Newsflash
Interviuri

În medicina românească se pot face multe, dar trebuie schimbată atmosfera

de Dumitru ŞERBAN - oct. 18 2013
În medicina românească se pot face multe, dar trebuie schimbată atmosfera

Prof. dr. Vasile Costinescu, fost şef al clinicii ORL din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe „Sf. Spiridon“ Iaşi, astăzi consultant în cadrul aceleiaşi clinici, face un apel către tânăra generaţie, de a se implica în realizarea operaţiilor dificile. Apelul a fost făcut în cadrul unui dialog în care am abordat subiecte legate de sistemul medical românesc, tânăra generaţie de medici, evoluţia medicinii etc. Interlocutorul nostru este însuşi fiul fondatorului şcolii de ORL din Moldova, prof. dr. Nicolae Costinescu, al cărui nume îl poartă clinica amintită.

 

– Cum se face că această clinică – de ORL – este mai bine pusă la punct, faţă de alte clinici ale Spitalului „Sf. Spiridon“?
– La clinica ORL, unde suntem acum, s-au făcut multe investiţii şi, fără să fiu lipsit de modestie, o contribuţie esenţială am avut-o chiar eu. Clădirea în care funcţionează datează din 1840. Imediat după anul 2008, urmare a unui proces de reconsolidare, am reuşit să o aducem la standarde moderne: saloane cu maximum şase paturi, cu grup sanitar propriu, bloc operator cu două săli de operaţii etc. Concret, avem tot necesarul pentru o clinică cu specific chirurgical.
– Se vede o emoţie pe faţa dumneavoastră. Să fie de la faptul că unul dintre cei care au pus bazele clinicii a fost chiar tatăl dumneavoastră?
– Aşa este. Tatăl meu, Nicolae Costinescu, a înfiinţat-o în anul 1948. Atunci ORL-ul era un simplu serviciu de ambulatoriu în incinta Spitalului „Sf. Spiridon“. S-a luat decizia înfiinţării unei clinici ORL serioase. La început a funcţionat sub patronajul clinicii din Bucureşti, dar, ulterior, în 1951, a devenit clinică de sine stătătoare. A fost şi este baza învăţământului ORL pentru întreaga Moldovă.
– Este o specialitate grea?
– Este. Iar clinica noastră duce greul. Aici, vin cele mai grave cazuri din toată Moldova şi, în mare măsură, se şi rezolvă. Chiar acum avem o urgenţă. Este vorba de o supuraţie cervicală, la un pacient din Suceava. Nu-i de glumit cu ea, este una dintre cele mai grave complicaţii cu care ne confruntăm.
– Aveţi peste 40 de ani de carieră. Comparând primii ani ai carierei dumneavoastră cu această perioadă, sunt schimbări în sistemul medical românesc?
– Am progresat bine! Cu aparatura pe care o avem la ora actuală abordăm altfel cazurile dificile cu care ne confruntăm. Concret, tratăm toate cazurile din specialitatea noastră. Discutăm despre o specialitate, cum spuneam, deloc uşoară, care are tangenţă cu multe alte specialităţi şi, în acest context, întâlnim probleme de tot felul, pe care trebuie să ştim a le rezolva.
– Se spune că de foarte multe ori aţi reuşit să „aduceţi din morţi pe unii pacienţi“. Ne puteţi da exemple de cazuri care v-au pus probleme serioase?
– Într-o perioadă, primeam în clinică foarte mulţi copii. Astăzi, aceste cazuri se rezolvă la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria“. Atunci ne confruntam cu foarte multe stopuri respiratorii şi trebuia să ştim ce să facem pentru a-i „reînvia“. Concret, poate cele mai dificile cazuri cu care ne-am confruntat au fost acelea în care unii pacienţi au îngurgitat sodă caustică şi, în acest context, nu mai puteau înghiţi nimic, nu mai puteau respira. La un astfel de caz, se practică gastrostomia şi traheostomia. Dar, ulterior, trebuie rezolvate leziunile şi… asta numai la Iaşi se poate face.
– Am constatat că în clinică lucrează mulţi medici tineri, rezidenţi. Vine o generaţie de medici pe care să ne putem baza?
– Da, unii dintre ei au tragere de inimă mai mare, alţii însă nu, dar în viitor cred că va fi bine. Mediciii tineri ar trebui încurajaţi. În urmă cu trezeci de ani nu putea fi vorba de vreo comparaţie cu Occidentul. Astăzi însă, după dezvoltarea pe care această parte a Europei a cunoscut-o, se întâmplă ceea ce se întâmplă: medicii tineri caută să plece. Acolo, tot cu omul se lucrează şi se câştigă mult mai bine.
– Vorbim de medici formaţi în sistemul universitar şi medical românesc, unde statul a cheltuit foarte mulţi bani cu ei, iar Occidentul îi ia gata formaţi. Este corect aşa? Pacienţii au şi ei drepturile lor.
– Exact, nu ar trebui lasaţi să plece. Dar fiecare judecă prin prisma lui. Generaţia noastră, a fost crescută altfel. Noi avem o conştiinţă a muncii aparte. Nu-mi place, la generaţia tânără, că nu vrea să se implice în operaţii dificile. Este foarte important să te implici în operaţii grele. De ce să apelezi la străinătate când poţi rezolva totul acasă? Foarte mult timp, în ceea ce priveşte sistemul medical, am fost aproape pe picior de egalitate cu străinătatea şi de ce, într-un timp atât de scurt, să dăm înapoi? De vină este şi atmosfera care s-a creat în ultimul timp. Mă gândesc la malpraxis: unora le este cu adevărat frică. A fost şi o perioadă în care medicii au fost blamaţi. Dar, domnule, trebuie să vedem şi lucrurile bune pe care aceştia le-au realizat. Pacienţii nu mai respectă medicii, aşa cum se întâmpla cu zeci de ani în urmă. Este adevărat, au drepturi, dar, încet, încet, se împământenesc nişte lucruri care, altădată, nu existau în societatea noastră. Oamenii aveau respect, astăzi nu prea îl mai întâlnim. Aceasta este partea cea mai dureroasă. Cred că unii medici pleacă afară nu numai pentru bani, ci şi pentru că aici nu sunt respectaţi. Am discutat cu foarte mulţi medici plecaţi şi îmi spuneau că, acolo, în străinătate, nu se simt ca acasă. Munca medicului nu se face ca în contabilitate. În specialitatea noastră nu ai program, trebuie să te dedici cu adevărat. Se pot face multe lucruri serioase, dar trebuie schimbată atmosfera.
– Care sunt principiile de viaţă după care vă ghidaţi?
– Am avut înaintaşi de la care am avut ce învăţa şi, sigur, noi am fost învăţaţi să muncim foarte mult. Se spune că o generaţie de specialişti trebuie să fie cel puţin egală cu specialiştii de la care a învăţat meserie. Ideal ar fi, însă, ca noi să ne depăşim înaintaşii, mai ales în condiţiile în care tehnica a cunoscut o dezvoltare atât de evidentă.
– Ce să transmitem medicilor tineri?
– Când şi-au ales această meserie, tinerii trebuie să conştientizeze că sunt vânduţi societăţii şi, dacă vor să facă o treabă bună, să o facă până la capăt şi responsabil. Fiecare are suflet şi trebuie lucrat la coarda care îl sensibilizează pentru a deveni responsabil. Lumea nu e născută numai pentru bani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe