Newsflash
Interviuri

În familie

de Alexandra NISTOROIU - oct. 30 2014
În familie

Dr. Antigona Baicu şi soţul ei împart de peste 30 de ani bucuriile şi obstacolele în practica medicinii de familie. Sunt bucureşteni, au făcut stagiatura împreună în Constanţa, apoi au practicat într-un sat lângă Ostrov timp de opt ani. De 24 de ani lucrează împreună la dispensarul din Costineşti. Astăzi, fiecare se ocupă de jumătate din pacienţii din localitate. Au cabinetul şi locuinţa în acelaşi bloc, ceea ce face ca, de multe ori, activitatea să se prelungească mult după orele de program.

 

 
 
     – Ce probleme întâmpinaţi în activitatea profesională?
     Cred că aceleaşi pe care le întâmpină orice medic de familie. Finanţarea este aşa cum este, probleme cu casa de asigurări sunt destule. Avem asiguraţi care, deşi plătesc asigurare, se trezesc la un moment dat că sunt excluşi de pe listă sau devin neasiguraţi. Până îi introducem din nou durează, pacienţii sunt nemulţumiţi şi li se pare că noi suntem de vină, deşi nu avem acces la baza de date. Noi n-avem niciun interes să scoatem un pacient de pe lista noastră, e logic, dar oamenii nu înţeleg asta.
 
     – Cum v-aţi adaptat la automatizarea sistemului?
     Ne descurcăm, noi am intrat în sistemul ăsta de la început de tot. Atunci când avem cu adevărat probleme, colaborăm cu casa, se remediază în limita timpului şi a posibilităţilor din partea fiecăruia. Suntem la zi cu toate hârtiile. Noi suntem de modă mai veche, mai conştiincioşi. Şi ne ajutăm unul pe altul: eu sunt mai mult cu hârţoagele, soţul meu cu internetul se descurcă foarte bine.
 
     – Vă completaţi.
     Foarte bine, da. Deşi spun mulţi că nu e bine să ai partenerul de viaţă de aceeaşi profesie, la noi n-au fost niciodată probleme deosebite. Avem şi norocul că avem pacienţi foarte disciplinaţi, care merg la specialist când îi trimitem, când patologia o cere, merg să îşi facă analizele, pentru că, până la urmă, nu există om perfect sănătos, ci insuficient investigat. Am reuşit să aducem şi un laborator din Mangalia, care face analize o dată pe săptămână. Avem aproape Policlinica din Eforie şi suntem în legătură permanentă cu medicii specialişti de-acolo pentru problemele care ne depăşesc competenţele.
 
     – Aveţi proiecte comune cu medicii specialişti din zonă? De pildă, pe partea de prevenţie?
     Deocamdată nu. Am senzaţia că suntem prea ocupaţi toţi şi prevenţie putem să facem mult mai puţin decât ar trebui, deşi cu asta ar trebui să ne ocupăm în principal. Dar este un delir birocratic, nu mai este doar birocraţie. Şi ne ocupă extrem de mult timp, inutil după mine. Dacă tot avem dosar electronic, nu înţeleg de ce încă trebuie să scriem atât. Să trecem atâtea amănunte în registrul de consultaţii. De exemplu, nu înţeleg de ce trebuie să trec eu codul numeric personal şi vârsta, când îl am deja în fişă şi pe calculator. Sunt lucruri care mă depăşesc ca putere de înţelegere. Timp irosit. Pe urmă, nu se fac trimiterile între medicii specialişti electronic, se fac tot pe hârtiile clasice de trimitere în mai multe exemplare.
 
     – Pentru prevenţie cât timp mai rămâne?
     Pentru prevenţie rămân două-trei minute la fiecare întâlnire cu pacientul, în care îl sfătuiesc să îşi facă investigaţii, să meargă la un specialist, să ţină un anumit regim de alimentaţie. Îmi fac timp, pentru că mă ajută şi pe mine în activitate, să nu ajungă pacienţii la mine în stare foarte gravă, când nu mai pot face altceva decât să chem ambulanţa. Duc muncă de lămurire cu ei şi pe cei mai mulţi am reuşit să îi determin să îşi vadă de sănătate. La unii insist mai mult, la alţii mai puţin, dar trebuie să ne străduim, nu?
 
     – Ce arme are la dispoziţie un medic în comunicarea cu pacientul?
     Eu sunt foarte calmă, să ştiţi. Deşi sunt de fel o fire colerică, mi-am impus, cu pacienţii, să fiu foarte calmă şi le transmit o anumită siguranţă. Sunt întotdeauna cu zâmbetul pe buze, în momentul în care intru în cabinet uit de toate problemele personale şi îmi văd numai de pacienţi. Le transmit o anumită siguranţă, au încredere în mine. Am făcut meseria asta cu pasiune de când mă ştiu, nu mi-am dorit decât să devin medic, nu ştiu ce-aş fi putut să fac altceva.
 
     – Mergeţi împreună cu soţul la conferinţe şi congrese?
     Da, întotdeauna. Mergem împreună şi la conferinţele de medicină de familie, dar şi la cele de cardiologie, chiar dacă anumite acţiuni ne depăşesc pe noi ca şi competenţă, totuşi e bine să fim informaţi. Ne informăm şi de pe internet, citim şi „Viaţa medicală“ din scoarţă în scoarţă, de ani de zile. Citim şi Ars medici, dar şi celelalte articole, şi informaţiile juridice şi de cultură, toate sunt interesante.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe