţi acest risc?
   Le explic extraordinar de bine ce pot aştepta ei de la operaţie, să nu îşi facă iluzii. Trebuie foarte bine subliniat ce complicaţii pot apărea, ce au de făcut ca să le evite. Le spun, de exemplu, când fac operaţii la ochi, că o complicaţie majoră poate fi să orbeşti. De ce orbeşti? Pentru că, de exemplu, uneori pacientul zice a doua zi: nu mă doare nimic, mă simt bine, nu am nici măcar un hematom – în special când se operează cu laserul – merge aşa de bine că se duc la sala de sport, se antrenează, ridică greutăţi şi un vas care nu este încă bine coagulat poate să pleznească şi face un hematom retrobulbar care, în decurs de opt ore, poate să  distrugă nervul optic şi pacientul nu mai vede, orbeşte. De aceea, după fiecare operaţie la mine, pacientul primeşte pe două pagini ce are voie să facă, ce nu are voie, ce creme să folosească. E o reţetă, ca într-o carte de bucate, ca să nu facă nicio greşeală. 

 

Cel mai bun şef de clinică e medicul

 

  – De 10 ani sunteţi director medical la clinica Jungbrunnen (în română: „fântâna tinereţii“) din Bonn, iar acum doi ani aţi cumpărat şi clădirea, devenind proprietara clinicii. Cum au interacţionat aceste două dimensiuni: activitatea medicală şi managementul clinicii? Aţi simţit vreodată că partea de management interferează în vreun sens negativ cu partea medicală?
   Nu, din contră, în sens pozitiv, fiindcă eu pot să hotărăsc ceea ce fac eu. Când eşti în chirie, eşti dependent de proprietar. Dacă ai nevoie să faci ceva modificări, se poate pune împotriva ta şi nu le face. Dacă deţii clinica ta, ca medic, ai o altă conştiinţă. Tu ştii că asta trebuie făcut, că asta trebuie reparat şi asta faci.

 

  – Au fost şi momente în care medicul Alina Frăţilă a trebuit să fie refuzat de directorul Alina Frăţilă?
   (râde) Nu, aşa ceva nu există. Lucrează foarte bine împreună.

 

  – Cum v-aţi ales echipa cu care colaboraţi la clinică?
   Am avantajul că sunt de specialitate şi îmi dau seama dacă cineva ştie sau nu ştie să opereze. Dacă e talentat sau nu e talentat. Dacă e vorba de un chirurg, mă duc o zi şi mă uit cum operează şi, dacă văd că are mână bună, are tehnică bună, este un om simpatic şi operează bine, atunci colaborez cu el. Eu nu pot să îi angajez pe toţi şi nici nu are sens, că ar fi o responsabilitate foarte mare, dar mai şi închiriez sălile mele de operaţie. Este foarte important să ai colegi de valoare, pentru că dormi liniştit şi ştii că nu se poate întâmpla nimic sau, dacă se întâmplă, ei ştiu cum să rezolve problemele. Am mai multe categorii de colegi: chirurg plastician care face sânii, chirurg de nas, gât şi urechi, fiecare este supraspecializat. Am trei dermatologi, pentru că nu pot să folosesc eu 14 lasere dintr-o dată. Unii vin o dată pe săptămână, alţii vin patru zile pe săptămână, în funcţie de cât de mult au de lucru. Eu lucrez de luni până vineri, dar, dacă văd că tinerii mei colegi încep să aibă tot mai mulţi pacienţi, atunci mă retrag o zi pe săptămână ca să pot scrie lucrări. Acum 20 de ani am lucrat un an într-o clinică particulară unde şef era un om de afaceri, iar el a făcut foarte multe reclame pentru varice, multe conferinţe de presă. Şi ne spunea: „Am investit atâţia bani în reclame şi ne-au venit zece pacienţi pentru varice, iar voi nu aţi operat decât doi“. Păi, nu am operat decât doi pentru că numai ăştia doi aveau varice-varice şi venele mari erau insuficiente. Eu nu pot să îi operez pe cei care au probleme cu venele mici, care doar se sclerozează. Un om de afaceri gândeşte cu totul altfel. E mult mai bine să ai ca şef un medic.

 

Primul chirurg estetician din Bonn

 

  – Cât de competitiv e sectorul clinicilor private specializate în medicina estetică în Germania?
   Sunt multe clinici private, dar foarte puţine în relaţie de concesiune cu statul. Majoritatea operează numai în ambulatoriu sau pacientul doarme acolo doar o noapte. O clinică aşa cum e a noastră, care are acest tip de concesiune (§ 30 GWO), este acceptată de asigurările medicale private, de institutul de igienă, trece prin nişte procese riguroase de control, trebuie să îndeplinim anumite standarde de management al calităţii, QM. Astăzi, în Bonn, sunt două cabinete de chirurgie estetică ambulatorie, trei clinici private de chirurgie estetică, dintre care una singură are, ca şi noi, acest QM şi concesiunea cu statul şi mai sunt patru spitale mari unde se face mai mult chirurgie de mână, arsuri, tumori. Nu pare mult, dar dacă mă gândesc că acum 20 de ani eram singura care făcea chirurgie estetică în Bonn... Operaţiile estetice nu au fost cerute până de curând în Germania, la scară largă. Probabil fiindcă nemţii au o vorbă: să îmbătrâneşti cu demnitate purtându-ţi ridurile la bătrâneţe. Asta mi se pare absurd. De ce să îmbătrânesc şi să am riduri? Nu vreau. Eu vreau să îmbătrânesc estetic, iar celui care se uită la faţa mea să-i facă plăcere. Din cauza aceasta, nemţii veneau la început destul de rar la tratamente, mai mult străinii veneau. De fapt, aici chirurgia estetică este cea mai tânără specialitate chirurgicală. Sigur că exista înainte chirurgia reparatorie, chirurgia de arsuri, dar chirurgia estetică pură există ca specialitate abia din 2005. Nu are tradiţia pe care o are în America. 

 

  – O perspectivă mai cinică, poate, ar fi că domeniul chirurgiei estetice exploatează nesiguranţele şi complexele indivizilor. Un avocat al domeniului ar spune că, de fapt, redă oamenilor încrederea în sine. Credeţi că nesiguranţele pot rămâne acolo chiar şi după ce are loc procedura?
   Dacă pacientul are o problemă de sănătate mintală, da. Există pacienţi care nu reuşesc să se oprească din făcut operaţii. Sunt bolnavi. Dar asta trebuie tu, ca doctor conştiincios, să recunoşti! Eu am văzut o pacientă, avea maximum 24 de ani şi deja făcuse operaţie de pleoapă superioară, facelift, operaţie de eliminare a grăsimilor, le încercase pe toate. O trimisese la mine un coleg ca să-i corectez cicatricele de la facelift. Evident, dacă eşti tânăr şi îţi întinde pielea aşa de tare, să devină complet netedă, cicatricele sunt sub tensiune foarte mare. M-am speriat de ea. Îmi amintesc foarte bine cazul, deşi sunt 20 de ani de atunci. Fratele ei era un om de afaceri foarte bogat, iar ea îl şantaja, spunându-i că se va sinucide, dacă el nu îi va da bani să se opereze. Şi nu se oprea. Asta înseamnă un om bolnav.

 

Ca femeie, trebuie să lucrezi de două ori mai mult

 

  – Aţi fost prima femeie preşedinte din istoria Societăţii Internaţionale de Chirurgie Dermatologică (2002–2004). Este mai greu pentru o femeie să se facă remarcată şi apreciată ca profesionist într-o specialitate chirurgicală?
   Este mult mai greu. Din cauza asta, am fost prima şi ultima femeie preşedinte până acum. (râde) În rest, numai bărbaţi au fost preşedinţi.

 

  – Aţi simţit vreodată că originea dumneavoastră română a fost un obstacol în calea atingerii succesului profesional?
   Nu, din contră, încă de la început toţi profesorii de aici erau încântaţi de faptul că aveam o pregătire chirurgicală aşa de bună. Poate mai greu a fost, iniţial, să am de lucru, pentru că eram străină şi nu aveam încă cetăţenia germană, deci nu puteam să îmi deschid de la început cabinet. De aceea am rămas un timp în clinica universitară de la Bonn, pentru că acolo puteam să lucrez şi fără cetăţenie. Abia după ce am primit cetăţenia germană mi-am deschis primul cabinet, în 1994. Era cabinet ambulatoriu, aşa-numit day surgery clinic/Tagesklinik. După 10 ani m-am mutat aici, deci de 20 de ani lucrez pe cont propriu. Dar n-am simţit niciodată o discriminare. Am învăţat foarte bine şi foarte repede să vorbesc nemţeşte, fiindcă mi-am dat seama că, folosind corect limba, mă fac înţeleasă şi respectată. În schimb, întotdeauna simţi diferenţa între femeie şi bărbat. Ca femeie şi ca străin, trebuie să lucrezi de două ori mai mult decât un neamţ bărbat ca să te impui. 

 

Am investit enorm în educaţia mea medicală – dar a meritat

 

  – Ce credeţi că s-ar fi schimbat în viaţa şi în cariera dumneavoastră, dacă aţi fi rămas în România?
   Eu eram deja prea avansată aici în momentul în care s-a schimbat regimul în România, luasem credite de la bănci ca să-mi deschid cabinetul. Dacă se întâmpla cu cinci ani mai devreme, poate că mă reîntorceam în ţară. Dacă rămâneam în România, poate că nu ajungeam chirurg estetician sau dermatolog, cred că deveneam ginecolog. Pentru că am avut o satisfacţie deosebită văzându-l operând pe unchiul meu, care era un chirurg de excepţie şi, pe vremea aceea, când eram în România, eram îndrăgostită de ginecologie. Dacă rămâneam în România, făceam ginecologie. 

 

  – Ce sfaturi le-aţi oferi medicilor tineri aflaţi la început de carieră în România?
   Este foarte important să îşi facă o specializare, să călătorească foarte mult ca să vadă doctori cu diferite experienţe făcând diferite proceduri sau tratamente, să înveţe. Azi se fac, de exemplu, peste tot cursuri de injectare de toxină botulinică. Medicii tineri sunt răsfăţaţi, sunt multe cursuri gratuite fiindcă firmele vor să îşi vândă produsele. În 1993, când s-a introdus toxina botulinică pentru tratamentul estetic în Europa, aici la Bonn nu făcea nimeni. Am fost prima din Bonn care a făcut tratament estetic cu toxină botulinică. Eu m-am dus în Canada şi am învăţat direct de la inventatori. Am investit enorm de mulţi bani în educaţia mea medicală, dar a meritat. Dacă mă duceam în America la un curs, mă costau avionul, hotelul, tot, dar eram mai avansată, la întoarcere, faţă de colegii mei care nu făcuseră asta. Îl citez pe Eugène Ionesco: „Noi credem că facem experienţă, dar experienţa ne face pe noi“ – în germană, „Wir glauben, Erfahrungen zu machen, aber die Erfahrungen machen uns“.

 

  – Cum aţi defini frumuseţea?
   Frumuseţea vine din interior întotdeauna şi, dacă poţi să adaptezi frumuseţea exterioară la cum te simţi, corectând defecte care te deranjează, atunci sigur eşti fericit pe deplin. Dacă cineva este foarte fericit, are aşa o carismă, vezi că este fericit şi atunci arată foarte bine. Cineva nefericit nu poate fi 100% frumos. Sigur că micile corecturi ajută, dar nu cred că frumuseţea se poate câştiga doar chirurgical.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe