Newsflash
Interviuri

Helmut Duckadam: „Doctorul nu trebuie să fie o sperietoare”

de Dr. Laura Davidescu - dec. 17 2021
Helmut Duckadam: „Doctorul nu trebuie să fie o sperietoare”

Portarul de legendă al clubului de fotbal Steaua, retras prematur din carieră din cauza problemelor de sănătate, vorbește despre relaţia sa cu medicii de-a lungul timpului.

Helmut DuckadamL-am întâlnit pe Helmut Duckadam, celebrul portar al echipei de fotbal cu care Steaua a cucerit trofeul Cupa Campionilor Europeni în 1986, la evenimentul de anunţare a calităţii sale de ambasador pentru brandul
Total, specializat în scule și unelte de grădinărit, agricultură, construcţii și tâmplărie. Iniţial, m-a mirat alegerea sa, pentru că știam că este o persoană care a avut și are unele probleme de sănătate.

Am aflat însă că, în ciuda afecţiunilor foste și curente, Duckadam este o persoană activă și pasionată de lucrul în gospodărie.

În urmă cu peste trei decenii, când era sportiv de performanţă, și-a descoperit o problemă circulatorie la mâna dreaptă – un anevrism: „Am avut noroc că nu s-a descoperit acel anevrism înainte de Sevilla, că nu mă lăsau să joc în finală. Am descoperit problema înainte de meci, însă medicina nu era atât de avansată. Aveam amorţeli, am fost la Spitalul Militar, iniţial mi s-a spus că am un reumatism”, povestea Helmut Duckadam, în 2020, pentru prosport.ro.

După operaţia care i-a încheiat cariera sportivă, a mai apărat poarta vreo doi ani la Vagonul Arad, fără să-și dea seama că se expune unui risc uriaș, dar, în cele din urmă, la 27 de ani a trebuit să spună stop performanţei.

A trecut prin cinci intervenţii la mână, a urmat apoi și o proteză la genunchi. Cu alte cuvinte, a fost pacient de multe-multe ori după ce s-a lăsat de sport și spune că, de 35 de ani, ia zilnic cel puţin 20 de pastile. Acum locuiește în apropierea Capitalei, la Domnești, unde are o căsuţă, și îi place mult să bricoleze, așa că se ocupă personal de toate reparaţiile. Și recunoaște că-i place să facă acest lucru!

De 35 de ani iau un pumn de pastile

Cum aţi reacţionat când v-aţi descoperit anevrismul la mână?

În prima fază, a fost un șoc! Cred că orice om ar fi reacţionat la fel, mai ales că eu aveam 27 de ani atunci. Faptul că știam că n-o să mai pot juca fotbal în continuare a fost un șoc. Am trecut destul de greu peste acel moment, dar, până la urmă, trebuie să te mulţumești cu viaţa pe care o ai și să mergi înainte. Norocul meu a fost că tot timpul familia mi-a fost alături și, chiar dacă de 35 de ani iau un pumn de pastile, asta e, nu am ce face!

Cum e relaţia dv. cu medicii?

Sunt cel mai bun pacient. Primesc laude de la toţi medicii cu care am avut de-a face, pentru că într-adevăr sunt un pacient ascultător. După atâţia ani, m-am obișnuit cu personalul medical, cu tratamentele; nu sunt un tip care să se plângă de dureri, și medicii m-au apreciat de fiecare dată când am apelat la ei. Nu știu dacă sunt neapărat un pacient ascultător, dar accept sfaturile medicilor.

Medicul echipei trata de toate

Când aţi fost ultima oară la medic și ce sfat aţi primit?

Ultima oară? Săptămâna aceasta (n.n. – interviul a fost făcut la finalul lunii septembrie). Trebuie să am puţin grijă la dietă, am și niște probleme de tensiune... Chiar azi-dimineaţă mă uitam pe lista cu interdicţii și prima este sarea. Iar eu am mâncat toată viaţa sărat... Va trebui să reduc consumul, ca să am mai puţine probleme de sănătate.

Când aţi câștigat Cupa Campionilor Europeni, cine era medicul echipei?

Marcel Popescu, Dumnezeu să-l odihnească! Avea mare grijă de noi. Era un om extraordinar, ne îngrijea rănile, ne ducea la specialiști dacă era ceva mai serios, dar în rest se ocupa el să ne trateze – de răceli, de alte probleme pe care le aveam în acea perioadă.

Era un om deosebit. În primul rând, doctorul nu trebuie să fie o sperietoare, trebuie să fie un prieten de-al tău, și atunci sigur că veţi avea o colaborare foarte bună.

Primeaţi suplimente alimentare?

Da, se foloseau și atunci. Aveam șansa că ţineam de Ministerul Apărării Naţionale și oficialii mai aveau posibilitatea să facă rost de suplimente din străinătate. Știu că ne aduceau unele din Belgia - susţinătoare de efort.

În sportul de performanţă apar probleme de sănătate

Ce sfat de sănătate le-aţi da tinerilor sportivi? Cum să se apere de problemele de sănătate care vor veni mai târziu?

(râde) Nu au cum să se apere. Și fiica mea face scrimă și acum chiar am oprit-o puţin, că este în creștere, are dureri de genunchi. Sigur, în momentul în care te-ai hotărât să faci sport de performanţă, trebuie să-ţi asumi că, mai târziu, vei avea anumite probleme, pentru că forţezi organismul la maximum.

Dar sportul este bun. Important este să-l faci de plăcere! Toată lumea este foarte mirată că ai o problemă de sănătate după ce știe că ai făcut sport. De exemplu, eu am proteză de genunchi. „Cum se poate, doar ai fost sportiv?!”, se întreabă unii.

Puţini înţeleg că noi am făcut sport de performanţă, nu sport de întreţinere – alergare sau sală. Noi am mers la capacitate maximă. După ce te lași de sport, încep să scârţâie încheieturile, organismul se resimte, mai ales după o anumită vârstă.

Recunoștinţă faţă de medici

Cărui medic aţi vrea să-i mulţumiţi?

Ooo, am foarte mulţi. Aș începe cu Vasile Cândea, care nu mai este printre noi, cel care mi-a făcut acea operaţie la Spitalul Militar, în 1986; apoi doctorul Brădișteanu, care m-a operat în urmă cu șase ani.

După aceea, îl am pe doctorul Cristian, care mă îngrijește și acum, doctorul Costea, de la Spitalul Militar... Sunt foarte mulţi, îmi pare rău că nu pot enumera decât câţiva, pentru că toţi sunt foarte dedicaţi meseriei și m-am înţeles bine cu ei de fiecare dată.

V-aţi vaccinat anti-COVID? Aţi stat în dubiu până să faceţi acest gest?

Da, m-am vaccinat. Sigur că semne de întrebare îţi pui, ca orice om. Dar m-am vaccinat atât eu, cât și soţia și inclusiv fetiţa mea de 12 ani. Încercăm să evităm ce e mai rău.

Citiți și: Horia Tecău: „Tehnologia m-a ajutat enorm pe partea de pregătire și comunicare cu echipa”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe