Newsflash
Interviuri

În herniologie, viitorul este al bioprotezelor

de Dan Dumitru MIHALACHE - oct. 30 2014
În herniologie, viitorul este al bioprotezelor
Hernia, prin definiţie, înseamnă ieşirea unui organ din cavitatea peritoneală, în care se găseşte în mod normal, printr-o zonă a peretelui abdominal, cu o rezistenţă mai scăzută. Aceasta nu se vindecă de la sine, tratamentul chirurgical este singura soluţie de reparare. El poate fi clasic sau laparoscopic, în funcţie de anumite caracteristici ale pacientului şi ale zonei afectate. Conf. dr. Ion Daniel, şeful clinicii Chirurgie III, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) explică pentru „Viaţa medicală“ ce înseamnă o operaţie de hernie în prezent şi de ce depinde succesul ei.
 
 

 

 

Catedra noastră este patul bolnavului

 

Lucraţi într-un spital de urgenţă. Operaţiile de hernie nu fac parte din categoria intervenţiilor de urgenţă. Cum de o găsim aici la SUUB?
Hernia poate părea, din afară, o boală banală, uşor rezolvabilă, dar ea rămâne în continuare una dintre cele mai frecvente intervenţii chirurgicale efectuate într-un serviciu de chirurgie generală. În afară de asta, standardele medicale şi chirugicale au suferit transformări spectaculoase: eu nu pot să mai fac astăzi intervenţiile chirurgicale pe care le-am învăţat în timpul facultăţii, pentru că aş fi depăşit. Este o realitate pe care o trăim. În plus, SUUB este un spital universitar de urgenţă, iar statutul acesta de spital universitar impune nişte rigori. Noi trebuie să dăm tonul în specialitatea pe care o reprezentăm. Avem o dublă afiliere, o dublă subordonare, iar activitatea noastră se supune acestor două direcţii: pe de-o parte, îngrijirea bolnavilor, pe de altă parte, funcţia şi activitatea didactică.

 

– Şi cum se împletesc cele două direcţii?
În cadrul învăţământului superior medical, facultatea este chiar aici. Catedra noastră este patul bolnavului, masa de operaţie, sala de demonstraţie. Medicina nu se poate învăţa numai la catedră sau numai din practică. Nu este un meşteşug, ci o ştiinţă care necesită cunoştinţe teoretice aplicate efectiv asupra corpului uman. Şi lucrul acesta se face într-un spital sau o clinică universitară. Studenţii noştri din anii trei–patru încep să pătrundă în spital să ia contact cu obiectul muncii lor: pacientul, omul bolnav.

 

În ce măsură mai sunt frecvente herniile în zilele noastre, când efortul fizic al omului este mult diminuat?
Încă rămâne o patologie frecventă, pentru că hernia nu este legată neapărat de efortul fizic propriu-zis. Vorbim aici de o anumită structură a colagenului, care la oamenii ce fac hernie este de calitate mai slabă, cu o rezistenţă redusă. Practic, hernia este o afecţiune a colagenului. Lucrul acesta s-a dedus din observaţiile de-a lungul a aproape o sută de ani; astăzi sunt şi documentate histologic. Această patologie este şi va exista în continuare, pentru că este o predispoziţie congenitală care doar aşteaptă momentul când factorii de mediu, solicitările etc. să o evidenţieze şi să o aducă în prim-plan.

 

Noua „vacă sacră” a herniologiei

 

Metodele moderne de reparare a herniilor au la bază materiale speciale de protezare. Care a fost evoluţia acestora în timp?
Practic, vorbim de chirurgie herniară, doar după apariţia asepsiei, a antisepsiei şi anesteziei, pentru că nu se poate concepe o astfel de chirurgie în afara controlului durerii şi a infecţiei. Asta înseamnă sfârşitul secolului al XIX-lea, începutul secolului al XX-lea. Timp de aproape 50 de ani, până în 1950, hernia s-a rezolvat cu mijloacele proprii ale organismului, prin resuturarea zonei slăbite a peretelui abdominal cu ţesuturile proprii. Această reparaţie tisulară avea un oarecare beneficiu, dar şi o rată de recidivă foarte înaltă: mergea până la 40–50%, într-o perioadă relativ scurtă. Un adevărat big-bang al acestui domeniu a fost introducerea, pentru prima oară, de către chirurgul german, Üsher (n. red. Francis C. Üsher), a unui petic de polipropilenă în zona hernială pentru a o întări. Prin anii ’90, aceste materiale au fost pe deplin consacrate şi acceptate, moment în care s-a introdus şi conceptul de gold standard (standardul de aur). În herniologia contemporană, standardul de aur îl reprezintă tocmai folosirea acestor plase chirurgicale de polipropilenă.

 

Lucrurile au evoluat, tehnologiile s-au dezvoltat şi iată-ne ajunşi în mileniul trei…
– Da, lucrurile au evoluat, pe de-o parte, ca urmare a cerinţelor pieţei medicale şi chirurgicale, iar pe de altă parte, datorită valului acesta de tehnologie şi de cunoştinţe, care vine din spatele nostru, odată cu noi, şi ne poartă cu el. A venit epoca chirurgiei laparoscopice, care a adus o altă revoluţie nu numai în chirurgia abdominală, pe care o practicăm noi, ci şi în ortopedie, toracoscopie. Această metodă ne permite să introducem în abdomen o asemenea proteză textilă, pe cale laparasocopică, cu care să realizăm un baraj mult mai eficient, pe dinăuntru, în zona mai slăbită a peretelui. Iarăşi, entuziasm – „de-acum asta este soluţia, asta este noua «vacă sacră» a herniologiei“ – şi critici. Experienţa ne arată însă că fiecare metodă trebuie adaptată tipului de pacient şi tipului de leziune, de boală.

 

Cu alte cuvinte, nu poate fi aplicată tuturor pacienţilor cu aceste probleme?
– Nu. Fiecare tehnică îşi are candidaţii ei şi indicaţiile ei. Există pacienţii la care în continuare sunt indicate tehnicile tisulare, deci cu material propriu: la un copil, la un om tânăr, un om la care structura ţesutului nu este alterată, ci este doar o anomalie congenitală pe care o corectăm, este indicată această intervenţie. La o persoană cu o hernie voluminoasă însă, proteza textilă se pune pe cale deschisă. Laparoscopia presupune anestezie generală şi insuflarea în abdomen a unei cantităţi de gaz care reduce, limitează mişcările respiratorii şi expune la complicaţii. Pentru oamenii în vârstă, mult mai recomandată este anestezia locală şi montarea protezei pe cale deschisă. Asigură o rată foarte ridicată a succesului şi o recuperare foarte bună.

 

– Spuneţi-ne câte ceva despre materiale şi costurile lor.
Principalul cost în acest domeniu a fost până nu demult materialul, care se reducea la o plasă de poliproprilenă sau din alte materiale. Dar şi plasa de polipropilenă este de mai multe calităţi şi de mai multe feluri: cele mai ieftine costă 20–25 de euro, dar există materiale şi de 100 sau 200 de euro. Un material ieftin este mai grosolan, mai rigid, iar cicatricea pe care o induce este mai cartonată, mai puţin elastică şi poate să-i genereze neplăceri pacientului. Nu recidivează hernia, nu există riscul de respingere sau de alte neplăceri ulterioare în raport cu cele mai bune materiale, dar aici e vorba de confortul lui postoperator.

 

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate acoperă ceva din aceste costuri?
Pentru proteza de bază, cea ieftină, de câţiva ani Casa acoperă costurile. Este o proteză foarte bună pentru România şi pentru cerinţele noastre.

 

V-aţi referit la confortul postoperator al pacien­tului. Cum putem cuantifica succesul unei asemenea intervenţii, din acest punct de vedere?
Dacă discutăm în aceşti termeni, un rezultat chirurgical astăzi, conform standardelor internaţionale, se judecă după ceea ce se numeşte quality of life (calitatea vieţii postoperatorie). Este un indicator care trece dincolo de complicaţiile imediate: sângerare, su­pu­raţie, durere, fistulă sau alte neplăceri postope­ratorii. De exemplu, pacientul care are o proteză de calitate nici nu simte prezenţa ei, nu simte o limitare, o insatisfacţie de vreun fel, e ca nou. Poate de aici şi această preocu­pare de aprofundare a acestui domeniu care pare banal. Şi standardele oamenilor au crescut foarte mult. E nor­mal până la un punct să aibă aşteptări, dar aşteptările acestea trebuie bazate şi pe posibilităţi: preţul protezei, al intervenţiei propriu-zise – chirurgia laparoscopică are nevoie de o întreagă tehnologie, de exemplu.

 

Operaţia care poate să trăiască şi 50 de ani

 

În trecut, operaţia de hernie era considerată operaţia rezidentului. Îşi mai păstrează acest statut?
Astăzi nu mai este de conceput aşa ceva, pentru că s-au descris o mulţime de detalii tehnice legate de nervii regiunii, de alte structuri şi complicaţii în timp, în aşa fel încât oamenii din zilele noastre vor ca după o operaţie de hernie să se simtă mai bine ca un om sănătos. Adică această operaţie nu mai este apanajul unei intervenţii făcute en passant, la sfârşit de program, de un începător – este o intervenţie de la care se aşteaptă o calitate ridicată a vieţii. Lumea este fascinată de domeniile de vârf ale medicinii, ale chirurgiei – transplanturi de organe, celule stem, alte vârfuri ale cercetării fundamentale, bolile rare. Un pacient cu un cancer rezolvat în mod spectaculos poate să mai trăiască, doi ani, cinci ani, zece ani, câte zile o mai avea, dar de multe ori, un pacient cu hernie, în general, este un om tânăr, un om care-şi va purta această corecţie chirurgicală încă 30, 40, 50 de ani, un om care are o activitate socială, câştigă, îşi îngrijeşte familia. Din acest punct de vedere nu e spectaculos, trece aproape neobservat, dar pentru omul respectiv, pentru familia lui, pentru grupul lui social şi pentru societate, este un mare câştig. Operaţia mea poate să trăiască şi 50 de ani.

 

Una dintre complicaţiile foarte prezente este supuraţia protetică. În trecut se considera că, de fapt, este vorba de rejetul protezei…
Rejetul protezei este un mit, care a fost livrat de multe ori de doctori pacienţilor: „Domnule, organismul dumitale nu a suportat proteza şi a suferit un proces de rejet, o supuraţie, o infecţie apărută pe material!“. Orice material străin este expus acestui risc pentru că este inert, el nu are globule albe să lupte contra infecţiei. Protezele ieftine, odată infectate, în principal sunt îndepărtate, dar cu o proteză de calitate, cu anumite caracteristici, chiar dacă s-a întâmplat să apară o supuraţie, cu mijloace conservatoare – lavaj, pansament, irigaţie cu antiseptice, antibiotice – se poate obţine cicatrizarea chiar în câmpul acesta infectat.

 

– Spre ce se îndreaptă herniologia?
– Viitorul în herniologie va fi al tehnicilor minim invazive şi al materialelor protetice. O direcţie nouă o reprezintă biomaterialele. Unele agenţii naţionale de sănătate au rezerve – FDA, în speţă –, altele – europenii – au elan de a introduce bioproteze sau biomateriale. Bioprotezele sunt culturi celulare, ţesuturi obţinute în laborator, care să peticească o zonă slabă a peretelui. Aceasta cred că este o adevărată cale revoluţionară. Dacă ar fi să fac o previziune, aş spune că de la aceste celule stem aşteptăm soluţii tehnologice: să putem introduce o astfel de cultură celulară care să repare, să întărească, să sigilieze o zonă deficitară în organism. Şi vârful acestei revoluţii în biologie ar fi ca această cultură celulară să se obţină din organismul propriu al pacientului. O celulă stem proprie care să nu mai depindă de compatibilităţi, incompatibilităţi ş.a.m.d. Nu cred în viitorul celulelor recoltate la naştere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe