Newsflash
Interviuri

În Ortopedie, provocările sunt la tot pasul

de Dan Dumitru MIHALACHE - oct. 21 2022
În Ortopedie, provocările sunt la tot pasul

Tehnologiile tot mai performante contribuie semnificativ la rezolvarea cazurilor din ce în ce mai complexe care ajung pe masa chirurgilor ortopezi. Cu ce costuri? Uneori, foarte mari, ne spune dr. Dan-Nicolae Popescu, șef secţie Ortopedie I la SUUB.

Diversitatea și complexitatea tot mai mare a cazurilor sunt elemente nelipsite în meseria de ortoped. Dar, ca și alte specialităţi, Ortopedia este într-o permanentă dezvoltare. 

Dr Dan Popescu

CARTE DE VIZITĂ:

  • Absolvent al Facultăţii de Medicină a UMF „Carol Davila” București, promoţia 2001
  • Medic primar Ortopedie-Traumatologie
  • Șef secţie Ortopedie I la SUUB
  • Doctor în Medicină

Este Ortopedia o specialitate „scumpă”?

Din păcate, da. Majoritatea intervenţiilor chirurgicale necesită utilizarea unor implanturi, iar cele de bună calitate sunt și scumpe, bineînţeles. De aceea, calitatea serviciilor în specialitatea noastră nu depinde doar de buna pregătire a medicului, ci și de posibilitatea acestuia de a apela la cele mai performante implanturi.

Care sunt cele mai frecvente cauze care duc la complicaţii în această meserie?

În general, de complicaţii ne lovim atunci când pacienţii nu conștientizează faptul că intervenţia chirurgicală nu înseamnă doar rezolvarea problemei ortopedice, ci ea trebuie privită ca un ansamblu de factori de risc care pot pune în pericol chiar și viaţa pacientului. De aceea, o evaluare completă, preoperatorie, a stării de sănătate a pacientului este, de cele mai multe ori, absolut necesară. Mai ales că tot mai multe persoane cu vârsta înaintată sau cu patologii asociate severe ni se adresează și suntem nevoiţi să ne asumăm împreună riscurile unei intervenţii chirurgicale complexe. 

Dr-Dan-Popescu poza mica

Peste tot în medicină se vorbește despre inovaţie. În Ortopedie, cum își face ea simţită prezenţa?

Există două domenii în care inovaţia este permanent prezentă în specialitatea noastră. Primul este cel al îmbunătăţirii calităţii materialelor/aliajelor din care sunt fabricate implanturile. Implantul de calitate este unul dintre factorii care asigură reușita unei intervenţii chirurgicale. Celălalt este dezvoltarea continuă a chirurgiei minim invazive, pe cale artroscopică. La nivel mondial, în ultimii ani există o tendinţă în creștere a trecerii de la chirurgia deschisă, clasică, la cea minim invazivă. Aceasta face ca suferinţa să fie mai scăzută în primele ore postoperator și, foarte important, permite o recuperare mai rapidă.

Îmi doream o carieră în chirurgie

V-aţi dorit să urmaţi această specialitate? Cine v-a influenţat în luarea deciziei?

A fost o alegere spontană în momentul în care, în funcţie de punctajul obţinut la examenul de rezidenţiat, a trebuit să optez pentru o specialitate. Nu cunoșteam pe absolut nimeni în acest domeniu. Îmi doream dintotdeauna să urmez o carieră în chirurgie și am ales Ortopedia. Am știut din timpul stagiului din facultate că este o specialitate în care există o gamă largă de intervenţii care solicită atât îndemânarea, cât și logica.

Aţi avut vreun model, un mentor care v-a inspirat?

Încă din primii ani de carieră și până în prezent l-am avut alături, ca îndrumător, dar și ca prieten, pe profesorul Cătălin Cîrstoiu, actualul coordonator al clinicii noastre și decan al Facultăţii de Medicină de la UMF București. Am avut și am în continuare multe de învăţat de la dânsul.

Dacă ar fi să vă întoarceţi în timp, aţi mai alege această profesie?

Categoric da! Îmi place ceea ce fac și mi-a adus foarte multe împliniri în plan profesional. M-am gândit de multe ori ce aș fi făcut în viaţă dacă nu eram medic – îmi este greu și acum să răspund la această întrebare. Este adevărat și faptul că în momentul în care am început eu, adică în anul 1995, posibilităţile de a alege o meserie „de viitor” în România erau puţine. Toţi colegii de liceu visau la Medicină, Drept sau ASE.

V-aţi gândit vreodată să plecaţi și să profesaţi peste hotare?

Nu mi-am propus niciodată să profesez în altă ţară. E adevărat că am și avut marea șansă de a profesa în unul dintre cele mai mari spitale din România – Spitalul Universitar de Urgenţă București [SUUB]. Aici am avut întotdeauna ceea ce a fost necesar pentru a-mi îndeplini toate nevoile profesionale. Poate altfel aș fi gândit dacă nu găseam un loc de muncă unde să am atât de multe împliniri profesionale.

Și femeile pot fi buni ortopezi

Este această meserie una specifică bărbaţilor? Este dificil pentru o femeie să o practice?

Din păcate, da. Când afirm asta, mă refer la faptul că în timpul multor intervenţii chirurgicale este necesară forţa fizică. Uneori este nevoie și de câte doi sau trei chirurgi bărbaţi pentru a reuși fizic să reducem o fractură și să o fixăm adecvat. Dar asta nu înseamnă că o femeie nu poate fi un bun ortoped. Am colege care fac faţă cu brio la cele mai dificile intervenţii. Și aici munca în echipă își spune cuvântul. De asemenea, există domenii în Ortopedie în care efortul fizic nu este atât de mare, cum ar fi, de exemplu, artroscopia, chirurgia mâinii sau a piciorului.

Care consideraţi că ar fi calităţile unui bun ortoped?

Răbdarea și perseverenţa. Cu multă muncă și dăruire vin și rezultatele. Și, ca în orice alt domeniu, este foarte important să îţi placă ceea ce faci. Doar așa poţi obţine rezultate.

Comunicarea medic-pacient este importantă în desfășurarea actului medical? Astăzi, când internetul abundă în informaţii pseudoștiinţifice.

Într-adevăr, în zilele noastre internetul influenţează majoritatea pacienţilor atât în alegerea medicului, cât și a tratamentului pe care vor să îl urmeze. Tocmai de aceea este foarte important rolul nostru de a-i ajuta să facă o distincţie cât mai clară între realitate și ceea ce află din diverse surse. De asemenea, cred că foarte importantă este și comunicarea medicului cu familia, mai ales în cazul pacienţilor vârstnici sau al celor cu traume majore care le pun viaţa sau integritatea în pericol. Este datoria noastră să liniștim îngrijorările acestor familii, dar și să le aducem la cunoștinţă riscurile și prognosticul realist în aceste cazuri.

Familia și prietenii, pe primul loc

Aţi primit sfaturi la început de carieră care v-au fost de folos în timp?

Din fericire am avut parte de sfaturi bune tot timpul, atât din partea familiei, cât și a colegilor mai mari.

Dv. ce sfaturi aţi da celor care vor să urmeze o carieră în Ortopedie?

Să aibă răbdare. Performanţa și adresabilitatea vin odată cu timpul, cu experienţa. Este un sfat pe care l-am primit și eu când eram la început de drum. La început de carieră ai uneori impresia că nu o să înveţi niciodată suficient de mult cât să faci tot ceea ce îţi dorești. Dar cu perseverenţă, sigur vei reuși!

Timpul liber cum vi-l petreceţi? Ce hobby-uri aveţi?

Puţinul timp liber pe care îl am încerc să-l petrec cât mai mult cu familia. Dintre hobby-uri aș aminti călătoriile și cititul. Câteodată îi invidiez pe cei care lucrează online și au posibilitatea să se mute în diverse locuri din lume și să îmbine călătoriile cu munca.

Dv. cum îmbinaţi viaţa personală cu cea profesională? Care are prioritate?

Deși îmi place foarte mult meseria pe care o am și o practic cu drag, prioritate va avea întotdeauna viaţa personală. Sunt multe zilele când ajung seara târziu acasă sau lipsesc fiind de gardă, dar încerc să suplinesc asta în restul timpului. Cred că în viaţă familia și prietenii sunt lucrurile cele mai importante.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe