Newsflash
Interviuri

În chirurgia plastică, perfecţiunea nu există

de Bianca PÂNZARU - feb. 15 2019
În chirurgia plastică, perfecţiunea nu există

Interviu cu dr. Vlad Năstase-Melicovici, specialist în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă

p.15
CARTE DE VIZITĂ:
■ Vârstă: 31 de ani
■ Pasiuni: Chirurgie plastică/estetică, rinoplastie, microchirurgie
■ Doctorand al UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca
■ Membru al RSSH (Romanian Society for Surgery of the Hand)
■ Membru Premium iMCAS Academy (International Master Course On Aging Science)

Vlad Năstase-Melicovici este un tânăr medic specialist în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă din Târgu Mureș. Din 2018 este și medic voluntar în cadrul Secţiei Clinice de Chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă a Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca.
Din punctul dv. de vedere, ce calităţi fac dintr-un medic chirurg plastician un bun profesionist?
O pregătire corespunzătoare conform cerinţelor și exigenţelor specialităţii, o disciplină aparte, viziune, curaj și ambiţie.
Când este cazul să apelăm la chirurgul plastician?
Chirurgia plastică este o specialitate vastă. Din punctul meu de vedere, trebuie făcută o distincţie clară între chirurgia plastică reconstructivă și cea estetică. În cadrul chirurgiei plastice și microchirurgiei reconstructive se tratează defecte congenitale sau dobândite ale părţilor moi: arsuri, chirurgia mâinii, tumori cutanate și de părţi moi, traumatisme acute de părţi moi, malformaţii congenitale, sechele posttraumatice. Unele intervenţii, cum ar fi reconstrucţia mamară sau cele plastice postchirurgie bariatrică, au și o componentă estetică. În cadrul chirurgiei estetice vorbim despre pacienţi sănătoși, care doresc o îmbunătăţire a aspectului fizic. Aceste intervenţii se realizează, de obicei, în sistemul medical privat.

Ce nu le aduce cinste chirurgilor plasticieni

Care este partea cea mai grea a acestei specialităţi?
Este o specialitate complexă. Într-un moment în care medicina se îndreaptă tot mai mult către supraspecializări, patologia abordată este mult prea vastă pentru ca un chirurg să poată realiza toate tipurile de intervenţii la un nivel foarte ridicat.
Care sunt cele mai solicitate servicii în Târgu Mureș? Ce preferă pacienţii?
În chirurgie plastică, adresabilitate mare au intervenţiile mici, în regim ambulatoriu sau cu spitalizare de zi, realizate cu anestezie locală. Vorbim despre diferite tipuri de formaţiuni tumorale cutanate și subcutanate benigne, arsuri pe suprafeţe mici, diverse patologii ale mâinii. În chirurgia estetică, cele mai solicitate intervenţii sunt: rinoplastia, blefaroplastia și augmentarea mamară. În medicina estetică, cel mai solicitat tratament este cel de reducere a ridurilor de expresie prin injectarea de toxină botulinică.
Constataţi o oarecare preferinţă în funcţie de sex?
Pentru intervenţiile de chirurgie plastică, distribuţia pe sexe este aproximativ aceeași. Dacă vorbim despre intervenţii estetice, raportul se schimbă în favoarea femeilor: 75% femei, 25% bărbaţi.
Consideraţi că și cea mai mică intervenţie contribuie la creșterea încrederii și stimei de sine?
În mod frecvent, pacienţii capătă o mai mare încredere în ei în urma unor operaţii estetice precum rinoplastia sau augmentarea mamară, care tratează anumite complexe pe care aceștia le aveau din copilărie sau adolescenţă. Depinde ce rezultate se urmăresc în urma acestor intervenţii. Este foarte important ca pacienţii să aibă așteptări realiste. Cei care apelează la acest domeniu căutând perfecţiunea nu vor fi niciodată mulţumiţi de rezultat.
Dacă dv. ar trebui să optaţi pentru o îmbunătăţire, care ar fi aceea?
Pentru că vine vara, mi-aș face o liposucţie în regiunea abdominală. Am un stil de viaţă activ, merg la sală de 4–5 ori pe săptămână, dar în această zonă am puţin exces de care nu reușesc să scap.
Deseori se exagerează cu unele tehnici de estetică. Sunt greșeli ale îndemânării medicului sau ţin strict de preferinţa pacientului?
De obicei, rezultatele intervenţiilor unor paciente care apar în mass-media nu aduc cinste chirurgilor plasticieni. Acestea ies în evidenţă tocmai prin prisma faptului că sunt exagerate, vulgare și „sar în ochi”, pe când un rezultat armonios, natural, nu va ieși niciodată la fel în evidenţă. Dar sunt optimist, deoarece eu și mulţi dintre colegii mei nu suntem adepţii acestor intervenţii exagerate. Putem spune că este chiar un trend spre rezultate cât mai „naturale”, pacientele de multe ori solicitând acest lucru.
Ce înseamnă greșeală în chirurgia estetică?
Din punctul meu de vedere, în chirurgia estetică vorbim de două tipuri de greșeli: de comunicare între medic și pacient și de tehnică. Fie pacienţii au așteptări nerealiste, iar în acest caz, indiferent cât de bun este chirurgul, pacienţii nu vor fi mulţumiţi, fie medicul nu înţelege exact dorinţele pacientului, fie chirurgul nu îl poate determina pe pacient să înţeleagă exact ce poate realiza prin intervenţia chirurgicală cerută. Toate aceste erori au repercusiuni negative asupra pacientului și chirurgului. În ceea ce privește tehnica, nu există chirurg care să nu aibă complicaţii. I se poate întâmpla oricui, din diferite motive. De asemenea, pot exista greșeli în privinţa tehnicii utilizate, cauzate de lipsa de experienţă, de dotările materiale inadecvate sau insuficiente etc.

Medicii care își expun pacienţii unor riscuri mari

Ce presupune pregătirea pacientului înainte de o intervenţie?
Trebuie realizat un consult preoperator, unde pacientului i se explică mai multe aspecte legate de operaţie. Se discută planul de tratament și obiectivele acestuia, riscurile potenţiale ale actului medical, riscul manevrelor medico-chirurgicale și de îngrijire, inclusiv riscul infecţios al acestora, riscurile nerespectării recomandărilor medicale, beneficiile și consecinţele actului medical, informaţiile despre identitatea și statutul profesional al personalului care îl va trata, informaţiile despre regulile și practicile din unitatea medicală. Apoi trebuie realizate anumite analize și investigaţii preoperatorii. La pacienţii tineri, aparent sănătoși, analizele de sânge (coagulograma, hemoleucogramă, biochimie) și consultul anestezic sunt, de obicei, suficiente.
Tot mai multe persoane tind spre perfecţiune. De fapt, ce înseamnă frumuseţea din perspectiva dv.?
Strict din punct de vedere fizic, consider că frumuseţea este reprezentată de îmbinarea armonioasă a trăsăturilor fiecărui individ.
Referitor la cazul falsului medic estetician, cum este posibil să efectuezi astfel de intervenţii fără a avea studii de specialitate?
Nu cunosc exact ce intervenţii efectua acest personaj. Ce vă pot spune este că, pe lângă normele legale ce trebuie îndeplinite, este nevoie și de o pregătire temeinică pentru a putea efectua operaţii de chirurgie plastică sau chiar și intervenţii minore, cum ar fi injectările cu toxină botulinică. Medicii sau alte persoane care efectuează astfel de intervenţii fără pregătirea și acreditarea necesare se expun și își expun pacienţii unor riscuri foarte mari.
Cum alegem medicul potrivit când dorim să intervenim asupra chipului?
Chirurgul trebuie să fie medic specialist/primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă cu drept de liberă practică în România. În timpul consultaţiei, pacienţii pot cere informaţii despre pregătirea chirurgului, despre experienţa sa, fotografii cu alte cazuri operate sau detalii despre intervenţie. Pacienţii nu trebuie să uite că au dreptul la o a doua opinie medicală. Înainte de a merge la un consult, oamenii se documentează pe internet despre diferiţi medici, caută calificative, întreabă pe diverse forumuri, caută poze înainte și după operaţie etc. Informaţiile de pe internet nu sunt întotdeauna reale, aprecierile și calificativele pot fi cumpărate, pozele pot fi editate, părerile de pe forumuri pot fi subiective. Desigur, acestea nu trebuie excluse, ci folosite împreună cu alţi factori: recomandări ale altor pacienţi ai chirurgului, apartenenţa medicului la societăţile naţionale sau internaţionale ale specialităţii în care profesează, acreditările sale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe