Coplata, cardul de sănătate, reţeta electronică, dar şi apropiatul Congres Naţional de Medicina Familiei de la Timişoara – la care „Viaţa medicală“ este partener media principal – sunt subiecte asupra cărora se pronunţă dna dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta Societăţii Naţionale de Medicina Familiei/Medicină Generală, în interviul realizat de dna Alina Boghiceanu.

 "> „Ideile de încărcare a activităţii nemedicale a medicului sunt infinite“ - Viața Medicală
Interviuri

„Ideile de încărcare a activităţii nemedicale a medicului sunt infinite“

de Alina BOGHICEANU - sept. 7 2012
„Ideile de încărcare a activităţii nemedicale a medicului sunt infinite“

Coplata, cardul de sănătate, reţeta electronică, dar şi apropiatul Congres Naţional de Medicina Familiei de la Timişoara – la care „Viaţa medicală“ este partener media principal – sunt subiecte asupra cărora se pronunţă dna dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta Societăţii Naţionale de Medicina Familiei/Medicină Generală, în interviul realizat de dna Alina Boghiceanu.

 

Dr. Rodica Tănăsescu este preşedinta Societăţii Naţionale de Medicina Familiei/Medicină Generală şi, implicit, un fervent apărător al drepturilor medicilor de familie. În opinia sa, medicina de familie joacă un rol crucial şi asta în ciuda faptului că timpul alocat pacientului este scurtat de birocraţia cotidiană care sufocă practicianul.

 

     – În luna septembrie, la Timişoara, va avea loc Congres Naţional de Medicina Familiei. Ce se va întâmpla acolo?
     – Timişoara este un oraş simbol pentru România şi ne dorim să fie un oraş simbol şi pentru medicina familiei. De nouă ani nu a mai existat un congres în specialitatea noastră. Ne dorim ca la Timişoara, în perioada 13–16 septembrie, să abordăm toate temele care ne frământă, nu numai pe cele de patologie, de care ne lovim zilnic, ci şi pe cele de prevenţie ori legate de managementul cabinetelor, de informatică etc. Avem invitaţi reputaţi din Europa şi vor participa preşedinţii filialelor de medicina familiei din toată ţara, dar şi conducerile patronatelor medicilor de familie din România. Vom organiza ateliere şi dezbateri pe diferite teme. Încercăm să oferim colegilor noştri prezentări cât mai atractive, care să-i ajute să-şi fixeze noţiunile noi şi tot ce e important de ştiut în medicina familiei secolului XXI. E încă o ocazie de a fi împreună, pentru că, în acest domeniu atât de aglomerat al medicinii, medicina de familie oferă un mesaj al solidarităţii. Dorim să ajungem la un sistem de sănătate în care deciziile se iau corect, în care pacienţii chiar contează şi, nu în ultimul rând, în care există respect pentru medic. Ceea ce se va întâmpla acolo va avea rezonanţă, pentru că lucrurile sunt extrem de sensibile. Ne aflăm într-o perioadă legată de dezbaterea legii sănătăţii şi o perioadă în care se vorbeşte de apariţia operatorilor privaţi de asigurări de sănătate. Medicina de familie nu poate face minuni tehnologice, însă, prin consiliere, prin educaţie, prin prevenţie şi prin activitatea de zi cu zi din cabinete, poate influenţa parametrii morbidităţii şi mortalităţii. În România, este nevoie de sănătate şi ceea ce ar influenţa schimbarea morbidităţii se poate realiza numai cu ajutorul medicilor de familie, prin prevenţie şi prin depistarea precoce mai ales a bolilor cardiovasculare, a diabetului, a cancerului de col, de sân etc. Cu efort din partea noastră, cu efort din partea decidenţilor, vom ajunge să avem cifre care să nu ne mai afişeze la coada Europei. Mai multe informaţii despre congres se pot afla accesând pagina de internet www.congresmf.ro.
     A existat o tentativă de introducere a coplăţii. Din păcate, vor plăti tot persoanele care deja cotizează din postura de salariat. Care este poziţia dv. \n această chestiune?
    – Coplata nu are niciun avantaj. Sunt oameni care nu au cu ce să plătească. În plus, ea va reduce numărul serviciilor şi adresabilitatea pacienţilor. Înseamnă că mulţi pacienţi vor lăsa bolile să se agraveze, ca să nu plătească acei patru lei, iar asta înseamnă costuri mai mari pentru sistem. E bine că s-a amânat coplata. Mi se părea incorect şi faptul că erau foarte multe categorii scutite, practic jumătate din populaţia ţării – pensionarii, copiii, şomeri etc. Iar cei care plătesc asigurările de sănătate, plătesc şi coplata. Lucrurile trebuie văzute în ansamblu şi nu e momentul potrivit. E bine că guvernul a solicitat FMI amânarea coplăţii.
     Acum câtva timp vă plângeaţi de birocraţia excesivă. S-a mai schimbat ceva de atunci? Sistemul informatizat a adus o schimbare?
     – În prezent, lucrăm cu un minunat sistem informatic, dar nu este suficient, pentru că la fiecare control se cer şi hârtii. Noi raportăm online şi a doua zi ne ducem cu raportarea în două exemplare – în general, raportarea mea este de 80 de pagini – şi stick-ul USB, pentru a ni se valida datele. În plus, plătim în fiecare an un certificat digital. Din păcate, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu a fost niciodată interesată ca pacienţii să fie sănătoşi, ci doar să plătească ea cât mai puţin şi să primească raportări care să justifice costurile. Nu este interesată nici de prevenţie, nici de depistarea precoce. Într-adevăr, suntem disperaţi cu atâtea raportări şi registre. Şi vă asigur că, dacă vine cineva în control, îmi găseşte vreun raport necompletat la zi. Nu se poate să fii la zi cu toate. Şi atunci sunt culpabilă. Nu cotează cât şi cum lucrez.
     Recent, aţi avut o întâlnire cu reprezentanţii CNAS, pentru a discuta despre cardul de sănătate. Tot au existat tentative de a îl introduce. Vom beneficia în curând de acesta?
     – Cardul de sănătate este un „cadou“ pe care doresc să ni-l ofere CNAS şi Ministerul Sănătăţii. Am fost acuzaţi că nu l-am vrea. Vreau să precizez că noi îl acceptăm, aşa cum îl vor accepta toţi furnizorii de servicii medicale din sistem, dar refuzăm categoric să distribuim şi să edităm cardul, adică să-l inscripţionăm cu datele medicale ale pacientului. Această activitate prevăzută într-o hotărâre de guvern recentă presupune următorul lucru: ne ducem la CNAS, ne dă un teanc de bucăţi de plastic şi un proces-verbal lung cât o zi de post. Le aducem la cabinet, pacienţii încep să vină şi-i întrebăm: doriţi grupa sanguină inscripţionată pe card? Veniţi mâine şi plătiţi pentru acest serviciu. Eu inscripţionez bolile pe card şi după aceea le dau pacienţilor cardul. Însă, dacă există o greşeală de la nivelul tipografiei, de exemplu, trebuie să returnez acest card cu boderou şi cu explicaţii privind motivul returnării. De asemenea, dacă pacientul nu a venit să-şi ia cardul timp de trei luni, eu trebuie să-l returnez, tot cu borderou. Se returnează şi în cazul în care pacienţii nu sunt înscrişi la mine ori au decedat între timp. Deci facem această activitate, în loc să consultăm. Repet, refuzăm să edităm şi să distribuim cardul, dar suntem de acord să-l folosim, ca orice furnizor de servicii medicale. Şi am spus că, în ultimă instanţă, pentru că CNAS nu are o evidenţă pe coduri de boală a patologiei pacienţilor, putem să eliberăm pacienţilor nişte adeverinţe în care să fie menţionate bolile cu risc vital pe care le au. Dar fără să cumpărăm inscripţioner, fără să facem borderouri, liste, tabele ori raportări. De altfel, este ilegal: cardul de asigurat este un document oficial, la fel ca buletinul şi paşaportul, şi este legătura între asigurator şi asigurat şi, prin urmare, nu poate să intervină o terţă persoană. Şi cardul de asigurat se ridică personal, pe baza buletinului de identitate. După cum vedeţi, ideile de încărcare a activităţii nemedicale a medicului sunt infinite. Ni s-a spus că editarea cardurilor este o activitate de suport a actului medical. Este fals! Cardul nu are nicio legătură cu actul medical. Imaginaţia lor este mare. Îmi pare rău, dar chiar vrem să ne facem profesia. Le-am spus că nu refuzăm să-l folosim. Există această insinuare, potrivit căreia medicii de familie nu vor să existe un control serios asupra activităţii lor, prin intermediul cardului de asigurat. Noi suntem de acord să-l folosim, dar nu să-l inscripţionăm, să-l distribuim şi să facem procese-verbale. Ar fi un lucru care ar ataca tot ce a mai rămas din timpul alocat pacienţilor. Şi aşa, sâmbăta, duminica şi seara târziu lucrăm la calculator pentru CNAS.
     Şi aţi ajuns la o concluzie? Vom avea aceste carduri în curând?
     – Nu! Au spus că vor discuta şi ei mai sus. Şi i-am întrebat, totuşi, ce vor face, dacă o să ne închidă cabinetele tuturor. Ei au răspuns: „Păi să vedem“. Să nu credeţi că proiectul este nou. Este vechi de trei ani. Fostului preşedinte Duţă i-am spus că facem reţeta electronică pentru că este un model de transparenţă, dar că nu vom edita cardul. Noi am cerut dezbaterea. Noi am depus o hârtie acum două săptămâni. De altfel, din cauza cardului de sănătate suntem în proces cu CNAS şi cu Ministerul Sănătăţii de un an şi jumătate. Primul proces l-am pierdut, pentru că aşa e în România, mori cu dreptatea în braţe. Avem recurs în septembrie. Avocaţii noştri le-au spus că noi nu refuzăm cardul şi judecătorii au spus că ei nu sunt de acord ca noi să nu fim de acord cu cardul. Ne-au ameninţat şi la ultima discuţie, voalat, că vor întreba şi pacienţii dacă doresc cardul. Nu au decât să-i întrebe.
     Au încercat totuşi să vă convingă să-l editaţi?
     – Sigur că da. Au spus că ne dau 5 lei pentru un card, care, de altfel, sunt tot din banii noştri. Au reţinut banii pe care trebuiau să-i dea pentru plata serviciilor medicale din sănătate şi chipurile ne plătesc cu ei. Mai apoi, au încercat să ne ameninţe cu legea, însă şi aici este o şmecherie, în sensul că în Legea 95 nu scrie că în activitatea medicului se face plată de la CNAS pentru alte servicii decât cele medicale. Dar au dat o ordonanţă de urgenţă, fără transparenţă decizională, adică nu s-au consultat cu nimeni, şi a apărut direct în Monitorul Oficial. Şi, prin urmare, în Legea 95 apare şi această activitate. Însă aşa cum au dat o ordonanţă fără să întrebe pe nimeni, tot aşa mai pot da una care să anuleze această aberaţie. Vreau să fie foarte limpede. Un program guvernamental, pe care de altfel nu-l contestăm, nu se face pe munca şi pe banii altuia. Aşa cum s-au găsit bani europeni pentru reţeta electronică, este datoria lor să ducă treaba până la capăt. Nicăieri în Europa, medicul de familie nu inscripţionează şi nu distribuie carduri. Peste tot, ele vin prin poştă de la asigurator, adică de la casa de asigurări cu care are contract.
     – Aţi adus în discuţie reţeta electronică, anticipând următoarea întrebare. Datorită prescripţiei electronice, munca vă este uşurată?
     – Reţeta electronică este un proces în devenire, o posibilă reuşită în devenire. Deocamdată, sunt erori, iar farmaciile, în prima perioadă, nu au eliberat astfel de reţete pentru că nu aveau toată tehnica necesară. În plus, în perioada de raportare, atunci când medicii furnizori accesează sistemul pentru a face raportarea, acesta se blochează şi atunci validarea se realizează destul de greu. Reţeta electronică poate fi o reuşită, cu bunăvoinţă din partea noastră. Deşi funcţionează, în prezent se merge în paralel, adică se eliberează şi reţeta clasică. Noi nu am refuzat reţeta electronică tocmai pentru a demonstra că medicii de familie nu au nimic de ascuns. Îmi aduc aminte că, anul trecut, au existat acuze nefondate din partea şefului de atunci al CNAS, dr. Lucian Duţă. Acesta susţinea că, la nivelul Bucureştiului, au fost trei milioane de pacienţi înscrişi pe listele medicilor de familie. Noi însă avem colegi dibaci în IT şi în Capitală nu au fost niciodată înscrişi mai mult de 1,8 milioane de pacienţi pe listele medicilor de familie şi niciodată nu s-au plătit servicii medicale per capita pentru mai mulţi pacienţi. Ulterior, am aflat că a fost o eroare din cauza sistemului informatic unic integrat. Implicit, a apărut de două ori acelaşi CNP. Dacă s-ar fi mers în profunzime, s-ar fi evitat să se facă o asemenea greşeală, pentru că s-ar fi văzut foarte limpede din însumarea facturilor că există numai 1.800.000 de pacienţi. Întotdeauna s-au făcut reclamaţii, dar s-a dovedit că nu erau decât erori, iar ele nu sunt echivalentul hoţiei. Şi atunci am fost de acord şi cu reţeta electronică, ca să fie limpede ce şi cum am eliberat.
     Softurile pe care le aveţi în cabinete, compatibile cu sistemul informatic unic integrat (SIUI), vă uşurează munca?
     – Softurile pe care le avem la cabinet sunt compatibile cu SIUI, aşa încât se poate face export de date în sistem. Acesta însă nu este un soft medical, ci unul de raportare contabilă, care controlează costurile. Pe piaţă sunt şase ori şapte astfel de softuri medicale compatibile cu SIUI. Eu lucrez cu softul meu personal de cabinet. De altfel, softurile din cabinetele medicilor de familie sunt cumpărate de aceştia şi tot ei plătesc mentenanţa şi reînnoirea softurilor. În ciuda existenţei acestor softuri medicale, birocraţia creşte în fiecare zi, în sensul că apar noi sarcini administrative. Iar în legătură cu softul, deşi stochează istoricul de boală a pacientului, tot trebuie să scoatem fişele, pentru că el nu stochează şi analizele mai vechi. În plus, dacă vine cineva în control de la CNAS, trebuie să le explic de fiecare dată că nu am mai scris în fişă pentru că este trecut în calculator.
     Medicii de familie se plâng de birocraţie, dar, la unele cabinete, medicii consultă mai mulţi pacienţi decât se permite prin contract. Cum se explică acest lucru?
     – Într-adevăr, sunt mult mai mulţi pacienţi şi să vedeţi de ce: vine pacientul la o consultaţie, a doua zi vine la analize, iar peste alte două zile, vine după rezultate. Mai apoi, trebuie să-i adaptez tratamentul şi vine din nou la control. Deşi vine de mai multe ori, eu nu-i pot raporta decât o consultaţie.
     De ce medicii de familie nu sunt trataţi cu respectul cuvenit de o parte din colegii din alte specializări?
    – În primul rând, este un semn de ignoranţă. În al doilea rând, este o dovadă de lipsă de colegialitate şi de respect. De altfel, medicii sunt recunoscuţi pentru alte calităţi şi nu pentru colegialitate. Noi ne respectăm colegii de alte specialităţi. Însă mulţi s-au obişnuit să considere că există o persoană de serviciu care să acopere tot ceea ce nu le place, adică medicul de familie. Mie mi-ar face plăcere să mă ocup strict de actul medical, de consultaţie, de prevenţie şi să nu completez niciun fel de hârtiuţă. Din păcate, nu-mi permit. De asemenea, refuz categoric să mai fac ceea ce trebuie să facă altul. Nu e nici moral, nici normal, nu e nici măcar o formă de respect faţă de pacienţi. De exemplu, pacientul care se externează fără reţetă compensată este pus pe drumuri, în sensul că trebuie să vină la uşa cabinetului medicului de familie peste pacienţii programaţi. Şi eu îi spun că, legal, 30 de zile nu am dreptul să-i dau reţeta compensată pe care trebuia să o primească de la spital.
     Lipsurile din domeniul sanitar sunt o consecinţă a fondurilor insuficiente. De ce credeţi că pentru Sănătate se alocă atât de puţini bani, în comparaţie cu alte domenii?
     – Finanţarea sănătăţii denotă lipsă de respect pentru acest domeniu. Suntem o ţară săracă. Toate ţările Europei alocă sănătăţii între 6 şi 12% din PIB. Noi – doar 3%. Procentul acesta denotă respectul arătat sănătăţii. Dacă va da Dumnezeu să avem un PIB mare, 6% ar însemna mult. Dar dacă, Doamne fereşte, criza se adânceşte, va însemna puţin. Dar ar arăta măcar un minim respect. Nu se poate cere ca sănătatea să funcţioneze la nesfârşit din ce rămâne. Apoi, sănătatea este un subiect sensibil. Am avut 24 de miniştri în 22 de ani. Păi ce coerenţă, ce stabilitate să existe în sistem? Oricum la cel mult patru ani se schimbă ministrul, dar măcar succesorul său să folosească ce a făcut celălalt bun. Pe noi ne interesează politica sănătăţii şi nu politica.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe